ChatGPT - jeste li probali?

pročitah na search engine journal da džon miler reče da AI kreirane slike nisu protiv pravila gugla, eto možda nekome bude koristila ta informacija.

2 Likeova

pogledao sam neki video gde je AI napravio kompletan animirani video, 3d, pomoci ce kod kreiranja Metaverzuma, mada videlo se i kod Blendera koji je od najgoreg 3d alata postao/postace najjaci sipaju sredstva u njega kao ludi a besplatan je odnosno vidi se da guraju 3D jako zbog toga , mada sada sa AI kompletan grad ce se napraviti brzo i ako uzmemo fotorealizam koji vec postoji u 3d, imacemo uskoro totalnu simulaciju naseg sveta i umesto ovakvog kuckanja imacemo kafic sa realnim nasim avatarima gde ce se "uzivo " pricati .

1 Like

nije ovaj bas pametan

8 Likeova

Naravno da nije, kao što rekoh - moraju još puno raditi na ovome. Apsolutno se gubi na ovakvim zadacima i logičkim zagonetkama.

Imali li neki public alat za izradu animacija sa AI?

nemam, ne bavim se time ali pratim. Ako vec predvidjamo, ako imamo vec taj fotorealizam kod fotografija 3d, emocije i facijalne expresije u totalu ljudske, uskoro necemo znati da li je pravi film ili 3D. AI moze kopirati od baze postojecih filmova kompletne pokrete za neki novi film ili scenu

Jednom kada joj objasniš, već shvati logiku. To je fascinantno.

6 Likeova

…evo još malo predviđanja u nastavku na tvoje…

Prvo bi bacio malu opasku da nam neće biti nužno imati simulaciju postojećih mjesta, dovoljno je imati simulaciju bilo kakvih mjesta. Jer ono što će glavni cilj biti postići kod virtualnih susreta je to da se prenese sva neverbalna komunikacija i da se omoguće nekakve lekcije/učenje/igre u kojima trebaju biti pristuni pokreti tijela.

Sama mogućnost da prostor izvučemo iz mašte, tj. prilagodimo ga potrebi susreta, je veliki plus.

Sad predviđanje…
…jednom kada usavršimo tu tehnologiju, ljudi će sve više boraviti u tim vritualnim svjetovima a sve manje ovdje. To će uglavnom biti stvar razonode i pojednostavljenja susreta i druženja … ali nekima će postati i nužnost. Nužno će biti onima koji će se zbog starosti ili bolesti vrlo teško kretati ovim fizičkim svijetom, tako da će im virutalni svijet biti Bogom dan. Ovdje iako će biti stari i teško pokretljivi …u virtualnom svjetu ih takve barijere u ničemu neće sputavati.

Nadalje, na taj način ćemo produžiti i starost i odoljevanje bolestima …jer će biti dovoljno da ovdje čovjeka održavamo na aparatima kako bi on mogao i dalje voditi kvalitetan život u virtualnom svijetu.
Što znači da će to dovesti do situacije da neki ljudi u ovom svijetu praktički neće niti postojati, nego samo u virtualnom. Mislim, postojat će oni …ali ta tijela će biti nesposobna za ama baš ništa …tek će se održavati na životu da bi ti ljudi mogli boraviti u virtualnom.

To nas pak dovodi do toga da će netko morati te virtualne svijetove i održavati, jer nećemo moći svi pobjeći odavde tamo. Tako ćemo imati starce koji borave isključivo u virtualnim svjetovima i mlade koji moraju odraditi svoj zadatak na “zemlji” prije nego se mogu umiroviti u virtualnom svijetu. Slično onome, kao što i sada mladi moraju iznesti mirovinske fondove za stariju populaciju.

Valja imati na umu, da će se time i drastično produljiti ljudski vijek … te da ćemo imati vritualni svijet pun starih mudrih ljudi. Tako će u vritualnom svijetu nastajati većina novog znanja i od tamo će dolaziti direktiva i upravljačke naredbe mladima što činiti na ovom zemaljskom svijetu.

Ovo ne želim ni smrtnom neprijatelju a kamoli sebi ili ikome koga poznam. Radije bi se bacio sa litice.

Slazem se ali mislim da ce na pocetku bar biti poznati gradovi, mesta koja si posetio ili si zeleo da posetis . Bice zanimljivo videti i razvoj “pomagala” za osecaje, mi sada imamo u 6d bioskopu neka drmusanja i prskanja vodom ali za kompletan dozivljaj i da bi zaista osetio svim culima interakciju na kraju zavrsavamo u Matrix caurama :slight_smile:

1 Like

A taj stav potkrepljuješ nečime? Ili samo strah od nepoznatog? Ili inercija na promjene?

Ni jedno ni drugo. Ne želim biti biljka prikopčana na aparate koja nema veze sa stvarnim svijetom. Ti se slobodno zahaklaj na to čim bude dostupno, široko ti polje…

Internet je to vec uradio, mada ako pogledas i televizija/kablovska u pasivnijem obliku. Bas sam citao istoriju filmografije, zlatno Holivudsko doba je trajalo dok nije masovno uveden tv u USA , mogu da zamislim koji kesh je bio generisan po bioskopima, pravili su valjda film na svakih par dana, doduse danas je produkcija nenormalna , ali bilo bi zanimljivo videti podatak o zaradi u bioskopima za vreme tog zlatnog doba i kada su svi isli nekoliko puta nedeljno u bioskop i placali dnevno recimo kao sada mesecnu Netflix pretplatu .

To je lako za izracunati. Znaci, prema podacima sa Wikipedie (ako su tocni) top 10 filmova u kinima u US 1955 godine zaradilo je 71.374.000 $.
Uzeo sam 1955. godinu kao pocetak jer je tada otprilike polovica kucanstava u US imala TV.
Netflix je 2021 zaradio $29.698B.

Tako da, ako i uzmemo u obzir da je 1955 dolar vrijedio puno vise, u usporedni sa danasnjim Netflixom to je sitnis.
Također nismo uzeli u obzir ostale filmove od 11 mjesta nadalje kao ni ostale danasnje streaming kompanije.

Da, ali restartuj pa pokusaj opet. Opet isto brljavi

1 Like

Moras uzeti u obzir inflaciju, zatim to je podatak samo za USA, tata mi je pricao da je cekao Psiho satima ispred bioskopa u Novom Sadu . Danas recimo da se bahatis i uzmes Netflix , HBO i Amazon, placas ne znam 40$-50$, to je recimo 1-10% prihoda, u zlatno doba su ljudi izdvajali mnogo vise za bioskop, bio je senzacija i kada bi znali globalnu zaradu u svim bioskopima sirom sveta sa inflacijom to bi bio pravi podatak za poredjenje, ali generalno sama ta rec “zlatno doba” trebalo bi nesto da ti kaze.

Koristio sam isti tekst kao i ti, jednom je nekako uspio odgvoriti ali kada sam pokušao još jednom, nikako mu ne ide…čini se da je za njega Petak već počeo :joy:

Ono što ja vidim je da se ljudi prikopčavaju na aparate i održavaju i kad nemaju neki benefit od toga … osim odgađanja neizbježnog. Di se neće spajat na aparate ako će im to značit potpun i kvalitetan nastavak života.

Dalje … vidim da i bez nužnosti ljudi hrle u virtualni svijet, što vidimo kroz razvoj VR igara, visenje na fb/insta i slično. Di neće kad im to postane nužnost …

Da ne duljim, sve ono sam napisao je pisano sa gotovo niti jednom prerpostavkom … tako da nije ono nekakvo nagađanje, nego gotovo siguran slijed uzročno - posljedičnih događaja, ukoliko se ne ponudi nešto bolje. Koliko god to nama odavde djelovalo ovako pomalo apstraktno…

Strah od smrti je ono što nas oduvijek pokreće, kroz našu čitavu evoluciju od najprimitivnijih oblika do ovog što jesmo sada … isto tako će nas to i dalje gurati u razne promjene. Suludo je razmišljati da će netko radije umrijeti nego odabrat sasvim dobru opciju koja se nudi kao alternativa smrti.

Što je stvarno?
Ništa nije stvarno, sem tvog doživljaja nečega. Tvoj doživljaj je za tebe stvaran, a ono što doživljavaš je u svojoj “istinskoj” formi zapravo samo nekakav titraj/fluktuacija elektromagnetskih valova.

Ako će tvoj doživljaj biti dovoljno stvaran za tebe u virtualnom svijetu, sasvim je nebitno na čemu je taj doživljaj izgrađen… (jel na ovim ili onim EM valovima - a uvijek su EM valovi u pozadini)

Mogli bi reći da je jedino informacija stvarna, a sve drugo su sučelja konzumiranja iste … gdje su i ta sučelja izgrađena iz ničeg drugog, nego upravo iz informacije.

Gledo si pogresne brojke. Npr Cinerama Holiday je imala 10m od “movie rentals” al je box office bio 30m, tako kad se sabere to sve, dobije se daleko vise od 70m u nominalnim brojkama+ onda to sve treba pomnozit sa preko 10 zbog jacine dolara, a mozda i vise…

Mozda i bolje perspektiva- tad je GDP per capita bio 2.5k u US, danas je 70k, skoro 30x puta vise

1 Like