Carina se racuna od 50e ili od 50$

Pozdrav

Zelim da narucim jedan artikal preko dhgate sajta, ukupan iznos je 54.49$ to je 47.76eur da li ce mi oni racunati caruna i pdv ili nece

Mozda hoce mozda nece :smiley:
Meni na tablet od $60 nisu, ali su mi zato na papuce od 15 evra naplatili carinu 9 evra…

Mogao bih profitirati preprodajom. :slight_smile: Mi u BiH smo do 150e oslobodjeni. S obzirom da zivim u gradu koji je 25km od grada u Hr u kojem radim.
Npr. prodaja telefona, u startu sam u prednosti kad ne placam pdv i carinu

Po mom iskustvu ne ide ti to tako. Ovisi o težini obujmu paketa, ako je mali paket može koštati i milion $ neće ti na carinu, ako je nešto veliko i teško a košta 1$ ide na carinu. Moje iskustvo je da preko 2-3 kg često završi, sve ovisi tko uhvati u ruke paket od njih tamo, veliku većinu puštaju da imaju manje posla.

Ja sam zadnja 4 mj preko aliexpresa naručio 130 paketa, samo 2 su zapela na carini, 2 barske stolice od 18 kila i jedan slavina od 2,5 kila, sve drugo je prošlo.

1 Like

U Srbiji se po zakonu racuna vrednost od preko 50 EUR, a na manje iznose se ne placa carina, ali se placa PDV. Znaci ovo je po zakonu. Dolar nije valuta siroko u upotrebi, ali zbog slicnog kursa sa evrom, moze se desiti da carinik poistoveti vrednost sa evrima. Takodje je i pitanje da li ce ti prodavac deklarisati robu po toj vrednosti. Meni iz Kine skoro sve deklarisu znatno manje.

Sto se tice pregleda posiljke oni nasumice biraju pakete koje pregledaju, tako da postoji velika verovatnoca da ce ti paket proci bez pregleda carine. Veci je rizik da ti pregledaju posiljku ako im bude nesto sumnjivo oko deklaracije, ili same posiljke. Takodje ako cesto narucujes robu i ako se desi da naletis na neki problem sa carinom, prilicno sam siguran da ce te staviti na listu ljudi cije posiljke redovno pregledaju. Ovo poslednje mogu da potvrdim iz iskustva.

Jos je bitno i kako ti salju robu. Npr ja sve sto sam dobio preko Fedexa sam morao da platim PDV. Nikad mi nisu otvarali posiljku, ali su mi uvek uracunali PDV na deklarisanu vrednost. Sa DHL-om nisam placao nista, dok mi jednom nisu otvorili i pregledali paket, pa sam morao da platim vecu vrednost od samog paketa. Sa UPS-om isto nisam placao nista, ali sam dobio samo 3 posiljke do sad preko njih. Napominjem da su sve posiljke bile deklarisane sa max $20 vrednosti.

Carina je nekad imala obicaj da sama proceni vrednost robe ako ne veruju deklaraciji. Ne znam da li to jos uvek rade, ali su meni poslednja dva puta trazili izvod iz banke sa karticom sa kojom sam platio robu kao dokaz o vrednosti iste, kao i racun/predracun.

Ja sam narucivao preko wisha i do sada mi je sve uredno stiglo i nine bilo problema a rasponi cijena su bili od 5$ do 120$

1 Like

Meni samo jednom mi nisu nista naplatili na neke knjige koje su bile deklarisane $170. Inace na sve druge posiljke deklarisane preko $100 sam morao da platim carinu. Na manje vrednosti uglavnom ne, ali su mi ponekad, doduse retko naplacivali otvaranje i pregled posiljke. I to je tako bilo sve dok jednom nisam imao fijasko sa carinom oko jedne posiljke i nakon toga su mi svaku posiljku redovno pregledali, ali SVAKU (cak i deklarisane na $1) i morao sam uvek nesto da doplatim.

Takodje na Supreme stvari od 150-200 evra mi nisu naplacivali ni carinu ni pdv.

Tako da bukvalno zavisi kakav je dan liku koji radi na carini :smiley:

1 Like

Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja