BTC Ubio Gamere

Strasno nesto se desava. Svi koji su skeptici ovih novih tehnologija mislim da sada imamo prvi primjer da se svijet mjenja i da je vrijeme da se prikljucite ili budete pregazeni.

kao sto je nase stare pregazio kompjuter, mobitel i sta ti ja znam tako ce nas pregaziti ovaj blockchain tehnology ako se ne ukljucimo.

Pola dana sam potrosio na podesavanje minera na neku staru graficku i nisam uspio.

No da se vratim an temu.

https://www.nabava.net/search.php?q=rx+470

LOL
Nema RX 470 graficke u hrvatskoj. Sve su pokupovali jer je ovo graficka za minanje. I ne samo to u cijelom sviejtu ove graficke se prodaju ko lude, pa su proizvođači odlučili izbaciti novi jeftiniji model bez display utora, da gameri mogu kupiti konacno komp pa da se igraju…

OMG, kamo li samo idemo… treba se prebaciti na taj vlak, ja sam sasvim slucajno kupio tu graficku prije mjesec dana i sad je vise nema nigdje. Sad cu je izvadit i sredit neki miner.

Onako odokativno, ne vjerujem da ćeš išta moći izmajnat s jednom grafičkom, pogotovo ako majnaš btc. Da majnaš neki manji alt coin, onda eventualno.

sta je btc ?

Pa da, ove etheriume, i ove neke nove bi majnao i moze se sa ovom RX 470 solidno zamajnat, samo moras onda sve ulagat pa skupit takvih 5-6 graficki spojit i to je onda to.

Ja sam bubnuo odokativno, ako znaš neke konkretne brojke, podijeli baš pliz…

Nemam brojke, ali ovi ITovci su poludjeli, pokupovali su sve graficke kartice, sad su poceli kupovati i po okolnim zemljama.

kazem ti nesto tesko se kuha kada ove graficke nema nigdje za kupiti. A prije mjesec dana bilo ih je ko blata.

EDIT:
Prezelen sam za brojke, ali ako drugi minaju s tim onda bi i ja. Samo treba poceti, negdje u podrumu pa makar samo od 7 navecer do 7 ujutro kad je struja jeftina, pa kad se skupi para za drugu graficku, ubost drugu i tako do 7 komada onda se moze vec okretat neka lova. Ovako sa jednom je to cca zarada 200 - 300 kuna na mjesec.

No nek se desi onda skok ETH-a x 10 ili 20 jer se takve stvari mogu desiti i najednom 200 kuna postane 2000 ili 4000.

Bitcoin. :slight_smile: Reci da se zezaš :slight_smile:

1 Like

Asic je ubio bitcoin bjezi od toga, probaj sa ovim drugim valutama, da se izvuci na tu graficku par stotinjaka s trenutnim cijenama coina.

Zajebana je to igra, koliko znam majnanje je tako osmišljeno da dok se novi priključuju, onda svakome postaje manje dobro neg je bilo prije. Na taj način, ako je majnanje stvarno dobro, doći će novi i više neće biti tako dobro. S druge strane, ako je loše… Otići će neki sve dok ostatku ne bude dovoljno dobro.

Na taj način se prirodno balansira da ne mogu svi biti unutra…a neće nikada ni svi napustiti.
No na taj način je i postignuto da nema kruha bez motike.
Problem je što ti se sada može činiti dobro, a već sutra te iste grafičke koje su kupovao više ti ništa ne vrijedi. Tako da osim što trebaš imati brojke na papiru, još moraš znati prepoznati kako će se trend kretati u vremenu. Jer brojke koje ti vrijede danas nisu iste sutra…

Ali se povećava i broj transakcija pa se opet isplati.?

Daleko od toga da se ne može isplatiti. Nebi niko bio tamo da se ne isplati…no ne može biti ni easy money jer bi onda svi bili tamo.

Ali u trenutku kada ostanes igrati sa profićima, pitanje je koliko su oni optimizirali svoju proizvodnju, tako da tebe stvarno mogu gurnuti u poziciju koja se ni matematički više ne isplati. Koliko znam btc je dosao u tu sferu da se isplati samo majning farmama…ne znam sto je sa etherumom i drugim altovima. Zato pitam za brojke.

Mineanje ETH je zapravo ono sta gura trenutnu potraznju za karticama; cijena je naglo skocila, a za ETH ne postoji ASIC. Međutim, upitno je koliko je vrijeme za investicije, posto je ETH najavio prebacivanje sa Proof of Worka na Proof of Stake, sta znaci da se vise nece mineat GPUom. Kad se to dogodi, trziste ce bit preplavljeno polovnim grafickim karticama (hint za one koji bi nadogradili komp).

I da, bozoou je u pravu - sto vise minera, teze doc do rewarda.

Sto se brojki tice, ja imam dvije GTX1070. Nisam ih kupio radi mineanja, ali ih koristim i za to. Ovisno o cijeni ETH i hardnessu, prinose 800-1500kn mjesecno.

To ti radi non stop ili?
Za konačne brojke treba uvesti i potrošnju struje. S time da treba imati na umu da se brojke neće trajno zadržati u vremenu…

Taj POS što je najavljen, to se nezna kada dolazi ili?

Jel moguće u nekoj decentraliziranoj CPU mreži, poput Golem.a, majnati coine,heh. I onda nabasati na pozitivan ROI :slight_smile:

Pa da zbog ovog Etheriuma su navalili svi s tim grafickama, ali kako je trend da kad nesto ode na jace onda se opet pojavi nestos to ce se mineat s grafickama, jer jednostavno to s grafickama sljaka. Pa je steta ne iskoristiti tu energiju za nesto. Vjerujem da ce se vec naci nesto za njih.

Radi non stop, da. Povremeno si iskljucim primarnu karticu s mreze ako je zelim iskoristit za nesto drugo (odvrtit kakvu igru recimo). Druga radi konstantno. Uracunata je potrosnja struje; 1070 je jako stedljiva kartica (130-133W vuce na 100%), ali i relativno skupa za ovaj sport. Tu su jos i PSU i dobro ventiliran case… Sve to kosta.

PoS se ne zna tocno kada dolazi, odoka bi moglo krajem godine.

Golem se ne moze mineat. Mining ovisi o hashing algoritmu; razlicite kartice su vise ili manje prikladne za određeni coin. Coinovi koji koriste BTC algoritam su ocito neisplativi, a neki uopce ne traze mineanje. Zapravo, cini mi se da je nekakav trend kod coinova napustanje Proof of Worka kao koncepta upravo radi (bezrazlozne?) potrosnje energije, cijene i problema eventualnog centraliziranja hashing powera. Ako se ETH prebaci na PoS, sansa je da ce i coinovi forkani s ETH mreze ucinit isto.

Nisam mislio da se Golem majna, nego da se pomoću Golema majna neki drugi coin. Al to bubam, nemam pojma što točno majnanje zahtjeva… Niti što Golem nudi.

Ugrubo shvatih da je ideja Golema da unajmiš hrpu računala u cloudu da rade neki posao. Što se nebi mogli unajmiti da majnaju?

Aha :smiley: Trenutno ne postoji ni teoretska sansa da nesto takvo isprobas.
Al ovako odoka… Ako je ljudima koji iznajmljuju svoje procesore isplativije ukljucit ih u Golem mrezu nego mineat direktno neki coin (uzmi u obzir da ljudi koji ce se ukljucit u Golem vec znaju sta su crypto valute), mislim da bi tebi, koji povrh svega placas naknadu za koristenje te procesorske snage, to bilo jos neisplativije.

130W * 24h * 30 dana = 93kWh potrošnje / mjesečno.

Ako se ne varam, to bi bilo nekih 40, 50kn / mjesečno po kartici?

To je u teoriji, a jel imaš kakve praktične brojke koliko mjesečno praviš struje sa svom opremom?

Da, pa nije ni ta struja toliko skupa, odnosno ne trose te komponente toliko struje o kojoj svi trube.

To mi dodje kao da ti mineri zele nove minere uplasiti, nemojte ici u to struja je skupa, da struja je skupa, platit ces struju u tvom primjeru gore 6x50 kuna ako imas 6 graficki plus jos malo vise jer i system trosi struju pa ispadne da te struja dodje ogromnih skoro 500 kuna na mjesec, pa to je strasno, a u tom periodu zamajnas etheriuma u vrijednosti 1500 kuna i sive i ako ga drzis on svakim danom raste na entu, pa nevidim cemu uopce razgovarati o struji…

EDIT:
A drugi primjer je ovi sto se bave prodajom komponenti, imaju doma podrume u kojima ne drze krumpir ni zimnicu ni ves masinu, to su izbacili van i imaju rigove po 200-500 graficki, da tu u Hrvatskoj… bas me zanima sta im HEP kaze… hahaha