Brzina otkrivanja identiteta od strane policije

Prema izvještavanju nekih novina ispada da je mali što je jučer napisao par prijetnji (tj. “prijetnji”) na Facebooku Vlade uhapšen od policije još tijekom istog dana. Dakle u stanju su prilično brzo utvrditi identitet osobe, ako to žele.

Zanima me – da li Facebook omogućuje korisnicima da vide IP adrese osoba koje im pišu po zidu? Npr. da li je moguće ući u neku kategoriju korisnika kojima bi tako nešto bilo moguće na Facebooku?

To me zanima, jer ako je to moguće onda je cijela ova operacija utvrđivanja identiteta obavljena unutar Hrvatske (mali je sigurno išao na internet preko domaćeg ISP-a bez ikakvih proxyja). Ali ako nije moguće, onda znači da su preko međunarodne pomoći (Interpol ili što ja znam?) u vrlo kratkom vremenu od Facebooka dobili potrebne podatke.

Nemože se vidjeti IP adresa korisnika što znači da je FB uredno i brzo dostavio traženo :slight_smile:

Vjerujem da je moguće, naravno da postoje osobe na facebooku kao administratori, moderatori itd… i vjerujem da svaka država može dobiti korisnika sa tim pravima, naravno osoba koja surađuje sa vlastima, sad ja neznam kako se kod nas zove taj odjel u policiji, tj onaj zadužen za računalni kriminal, vjerujem da tamo postoji takva osoba… ili je druga mogučnost da u facebooku postoji jako puno osoba koje su zadužene za davanje informacija vlastima, iako ne vjerujem da je to slučaj…

Mislim da može policija (bilo naša ili strana), vlada, i slično. Kao običan član fb-a ne možeš vidjeti ništa osim onog na profilu.

Ali možeš korisniku iščitati mail adresu koju je unio u profil. Budući da se vjerojatno radi o balavcu, možda ima i jasno istaknutu neku domaću adresu pa su ga našli začas.

Mislim da je prije par godina bio članak da facebook niti ne traži sudski nalog za predavanje privatnih podataka već je dosta zahtjev od državnog organa.
Sad to je vrijedilo za SAD, neznam kako rade sa drugim državama.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja