Blog, web stranica, portal

Pozdrav,
Može li mi netko konkretno objasniti; što je to što definira razliku između bloga, web stranice i portala?
Da li je to dizajn, tematika, količina sadržaja, raspored sadržaja ili nešto drugo?

Naime, nailazim na neke stranice koje se definiraju kao blogovi a dizajnom i sadržajem podsjećaju npr. na coolinarku (koja je portal).

Znanje oko weba mi nije na zavidnoj razini što se može i zaključiti iz moga pitanja :slight_smile: no ipak pripremam jedan blog, recimo za svoj gušt (naravno ako bude posjećenosti možda razmislim i o adsensu).
Da li će se tema o kojoj pišem definirati kao blog, stranica ili nešto treće nije me zanimalo dok nisam naišla na članak http://www.netokracija.com/agencija-za-elektronicke-medije-kriteriji-10403

Upravo ova tema me je potakla da postavim pitanje o definiciji bloga / web stranice.
Iako je tema bila aktualna u 2011. ne nalazim novije informacije vezane za istu te ne znam kako danas stvari stoje.
Također vezano za navedeni link vas pitam; jeste li svi načisto sa tim tko mora a tko ne mora prijaviti svoj web uradak.
Što je zapravo elektronička publikacija?
Da li se prema zakonu u upisnik Agencije za elektroničke medije moraju upisati web uradci koji objavljuju isključivo vijesti ili zakonu podliježu i neke druge tematike ( kulinarstvo, razni savjeti, kućni ljubimci, moda) - ipak, sve su to informacije neke vrste?

Dosta toga što su objasnili je nedorečeno.
Tako npr. navode: "Nakladnik medija (u daljnjem tekstu: nakladnik) je svaka fizička ili pravna osoba koja putem medija objavljuje programske i ostale sadržaje, te sudjeluje u javnom informiranju, bez obzira na tehnička sredstva preko kojih se njegovi urednički oblikovani programski sadržaji objavljuju, prenose ili su dostupni javnosti. " - koji su to “ostali” sadržaji?

Također navode: “Blogovi i manje web stranice te web stranice kojima nije cilj zaraditi nisu uključene” – što misle pod izjavom “kojima nije cilj zaraditi”. Adsens je neka vrsta zarade ? Da li bi to značilo da su svi koji imaju adsens na blogu ili webu obavezni upisati se u upisnik?

Ili sam nešto pogrešno protumačila?

Nadam se da se neće naći netko tko će napisati “izguglaj”, jer informacije koje se nalaze na googleu vezano za ovu temu nisu konkretne i prilično su nejasne, barem meni kao početniku.

Stoga, zahvaljujem unaprijed onima koji će podijeliti informacije vezano za moj upit.
Pozz

Netko je postavio isto pitanje ovdje, no nije bilo opširnijih odgovora:

Da vidjela sam tu temu (jer mi se ponudila u izborniku kao “teme slične vašoj”) ali sam otvorila svoju jer u ovoj ništa konkretno nije obrađeno.

1 Like

Što je nešto u zakonskom smislu definirati mora taj zakon ili pripadajući pravilnik. U primjeru ovog teksta s Netokracije si vidjela da ovdje zakonodavac govori o “elektroničkim publikacijama” koje potom definira pripadnim zakonom, ali zbog razloga koji su van teme, naši su zakoni pisani tako da nitko ne razumije što je pisac htio reći (a sam pisac je često preneiskusan, preneobrazovan i preglup da bi uopće razumio problem koji pokašava zakonom riješiti). Stoga se onda za razumjeti što je što treba obraćati nadležnom ministarstvu i tražiti mišljenja, nadajući se da će negdje kapnuti nekakav komadić racionalne misli.

Dakle, zakoni i pojmovi tamo, nemaju veze s pojmovima koje se koristi u kolokvijalnom govoru.

A što je blog, portal ili web-stranica u kolokvijalnom govoru, manje-više znamo.


P.S. Ako te muči trebaš li se prijaviti u taj upisnik, ovdje ti je dosta pojašnjeno, obrati pažnju na upis člana vir2al:

To se odnosi na nakladnike/izdavače. Za to moraš biti registrirana kao nakladnik, odn. imati publikaciju koju izdaješ pod ISSN-om. Uoči da niti ne možeš plaćati nekakvu naknadu od reklamiranja Agenciji, ako nisi registrirana za obavljanje neke djelatnosti (nvj. onda nakladničke), jer bi to značilo da zarađuješ, a ne plaćaš porez.

2 Likeova

Davnih dana sam naletio na definiciju portala, naravno ne na našem jeziku, a govorila je o tome da je portal svojevrsni ulazak u web prostor, nekakva početna stranica.

Portal, kao nekakva vrata. I meni je to najbolja moguća definicija te riječi. Recimo Geek bi bio portal koji te vodi na wm ili znanost. Znanost bi nazvao elektroničkom publikacijom, a wm community sa blogom. Jutarnji ili index su elektronički mediji. Internet monitor bi bio portal recimo. Ali kod nas je to sve jedan veliki čušpajz.

Sad ću se vratiti opet na svoje peripetije sa Agencijom i HND-om, jer izgleda da sam jedan od rijetkih koji je imao posla s njima. U pripćenju Agenciji i HND-u nazvao sam naš mali news portal “Internetski dnevnik u formi blog-portala”. I to je tako uvedeno u zapisnik i prihvaćeno kao argument. A s time sam htio reći da nismo čisto medij koji objektivno prenosi vijesti, već i svojevrsni blog koji daje kritički osvrt na dnevna zbivanja.

Tako da za sad si ono što želiš biti :grin:

I oteti ću dio teme pa pitati je li itko od vas prijavio svoj portal, dobio ISSN i plaća porez od 0,5% Agenciji?

2 Likeova

Wikipedija definira portal ovako: “Portali objedinjuju različite informacije iz većeg broja izvora, pružajući tako dosljedne podatke i pristup brojnim aplikacijama, koje bi u suprotnom predstavljale zasebne jedinice.”

U ona davna vremena portale su održavali ISP-ovi (kod nas Hinet, Iskon i par manjih) i služili su kao početna stranica za ulaz na internet. Ono, u stilu “OK, spojio sam se na internet i što ću sada?”. Treba imati u vidu da je onda bilo puno manje sadržaja na internetu i bilo je puno teže pronaći nešto zanimljivo.
Koliko se sjećam, tadašnji portali imali su vijesti, preporuke linkova, direktorij, vlastitu tražilicu (nije bilo Googlea), pristup e-mailu, korisničku podršku, obavijesti za korisnike, download softvera, hosting za web stranice korisnika, tečajnu listu, tv program…
To je ono izvorno značenje izraza “web portal”

Najstariji portal je (valjda) AOL-ov http://isp.netscape.com/ koji radi od 1994., a najpoznatiji portal je svakako http://www.yahoo.com/

Evo tipičan primjer domaćeg portala iz 1999., 2000. i 2001.
http://web.archive.org/web/19990125100338/http://www.iskon.hr/
http://web.archive.org/web/20000229120615/http://www.iskon.hr/
http://web.archive.org/web/20010622093445/http://www.iskon.hr/

U današnje vrijeme, “Web portal je mjesto pristupa informacijama kojeg čini više različitih, logički povezanih aplikacija koje su zajedničke većem broju korisnika.” (po Wikipediji)

Wikipedija definira blog ovako: “Blog je oblik objavljivanja informacija na internetu (web-u) te sadrži prvenstveno periodičke članke u obrnutom vremenskom slijedu - najnoviji članci nalaze se na vrhu stranice.”

Prvobitno su blogovi bili isključivo osobni, nazovimo to, “javni dnevnici” koji su služili za prepričavanje tračeva, objavljivanje vijesti o bezveznim događajima koji zanimaju vrlo uski krug ljudi, za iznošenje osobnih stavova koji nikoga ne zanimaju, i svakakvo besmisleno laprdanje.

U današnje vrijeme, osim neozbiljnih osobnih blogova imamo i individualne ili kolaborativne ozbiljne tematske blogove o specifičnim temama, kao i korporativne blogove.

Ukratko:
Portali objedinjuju različite informacije koje bi inače predstavljale zasebne jedinice.
Blog sadrži periodičke članke u obrnutom vremenskom slijedu.
Sve ostalo je nešto drugo.

2 Likeova

Hvala ti tsereg , član sam foruma oko godinu dana, redovito navratim i čitam, do sada nisam puno govorila ali evo koristim temu da kažem: primijetila sam da su pojedini članovi zaista korisni na forumu u smislu valjanih konkretnih (koliko one to kod nas mogu biti :frowning: ) informacija, savjeta i pomoći – primjećujem da si ti svakako jedan od njih.
Smisao foruma po meni i je upravo razmjena mišljenja, informacija i iskustva a nikako upadanje u temu tek toliko da se spomene “google”, koji naravno u mnogočemu može bit pomoć za one koji nisu “gotovani”, ali u pojedinim pitanjima i određenim situacijama konkretne smjernice, informacje i što je najvažnije iskustva su ono što se traži. Tako da su mi pomalo nejasni oni koji ulete sa izjavom “zašto bih rasipao svoje mukotrpno stečeno znanje”. Da su takvi na forumu da čitaju, uče i sakupe što više znanja i informacija, to razumijem, ali ne kužim što sa takvom izjavom traže u temi ?
No…ispričavam se, skrenuh ja offtopic :slight_smile:
Dakle, pohvale za tserega a i za člana devildom_stalko.
Mogla bih zaključiti da moj budući blog (iako dizajnom podsjeća na nešto drugo – ali za mene bi bio blog) nemam razloga upisivati, no kako ću ja, ili netko drugi, biti sigurna da se ovaj zakon mene i moga bloga ne dotiče – nikako! Jer može se dogoditi da netko tko možda baš kao i ja ne zna definirati sve spomenuto ipak zaključi da neki blog zapravo nije blog, a da je neki portal možda ipak stranica ili da je stranica blog koji naginje ka portalu ili… Taj netko možda zaključi da članci nisu periodički ili da su usmjereni široj javnosti (pa naravno da jesu – ne piše se valjda blog o kulinarstvu da samo i isključivo susjeda Mara pročita kako ukusna juhica se može pripremiti npr. od pilećih drapica).
No, budući sam od onih kojima je na prvom mjestu miran san, svakako ću morati malo dublje kopati jer ako dovoljno duboko kopaš moraš nešto iskopati :slight_smile:
Do tada odoh googlati o seo tehnikama i usput zamišljati kakav će biti krajnji dizajn moga bloga :slight_smile:

Jedan od niza idiosinkroniciteta naše države jest da je naš pravni sustav takav da smo svi po definiciji kriminalci, a onda nevini ako uspijemo to dokazati. To je posljedica pravne nesređenosti i razlog pravne nesigurnosti u kojoj živimo. Nepoznavanje zakona ne opravdava, ali zakoni moraju biti pisani na način da nam nije potrebno prateće mišljenje odvjetnika za svaku odluku koju donosimo. A čak i ako bi neki tvrdili da odvjetnici i služe upravo tome, opet živimo u državi gdje niti njima ne možemo vjerovati (ne njihovom krivnjom).

Nezreli smo kao društvo, nismo svjesni da je preživljavanje vrlo ozbiljna stvar. U demokraciji, za razliku od totalitarizma, pojedinac je nadređen državi iz perspektive države (država služi građanima), ali je zato iz svoje perspektive podređen i služi društvu, zajedništvu, zajednici (svoju slobodu moramo ograničavati iz brige za zajednicu). Ovo prvo smo shvatili, ali još nismo naučili razlikovati državu od društva.

1 Like

Meni se čini da su zakoni namjerno pisani nejasno i dvosmisleno kako bi se mogli različito tumačiti u različitim situacijama.
Ako se zamjeriš pogrešnom čovjeku, sud će te za neko djelo osuditi na najvišu moguću kaznu.
Ako si ti čovjek kome se nije dobro zamjeriti, za isto to djelo i po istom zakonu, sud će te osloboditi.

Ista stvar je i ovdje. Da je zakonodavac želio da Zakon bude jasan, onda bi u Zakonu bilo jasno i svakome razumljivo definirano kada blog prestaje biti samo blog i postaje elektronička publikacija.
Kao i uvijek, ostavljena je mogućnost da sud tumači zakonske odredbe onako kako mu u datom trenutku odgovara.