Mislim da u današnje vrijeme pokretati klasični sajt je neisplativo. Čime se baviti danas na internetu da se ima oko 500€ mjesečno?
Veoma imam veliko iskustvo sa sajtovima, preko 20 godina
custom softver, meni odlicno ide… a sa sajtovima sam uvijek bio na djeparcu nikad na plati… tako da moje preporuke za danasnje vrijeme… koliko god ne znas ili zapnes ai te ludilo pogura… tako da se sve moze uraditi
Mislim da se na Youtubu jos moze zaraditi preko 500 eura,mada slabije ide i to
Pozdrav @3wNet
Da li je to neka web aplikacija koja u osnovi gotov kod, a kasnije doradjujes na zahtev klijenata, ili je software koji se instalira na kompjuteru? Da li se prodaje kao SaaS, sa pretplatom, ili prodas jednom i to je?
ima tu svega… prvo sam poceo sa open source gotovim rjesenjima (cloud app). imam dvije aplikacije i prilagodjavam ih za kupca (brending-sminkanje)
prodaja je jednokratna a backup i podrska se posebno placaju (kvartalno), kada lijepo objasnis svi to uzimaju
da sada ne bude zabune jos nisam zavrtio ozbiljno pricu i napravio uspjesnu firmu… ali sam naucio jako puno u direktnoj komunikaciji sa vasnicima firmi… napravio sam sebi konkretan plan kako do firme uz sto manje rizika, vjerujem da sam na dobrom putu, ali vrijeme ce pokazati…
ako nekog zanima mogu podijeliti svoj plan
trenutno sam uradio i 100% svoju aplikaciju (hibrid), koja ce mi biti glavna karta mog plana za pokretanje firme, prodaja ce biti kombinovana
ono sto bi istakeo za nekog ko tek krece tim putem, puno vaznije od same aplikacije je kako i kome to prodati, jer podrazumjeva se da je aplikacija stabilna i da rjesava konkretan problem… prava borba je nauciti komunicirati sa klijentom i nauciti koliko je potrebno reci mu tehnickih stvari, a ne daviti ljude kao sto sam ja radio da mu prenesem sve iz svoje glave i onda me onako zacudjeno gleda, od takve prodaje nema nista…
Hvala na odgovoru @3wNet !
Ukoliko mozes da podelis ovde, ili pisi private, voleo bih da cujem malo vise detalja.
znači ne radiš .exe aplikacije za windowse ?
pitam zato da bi postavio aplikaciju na microsoft store npr…
aplikacija treba imati certifikat… a ti certifikati nisu baš povoljni
Naravno, to je uvijek glavno pitanje, a jeli to android aplikacija?
Ispada da klijente hvataš na prepad, iz zasjede? Kad kažeš;
Oni malo optimističniji neće ni ulaziti u takve ‘borbe’ nego će jednostavno aplikaciju prezentirati recimo na Google Play-u. Jesi li ti tamo sa svojim aplikacijama? Reći ćeš da nisi jer ti naplaćuješ samo postavljanje aplikacije, a tamo su već gotove i svrsishodne aplikacije? To je točno, ali trebalo bi i takvu aplikaciju napraviti, koja je free, ali koja će donositi zaradu kroz svoje korištenje. Ta je tek bingo i svih čini zadovoljnim.
P.S.. Jeli ima ovdje netko prisutan na Google Play-u, neki developer? Za mali chat?
.exe ne radim, za “male” klijente nema smisla, pre komplikovano je za odrzavanje, za update.. a aspekt da je softver instaliran (koji je jako bitan sa korisnicke strane, ne znam zasto to je stvar psihologije, ali ovo im je jako bitno) rjesavam sa nativefier ili electron + electron builder - na kraju korisnik kao i kod exe ima famoznu ikonicu na desktopu koja ga nikako ne podsjeca na browser (u pocetku sam poksavao objasniti kako je bolje, ali djaba… onda sam ovako rijesio i ne pricam o tome, jer shvatio sam da ne moraju znati svu tehnicku pozadinu app-a)
a imam i ja jednu veliku ideju za .exe aplikaciju, koja je za “velike” firme, ali to trazi puno vise vremena od ovoga sto sada radim… doci ce nekad vrijeme i za to
nije android, pa nekad mora i na prepad
aplikacija koju sam ja uradio je tehnicki losija od ovih open source, objasnicu kasnije detaljno i zasto, ali to je potpuno nebitno ako sam dao alat klijentu koji mu rjesava tacno onaj problem koji on ima
evo pokusacu ovdje iznijeti sve detalje, ako nekome pomogne, da neku ideju.. bice mi drago
uvijek sam pokusavao online od web sajtova, i prvo sto bi radio bila je izrada moje stranice koja prezentira te usluge… bilo je i rezultata ali nikada nisam uspio zavrtiti posao da mogu dati otkaz u firmi i posvetiti se samo tome… kad neki posao upadne bilo bi super dodatna plata i to je to… onda opet nekoliko mjeseci nista i tako godinama
trenutno za moju app nemam nikakvu prezentacijju i fokus je LOKALNO. ideja je dosla slucajno, prijatelj sa svojim rokovnikom koji vodi posao… odlucim mu nesto sa ai sklepati za 1 dan: css, html, js i indexeddb
samo eto da on ima na svom pc-u bez ulaganja , hostinga domena… znaci 0 trosak
on se ODUSEVIO i sada da tu pricu ne duzim ovdje sam shvatio koliko je tehnicki aspekt nebitan malim biznisima koje vodi 1 covjek i njegovih 5 rokovnika
kasnije sam tu app unaprijedio, ali ne u potpunosti, zato sam ranije gore rekao hibrid - baza je ostala indexeddb, login podaci i licenca su kriptovani u jsonu zasticeni sa httaces i na mom serveru, morao sam ubaciti php zbog cloud backup-a i logina… svi fajlovi su na mom serveru i za pristup treba net, ekstremno je brza zbog offline baze, brisanje podataka prilikom ciscenja historije je rijeseno sa ovom instalacijom koju sam prethodno u postovima pomenuo - sto je odvaja od browsera… u principu tehnicki jako nesredjeno, ali rjesicu sve u verziji 2 i prebaciti app na mysql radi pristupa sa vise uredjaja i svega ostalog…
neke sitnice koje je jako jednostavno uraditi a ljudima puno znace, kao sto je citac sa temu-a rfid i kartice i onda cak ne moraju ni kucati u app samo prislone karticu e to ako na prvu nisu pristali onda kada pokazes uzimaju ipak on to kada drugima kasnije pokazuje onda se hvalisa sa tim kako je podigao sve na visi nivo
vidim da sam vec razvukao, skraticu pricu
cilj za pokretanje firme - direktna prodaja
sedmicno kontaktirati 5 novih klijenata, i ponuditi 3 mjeseca besplatno (jer ako mu ne rjesavam problem, ne zelim ni da uzme) - kraj godine je idealan za takvo nesto zapoceti - novogodisnji poputsi i sl…
ovaj pristup opet daje prostor da se moze poceti bez registrovane firme, kroz ta tri mjeseca znas vec imas li klijenata da ti se isplati registrovati firmu ili ne… pred prve naplate uraditi registraciju i to je to…
prodaja u pocetku ide kombinovano, jer mi treba nekoliko fiksnih prodaja kako bi imao pocetni kapital, a kasnije se moze to ukinuti za nove korisnike a prvim ranim, ostaviti jer ipak su te oni na startu podrzali…
cijene moraju biti balansirane, radim sa firmama 1 covjek, ali ako je previse jeftino moze biti dobro koliko hoce on to vidi kao los proizvod…
evo primjer
hardver posebno prodam i da na temu je brdo stvari koje se ovako mogu povezivati sa app
za kontrolu licenci sam sebi napravio kako sam ga ja nazvao LMP
dakle ta prva tri mjeseca daju sve potrebne informacije: ako nema prodaja nesto ne valja (cijena, app, pristup ljudima), a napravio sam sebi i Software Sales Tracker - gdje pratim koga sam kontaktirao, imam podsjetnike, neke stvari automatizovane…
vazno: klijentu nista ne pricam o tehnickim stvatima, APSOLUTNO nista (dok ne pita), vec za to i to ti treba nekoliko sekundi, prislonis karticu i sl… nakon sto ostvaris kontakt vidis njegov stil price i prilagodis se..
moja sreca da je ovaj prijatelj u nekoj viber grupi gdje su svi lokalno oni sto vode isti posao, pa je automatski sam ponudio da tu pusti poruku, takve stvari puno znace… jer kad on to ima hocu i ja…
uglavnom ono sto sam shvatio u mom slucaju da za pocetak moram ici lokalno i sa malim softverima, imam ja jos jednu malu ideju gdje je more radnji kojima to treba a cijena ce biti tipa 10 KM mjesecno - olaksava posao a ako uzme godisnje sto je 100 KM (2 uvijek dajem gratis)
nakon toga prelazim na srednju ideju gdje ce cijena biti minimalno 2500 KM
i tek onda u zavrsnom koraku idem na veliki projekt gdje nece biti jedna prodaja ispod 5 do 7000 KM
ne mogu sada sve korake pisati detaljno mrzi me, ali ko prodje ovaj pocetni put ,sam za svoj posao vec skonta prema njegovoj ideji sta je najbolje…
NAJVAZNIJE OD SVEGA: kada ste u svom gradu i gdje god idete pratite rokovnike - to je prilika
za dan mozete napraviti demo: indexeddb, html, css, js - pokazati tom nekome… ako bude htio uzeti uzmete sebi jos par dana pa to prepakujete php/mysql, sa ai sada imamo priliku da mozemo u roku 1 sedmice imati gotovo programsko rjesenje - to se mora iskoristiti
negdje sam uvidio da je pojava ai prelomna tacka kao tamo nekih 2000-tih pojava wp-a i joomle - do tada nije mogao bas svako napraviti web, ona kasnije se zasitilo sve… tako i sada do pojava ai nije mogao svako napraviti app - sada vec moze…
tadasnji voz sam propustio ovaj nadam se necu
evo rano ovo pisem pa sam malo nabacao svega i svaceg, neda mi se sredjivati tekst koga zanima citace i pitati dalje ako sta treba…
hvala na odgovoru.
ako nije tajna, kako dolaziš do klijenata ? putem neke platforme ili ?
direktno, prvo moj grad pa onda okolni… na instagramu/fb/googleu gdje god.. nadjem kontakte iz svoje nise. prvo posaljem mail ili poruku zavisi sta je dostupno a onda nakon dvije sedmice zovem i pitam, pozovem se na poslani mejl/poruku… da li ste pogledali, bla bla, trazim povratnu informaciju… bude tu svega: direktno odbiju, sto je ok nije to neuspjeh, zatvaram tiket idem dalje…
po tonu vidim kako neko odbije, ako je neko arogantan onda se zahvalim na izdvojenomvrmenu, u suprotnom ima prijatnih ljudi, pitam zbog cega odbijaju, cijena ili nedostatak neke funkcionalnosti… to sve pratim i korigujem svoje greske usputno.. / neko kaze da je zainteresovan samo trenutno ima drugih ulaganja pa ok… to zabiljezim sebi i javljam se za 3 mjeseca ponovo
iz zone komforta se mora izaci, ne vrijedi samo cekati da ti se neko javi… nema ruznih rijeci, sasvim je legitimno ponuditi nekome nesto, ali to je i meni samom bilo najteze u glavi prebaciti
uz gpt sam sebi napisao scenario za govor u svim varijantama, kada me neko odbije, kada mu je skupo, kada nesto nedostaje u app…
Super mi je sto radis na ovaj nacin i u realnom svijetu. Uvijek je bitnije krenuti nego ganjati perfekcije. Bas me zanima o kakvom programu se radi i zelim mnogo uspjeha.