Cijene developmenta u DE i ostalom inozemstvu

Pozdrav,

frend sa firmom u DE mi se pohvalio da je naplatio projekt 40k eur.

Stvar nebi bila toliko čudna da nema ovih par factova:

  • on radi samo frontend i ima svega 3-4 godine iskustva
  • veli da je projekt relativno malen, da ce to odraditi vjerovatno za 1mj i to kao side job… 2/3 h dnevno

… nisam ga još stigao pitati za neke detalje, ali onako postavljam si pitanje kake su to bo*te satnice u DE da mu je to uspjelo za ne tako velik projekt.

Uglavnom, evo jedna tema da podjelimo malo iskustva kako se kreću cijene u inozemstvu…

Vani se cijeni znanje i posao ne zna to svatko radit tako da moze naplatit

Mislim da bi se trebalo pitati kakve su to satnice kod nas…:wink:

Što se tiče satnica, rada, i cena za neki rad mi smo svi iz HR, SR, BiH, CG u očima Evrope sirotinja . Isto kao mi kad gledamo indijce, pakistance, i one tajlanđane kad se otimaju za 5$ za neki online biznis

u svicarskoj covjek napravi web prezentaciju (3 stranice html + css) - cijena je 3k CHF pa gore, kako kome odvali

“svega” 3-4 godine iskustva nije malo kada je programiranje u pitanju, zavisno od toga koliko je tome posvecen bio u te 3-4 godine, moze biti dobar strucnjak

1 Like

Satnice za Njemacku i Austriju su otp 30-40e, bar ono sto sam ja ubadao.

Al mene vise zanima kako je taj lik uspio zavrsit projekat ako je radio samo frontend, gdje mu je baza haha

Zvuči kao hvalisanje.

Ova priča vjerojatno ima i drugu stranu, ali poanta i dalje ostaje ista - izvan HR se daleko više cijeni posao koji radimo.

2 Likeova

Agencijske satnice prema klijentu su 120-150€.
A freelanceri i prema projektu ovisi kako se tko dogovori.

Ako je ovo istinito kako je napisano onda mi se čini kao dobar deal.

1 Like

Cijena radnog sata inženjera, a u to spada i programer, je 70eur. To vrijedi za jednu tvrtku u DE za koju znam, a i za firmu iz HR.
Što su drugi rekli u DE se cijeni tko si i traži se da se odradi posao, ali se u svakom slučaju u preplati cijeli posao jer stavi velika količina sati potrebna da se odraid posao.

1 Like

I mene zanima kako će se snaći … ali sa tim parama mu nebi trebao biti problem nekoga outsourcati da mu napravi sve, a kamoli da mu napravi selektivno djelove koje sam neće znati.
Čime dolazimo do toga …ako se znaš dobro prodati, ne trebaš znati ništa puno tipkati. …opet, organizacija i zapošljavanje programera mi se čini grdo zahtjevan skils za imalo veću strukturu postaviti od 2-3 čovjeka.

No opet, ako uzimaš dobre pare …ne trebaš se baviti niti postavljanjem vlastite strukture … nego zaposliš uhodane timove, tj. outsourcaš zadatak nekoj firmi. Samo ti onda pojedu veći dio kolača :upside_down_face:

Bilo - nebilo … ja sam ostao malkoc šokiran da se toliko vani može prodati rad…i to od strane osobe koja je one-man band i još k tome daleko od full-stack deva.
No treba još vidjeti koliko ima istine u rečenome …mada ga ne smatram osobom koja bi izvalila tako nešto bez pokrića.
…samo što mi se čini da možda još niti on ne zna u čemu je caka.

Da, znao sam i ja to… samo još valjda nisam svjestan razmjera.
Nešto sam još ranije načuo da će stranac uvijek prvo unajmiti neku domaću firmu, a one su te koje najviše naplaćuju rad.
Ovo mi i djeluje dosta logično …jer svi mi prvo tražimo uslugu negdje u našoj blizini … i mnogima nije na kraj pameti tražiti izvođađa po nekakvim stranim portalima i sl…

Pa mi se čini nekako najlogičnija opcija za hvatati ovako dobre satnice, imati “sales man”-a u državi u kojoj hvatamo poslove.

Taj “sales man” bi trebao imati firmu registriranu u toj državi i tek dovoljno znanja da pregovara sa klijentima oko posla i da načelno razumije zadatak i mogućnosti tehnologije … a onda on dalje samo prosljeđuje posao nama ovdje u HR …ili gdje će se već odrađivati.

To mi se čini da bi trebalo dobro šljakati…pogotovo sada sa ovim primjerom.