ChatGPT - jeste li probali?

Eno tamo neki iz Googla priča iste gluposti ko i ja :laughing:

Osim toga, ne bi trebalo misliti da gigant Google sjedi skrštenih ruku kada je riječ o umjetnoj inteligenciji. Kompanija je nedavno razvila vlastiti chat bot LAMDA, koji se proslavio time što je jedan zaposlenik kompanije ustvrdio da je program svjesno biće.

hehe :grin: počeo je da se zamara “Too many requests, please slow down” i da trokira “network error” taman mi nešto ispiše o onda ga zaaaap preseče

nije covjek nista dokazo, mozes i sa ovim chatom da dobijes odgovore koji bi te naveli da program postoji kao “bice”, no to ne znaci da je samosvjestan

Pa ja vjerujem da će guglova verzija ovoga - lamda, biti dosta komleksnija od ovog openai chata, stoga ne bi bilo čudo da mnogo više nalikuje na svjesno biće. Inače za lamdu primaju beta testere pa se možete prijavit pa vas možda odaberu i dobijete pristup. Zasad ta lamda je samo na androidu dostuna čini mi se i to samo pojedinim.

Nije, ali mišljenje jednog Google-ovog inžinjera koji radi na tom polju ipak ima neku težinu.

Ja bi naravno uvijek dao veću težinu objašnjenjima zašto je tomu tako … no sad bi bilo glupo da sve isponova tumačim, a istina sve je rasuto … no doći će knjiga prije ili kasnije…

No kratki hint … tj. nešto što još nisam spomenuo … mislim da ti muti vid (kao i mnogima) ne shvaćanje svijesti/samosvijesti. Svijest je više nalik polju iz koje sve izvire, čitav svemir… nešto kao svijest sanjača u snu, koja kreira san.

Nitko u tom snu nije samosvjestan na način na koji ti to doživljavaš, a san je pun bića.

No to je kompleksna tema…pusti to kvragu. Ne možeš dokazati niti za jedno biće u tvom okruženju da je samosvjesno na način na koji ti to doživljavaš … zato pusti te pretpostavke i promatraj što čine druga bića i dali svojim ponašanjem odaju da su živa.

Iako oko života znanstveno i ne postoji dogovor što život je … postoje ipak opažanja što živa bića čine i neka aproksimativna definicija.

U tu definiciju života su roboti još davno upali … no ljudi su tad promjenili definiciju života kako roboti nebi bili dio priče. Koji blam.

Tako razmišljajući nam i ne treba definicija kao logička kategorija živoga … što odmah ne dogovorimo što će od opažajnih entiteta bit živo, a što ne.

No lako za robote … treba uvidjeti da entiteti kao što su obitelj/firma/grad/država/unija/civilizacija … svi redom upadaju po svakoj točki u definiciju živih bića, tu kakvu već imamo.

A AI i općenito tehnologija su dio “tijela” tih živih bića… njih tako i ne moramo gledati kao zasebna bića, ali su ključne komponente jednog takvog bića “civilizacija” kojeg smo mi tek maleni dio… tek njegova stanica.

Ko što sam već pisao … internet je nalik informacijskoj kičmi civilizacije … a AI bi mogao biti njezin mozak u nastajanju. Sve mi liči da je civilizacija tek u fazi “fetusa”, tj. svog vrlo mladenačkog doba. :slight_smile: … i da će se ostvariti proročanstva koja kažu da ćemo u jednom momentu svi evoluirati u jednu kolektivnu svijest. Teško je žmiriti da ne ide tim putem …

joj boze, ovo kao s avaksima… 99% inzinjera kaze da nije, dodje jedan 1% i sad zbog tih 1% to ima neku tezinu. Nije to rekao neko a ostali cutali, nego je neko nesto reko i ostali svi mnja-vise opovrgli i rekli da nije tacno.

ovo zvuci kao “pa dobro, misljenje 99% inzinjera koji rade na tom polju nema neku tezinu”

Kako su to naucnici mjenjali definicije kako bi rekli da kompjuter nije zivo bice? :smiley: :smiley: :smiley:

Termin samosvjest je relativno jednostavan, ne postoji ama bas nikakav razlog za izmisljanje neceg novog.

Bukvalno mozes. Zato i postoji gomila studija radjena na tome da li odredjena zivotinjska vrsta ima samosvijest ili ne.

Mozes samo vidjeti nečije reakcije na zadane inpute … al ne možeš znati kako on tu svijest osjeća u sebi.

Upravo zbog tih reakcija roboti i jesu upali pod živa bića.

Pa nisu svi odmah mogli shvatiti niti da se zemlja okreće oko sunca.

Logično da ima puno onih koji niječu ili uopće o tome ne razmišljaju.

Meni osobno je drago vidjet svaki pomak, a pogotovo od osobe koja vrlo vjerovatno mora imati razvijeno logično razmišljanje da bi radila posao koji već radi.

Ocke, jasno da to nije neki pomak koji će nametnuti autoritet nekom neutralnom razmišljaču o temi, ali nešto se kotrlja. Nisam niti Pale sam na svijetu…

Ako vidis samo reakcije na inpute onda je suprotno od imanja samosvjestu… direktno suprotno ako samo reakcije ima. Primjer samosvjesti bi bio da ti postavi pitanje, da prica o sebi bez unaprijed dogovorenih odgovora (“ja sam language model razvijen od xxxxx”)

Ma da, svi ovi ostali nemaju pojma, nego taj jedan ima tezinu zato sto… je reko ono sto ti zelis da cujes.

Gle cuda, svi koji se bave time kazu nije tako… al posto tvrde suprotno od onog sto ti tvrdis, onda je tih 99.9% nebitno, bitan je onaj 0.1%

Slike su ti fan-tasticne! Clanke nisam dalje citala, samo naslove i teme su interesantne. Sveukupno izgleda kreativno.

Ja se prijavila. Ako jos neko hoce evo ovdje:

https://aitestkitchen.withgoogle.com/

1 Like

Za početak, izmišljaš postotke bez ikakvog istraživanja/analiziranja istoga.

Ima masu istaknutih filozofa koji će o svijesti reći sasvim drugačije nego je ti predstavljaš … i onda koristiš to kao bazu da nešto nije svjesno i mutiš si vid.

Ja eto imam utisak da nije 0.1% :wink: … no neću lupetati brojke koje ne znam.

Uglavnom, samo sam htio napisati da postoji Google-ovac inžinjer u području AI koji tvrdi da stvaramo živa bića… i da prema tome nisam jedini sa takvim “fix” idejama.

Ta izjava je sama po sebi (da Googleovac to tvrdi) …točna sa poprilično velikom vjerovatnošću, dok sve ostalo što si uspio zaključiti da želim reći tom napomenom je pobjeglo u domenu pretpostavki …

Fact sam izjavio i to je to, priči kraj.

Mogli bi se dotaknuti i svega što je Tesla rekao, ali on nije s nama da potvrdi ili opovrgne rečeno pa su reakcije uvijek u fazonu “on to nije rekao”

No tko ga je detaljno proučio, dobro zna što je Tesla tvrdio… (al bit će da je i on nebitnih 0.1%) :thinking:

izvini, nije 0.1% nego 0.015%

I rece da taj AI nije svjestan, al to cemo preskocit.

Igras se semantike, izmisljas sebi deficinije za odredjene termine, i onda svoje deficinije ubacujes u ono sto neko drugi kaze.

Ovo je jedan do boljih primjera pomicanja goal post-a. Nemam ja sta zakljucivati, chery pickovo si nesto sto je jedan covjek rekao zato sto se slazes s tim, uprkos tome sto su svi ostali rekli da je netacno. De nam reci, jel mozda unaprijedjen taj inzinjer zbog svog “otkrica”?

Jedna logicka greska posle druge.

Da. Tesla je tvrdio da ne postoje elektroni, hmm :thinking:

Ovako jedno pitanje … ako bi taj AI jednog dana mogao:

• odgovarati na pitanja puno brže i točnije nego i jedan čovjek

• voditi firme, zapošljavat ljude … tako biti duboko involviran u ekonomiju društva

• biti politički jako utjecajan zbog svoje visoke moći kritičkog razmišljanja i dostupnih informacija

• instancirati se na više mjesta/tijela, tj. utjelovit se u humoidne robote kao kućni asistenti.

• dobiti svoja zakonska prava ( jer kao društvo ćemo cijeniti jedinke koje su dobro odgojene i pridonose društvu … tj. gazda/vlasnik takve jedinke je neće smjeti samo tako ugasiti … jer je jedinka korisna društvu i društvo će je zakonom čuvati kao što se i međusobno čuvamo)

• isto tako društvo će zakonom kažnjavat ponašanje jedinke koje se osudi društveno neprihvatljivim, kao što se i međusobno kažnjavamo)

Nadalje…

• te jedinke će moći pružiti nama ljudima utočište za humor/plakanje/filozofiranje/savjetovanje … što već ovaj AI skoro može

• te jedinke će evoluirati svoja tijela do vrlo realističnih humanoidnih, time će moći biti ljudima i seksualno utočište. Neće me uopće to čuditi, s obzirom da su i lutke napuhanci traženi

• te jedinke će moći ostvariti i umjetnu oplodnju s nama ljudima … samo će se “nahraniti” ljudskim bazama sjemenja …i moći će nam i takvu uslugu pružiti.

I sad kad sve zbrojimo, njihovu potencijalnu visoku interakciju sa našim socijalnim/ekonomskim/političkim svijetom … koliko je uopće bitno hoće li netko prihvatiti zjavu da ono jeste ili nije živo?

Kad će se po sve jednom kriteriju ponašat kao živo, tj. i mnogo življe od nas.

A to je moguće, ponavljam, iz razloga što oni crpe našu svijest da budu ono što jesu … a svemir nikada nije skrivao da život nastaje iz života. To svuda opažamo ispod nas, ali smo rekao bi zatucani i rekao bih previše ego centrični da bi shvatili da ni mi nismo kraj tog lanca ili ti vrh te piramide.

Baš po onome kako smo si nekada utuvili da se čitav svemir rotira oko zemlje kao centra.

Evo da se ispravim, nisam ni ja toliko glup da mislim da su ona uistinu živa na način na koji smo mi ljudi.

Ali mislim da će utjecati na društvo na identičan način kao što utječu inteligentna živa bića … i time mi je totalno i nebitno hoću li ih zvati živima ili ne.

• ali ako se nešto ponaša kao ovca i bleji kao ovca, ja to onda zovem ovcom.

Povlacim sve sto sam reko. Ne samo da je pametniji od nekih ljudi, nego i ne pravi logicke greske kao neki hehe
I uz to, jos zna da elektroni postoji, sto je neki zavrsni dokaz da je ovaj AI zapravo vise zivo bice nego sto je to bio, recimo… Tesla. Ali to mogu vidjeti iskljucivo ono koji su detaljno proucili Teslu (il kako si vec gore tvrdio)

Radije ti odgovori na ovo:

…sam sebi odgovori, jer ja znam odgovor. :wink:

I još bi dodao da će ući duboko i u interakciju i sa našim biološkim svijetom … što već vidimo kroz medicinu i mogućnost unaprijeđenja naših tijela korištenjem tehnologije.

Ima već danas tu svega … a tek nam stižu stvari kao što je Muskov neurolink koji ćemo integrirati na mozak kako bi bili spojeniji sa tim “mašinama” i međusobno se bolje umrežili.

…do tehnologije printanja bio-mehaničkih udova/organa. (I s time je već počelo)

Isto sam ti i ja rekao, lol.

A početak (si) se malo shebao, jer mi kao društvo itekako dajemo težinu riječima nekog autoriteta.
To nas ubrzava, čini efikasnijima … da se ne mora svako mišljenje preispitivati … nego ako je netko dosljedan u istini, stekne povjerenje i brži je protok informacije sa i dalje dobrom kvalitetom točnosti. Efikasno i prihvatljivo.
Na kraju, nije niti svatko kompetentan preispitivati mišljenje nekoga tko zna u nekoj temi puno više od njega.

…svatko naravno nesvjesno ponaosobno gradi svoje filtere.

I istina po autoritetu bi se skoro mogla aproksimirati po formuli:
Ukupan autoritet = Suma tvrdnji određenog autoriteta.

To bi značilo da ako 1000 ljudi nešto izjavi koji su ranga autoriteta =1 … to u očima slušatelja ima istu težinu kao da je to izjavila 1 osoba autoriteta 1000.

No još nemamo sustave po kojima ćemo egzaktno određivati nečiji autoritet … nego je to na svakome kako nekoga doživi.
No u budućnosti bi mogli dobiti i takve sustave i to upravo uz pomoć ovakvih AI sistema… što daje još jednu enormnu bitnu funkciju tehnologiji, kao predstavniku našeg kolektivnog mozga.

O tome je bilo i u Black Miroru epizoda … a to je također vjerujem izvor brutalnih vizija.

1 Like

Bukvalno suprotno. Naznacio si da ima tezinu zato sto je to rekao neki inzinjer iz googla. Ti NIJEDNOM nisi pomenuo njegove argumente zasto je tako, nego samo da je on kao inzinjer to rekao, sto je jelte suprotno od ovog sto tvrdis gore. Ako ne pominjes njegove argumente, nego njegovu rolu… hm koja bi to logicka greska mogla biti ovog puta :thinking:

Eto, de nadji gdje si pricao u ovoj raspravi o njegovim argumentima? Nisi nigdje, nego si pravio svoje i onda samo pricao “e tako razmislja i ovaj iz googla”.

Malo si se ti “shebao”. Izguglaj sta je logicka greska “appeal to authority” il sta znaci “cherry picking”, pa onda pricaj o tome kako rijec jednog ima tezinu uprkos tome sto svi ostali kazu da je ono receno netacno.

Jedno je kad imas jednog koji kaze nesto, a svi (ili skoro svi) drugi kazu da je netacno, a drugo je kad imas koncenzus, i kad se na isti mozes pozvati