ChatGPT - jeste li probali?

racunaj da je turbo 16k duplo skuplji, pa ako ti ne daje velike odgovore moyes koristit onaj osnovni. Sto se reci tice ovo je koliko u prosjeku treba tokena na jednu rijec (fali engleski, on je 1.3 tokena na 1 rijec):

image

4 Likeova

GPT 4 dobija novi model s contextom od cak 128k tokena, i cijenom triput jeftinijom od osnovnog gpt4 modela (znaci 6 puta jeftiniji od GPT 32k, a 4 puta duzi kontekst, nevjerovatno)

2 Likeova

Prije 3 dana Sam Altman, CEO OpenAI-a, firme koja je napravila Chat GPT najavio je novu verziju GPT- 5 sa naznakom mnogih novih stvari koje dolaze u novoj verziji.

A onda jučer Open AI izbaci Sam Altmana, osnivača firme i da mu otkaz :thinking:

Ovo me podsjetilo na ono kad je Apple nogirao Steve Jobsa :wink:

Pouka: Ako vas ikad netko kupi za koju milijardu nikad im ne dajte mogućnost da vas izbace iz vlastite tvrtke :rofl:

1 Like

Ti si naš novi Alan Ford :joy:

Hvala, najljepši kompliment ikad :kissing_heart:

1 Like

Da, baš me iznenadilo … i neodoljivo baš podsjeća na Steve Jobsa. Toliko neodoljivo, da se vjerovatno i radi o istom paternu unutar svemira … a ako to jeste taj patern, Sam Altam će tek sad razvalit.

Moguće da su mu ruke bile dosta vezane, pa je u pokušaju da to vuče što više na svoj mlin i popušio otkaz.

No sad mu ruke više nisu vezane, a znanje i reputaciju ima … sredstva će mu već doć…

Vrijeme je da Google uleti sa ponudom koju neće moći odbiti :wink:

Dobio je otkaz zato sto je lagao o necemu ovom board of directors… nesto je bas dobro bio ■■■■■■■ u tom pogledu, pretpostavljam da ima veze s koristenjem resursa i potrosnjom, jer paralelno s tim je i izbio ovaj problem oko open ai proizvoda gdje se novi korisnici nisu mogli registrovati, bio je sporiji itd…

Vjerovatno ovi zele vecu profitabilnost (ona je doduse nekako cap-ovana u open.ai, al nez kako) s druge strane, sam Altman je vise naginjao na tu non-profit pricu, tako je bilo sve donedavno

Dala sam oglas na Upworku, i postavila par pitanja, tipa koji ti je omiljeni, i trebaju 4 stvari da navedu…bla bla…Od 17 ponuda 13! su odgovorili za tri stvari isto. Bas isto Nevjerovatno.

Pa ko koristi ChatGPT za pisanje, nek razmisli kako ga koristi.

1 Like

Ovo postaje generalno problem u svemu.

Do prije godinu dana “šit” kontent (u bilo kom smislu) se razlikovao od kvalitetnog u smislu formatiranja, vokabulara, informacija… Danas to više nije slučaj, jer svako može generisati generalni “šit” kontent bio to blog, pismo, tužba ili šta god. Ko je prije radio šit kontent nije toliko obraćao pažnju na te detalje i ko je znao šta gleda mogao ga je prepoznati. Danas to više nije slučaj i u svaku informaciju (foto/video/tekst) treba da se zagledamo bar 3x više da skontamo da li ima smisla ili ne.

Zato Gugl ne zna gdje udara, dosta kreatora tapka u mjestu, i u konačnici posao je dosta teži, jer je tranizicijski period.

Došlo je vrijeme da ljudi koji znaju predstaviti informaciju na što jednostavniji načini zapravo imaju prednost nad onima koji to rade po nekoj strukturi, jer apsolutno sve asocira na AI kontent.

3 Likeova

Zanimljiv rasplet … on ide natrag, a odbor koji ga je smjenio možda popuši pedalu :smile:

… a koliko sam čitao, čim je smjenjen … investitori su ga saletili da ga podupru u njegovom daljnjem radu.

Inače, pitam se kako da je samo Altman u tom nekom fokusu kao otac AI-a … a tu je masu AI modela i raznih drugih softwarea baziranih na AI. … pa kako to da je samo Altman tako fokusiran, a trebalo bi biti sigurno dosta još ekipe koji su u tome slično ko i on.

Vjerojatno je extrovert a i vjerujem da je stvar ega :wink:

Kao što rekoh, podsjeća na Jobsa :grin:

Razlikuje se i sad. Kvalitet nije kako kazes nego sta kazes.

Jos 6 je odgovorilo isto! Nevjerovatno.
I sama sam iznenadjena da se chat gpt toliko ponavlja. Ocito da su svi kao prompt ubacilo moja pitnja samo bez ikakvih dodatnih instrukcija, ali ipak od milione opcija da bas izabere uvijek iste…

Pozdrav, na koji način se može preuzeti neki članak sa neke stranice, ubaciti u GPTChat , i dobiti sličan tekst? Nije u pitanju preuzimanje tudjih tekstova na veliko, već je potrebno za upotrebu 2-3 osobe.

Zanči neki tekst preuzeti sa jednog sajta, i taj tekst da GPT izmijeni , da bude sličan…ali opet drugaciji :slight_smile: Hvala

A jesi probao/probala nekad ChatGPT?!

Sve to isto tako napises ChatGPTu zajedno s kopiranim tekstom i vidis sta ce ti dati.

Jesam, vidim da tu drugi rade…od jednog teksta naprave potpuno drugi…sličan. Ali kod mene naparvi baš minimalne razlike, odmah se vidi da je isti tekst. Samo sam ovaj koristila : chat.openai.com , ako ima neki za predložiti, napisite mi?

Ima. Koristi Bing chat. To je jedini besplatan AI chat koji koristi chatGPT 4 engine. Ako imaš skype imaš i taj chat, a ako nemaš skype imaš ga ovdje: Bing AI - Suchen

Mogu vam reći da bing AI chat daje lepe tekstove napisane ili kada ga pitate nešto zna lep odgovor da da. Isto tako što se tiće AI slika bing zna napraviti dobru sliku to me je neki dan baš oduševilo jer mi je trebala jedna vezana za tekst tj. članak

Sasvim je izvjesno da će Bing postati AI leader ako već nije; pogotovo sad kad im se je priklljučio Sam Altman. :o:

1 Like

Koristio chatGPT free neko vrijeme za sitnice tipa bio za social profile itd, placao $20 pretplatu i juce otkazao. ChatGPT 4 barem kod mene je nevjerovatno spor i laguje svaki dan u bilo koje vrijeme, a najveci problem mi je to sto 90% stvari ponavlja i nikako da daje unique tekstove. Ako radis neki niche kroz neko vrijeme ces vidjeti i prepoznati svaki tekst napisan sa GPT. Recenice pocinje istim rijecima itd. Kao da nekad ignorise ono sto mu napises da uradi. Po mom misljenju lose je postalo da li ga cenzurisu ili ima neke restrikcije ne znam. Jos 2 prijatelja na kafi mi govore ista situacija i kod njih a rade clanke za svoje firme. Uglavnom moras sve rucno editovati i dobro provjeriti. E sad za kodiranje i ostalo ja nisam koristio vjerujem da je ok za te stvari i da dosta moze pomoci.