Chrome napokon ukida podršku za Flash

Od sljedeće verzije Chrome pretraživača (ver. 45) više neće biti moguć prikaz Flash oglasa, budući da je Google najavio da će od 1.9.2015. ukinuti podršku za Flash. S obzirom na ovu objavu, digitalnim oglašivačima i kreativnim agencijama se preporučuje da umjesto Flash oglasa, koriste one izrađene u HTML5 ili GIF verzijama. Google Adwords već neko…(Cijeli članak)

Čista diskriminacija. pa možemo i mi ignorirati Chrome. :smile:
Jel to “bitka na livadi” između dvije tvrtke?

Ha cuj, ja osobno oduvijek mrzim Flash jer zahtjeva strašno puno resursa. Odi na neku web stranicu programiranu u flashu (tipa bet365), pa napravi ctrl + alt + del i pogledaj koliko resursa jede.

HTML5 je po tom pitanju puno puno bolji, no naravno da se neki neće složiti :smile:

BTW i Firefox je najavio da će ukinuti podršku…

Sto je sa flash igrama, da li ovo utjece i na njih ?

Odlično, tehnologija ide dalje i nema smisla podržavati fićeke.

u dobro pitanje vjerovatno da utice

U tekstu je kriva verzija navedena, ovo se uvodi sa verzijom 45 a ne 44.

Sto se tice flash igara, ovo ne bi trebalo utjecati na njih, spominje se kako ce Google Chrome pokusati skuziti glavni Flash content (npr video, ili u ovom slucaju igru), i to nece dirati, a sve ostale stvari ce biti pauzirane i zahtjevati ce rucno pokretanje od strane korisnika.

Nije nikakva bitka na livadi, nije ga moguće tek tako ukloniti ali sve komapnije su “on board” što se tiče uklanjanja flasha. Polako kroz neko vrijeme će biti potpuno uklonjen, što je odlična stvar koju su davno trebali napraviti ako se mene pita.

Već ima godina dana kako klijentima umjesto flash animacija u zaglavlju web stranica ili za bannere ubacujem one izrađene u html5, css3 i java scriptu a i duže kako im preporučujem sve osim flasha.

Hmmm ,da li je ova vest tačna ili šta? Svi flash elementi koje proveravam se učitavaju bez ikakvih promena, baneri i slično ?

Mene jos zanima da li ce ovo utjecati i na adsense reklame ?

Firefox je odavno ukinuo Flash nakon treceg 0day propusta u flashu… :smile:

Sto je sa xat chatom i to je flash zar ne? @steelmaiden mislim da si ti vlasnik barem jednog?

Čekaj, Google će ukloniti flash za Google Chrome i sa tim blokirati prikazivanje Google adsensa? Znači upucat će sami sebe?

Pa nije Adsense ovisan o Flashu.
Adwords oglašivači će umjesto swf falova uploadati animirani gif ili html5/css3/js bannere.

Oficijelno Flash je dead :smiley:

hip hip hura dvadeset puta

Koliko se ceka da adsense prihvati neki web sa flash igrama?
Dok to cekam koje jos reklame koristite za flash igrice? Koje kompanije?

Iskreno adsense je najbolji dok nemaš neku jaku posjetu kasnije uz dogovor s većim mrežama za igre možeš zarađivati oko 20% više od adsensa.
Također sumljam da će ti prihvatiti adsense sa sajtom s igricama,trebaš prvo napraviti blog na blogeru i tamo 10-20 članaka i to da sredš i tek kao drugi sajt dodaj tako.Ja sam napravio turističke sajtove prve.

@croatiatur, nije tocno, nema te specijalizirane mreze za igre koja placa bolje od adsense. Znam sta govorim jer sam u 4 godine isprobao skoro sve,poznatije i nepoznate za koje nikad nisi cuo. Btw. vidim da i ti “sumljas”, nepismenost je zbilja uzela maha na ovom forumu.

1 Like