Codota osigurala $12m za AI koji automatizira prijedloge koda

U prvoj seriji investiranja, Codota je primila 12 milijuna dolara investicije za nadogradnju svoje AI platforme, koja ima cilj poboljšati produktivnost programera.

Platforma kompanije Codota nastoji biti ekvivalent Smart Composeu Gmaila, tako da programerima na temelju analize “milijuna” kodova pruža prijedloge. Prema riječima kompanije, Codota automatizira sve predvidljive dijelove razvojnog ciklusa, poput pretraživanja sintakse i primjene najboljih praksi za korištenje common librariesa, sugerirajući sljedeći dio razvoja koda, koji će trebati… (cijeli članak)

Ako se postigne veća produktivnost programera to onda znaci da ce za isti posao trebati i manje programera i eto onda manje potraznje za istim

Nebi reko mislim da ce samo olaksat pocetnicima…

Ta prica kako ce AI zatvoriti mnoga programerska posla kruzi vec neko vrijeme, a poslova za programere nikad vise nije bilo :smiley:

Dobro mozda ne bas sada u ovome momentu, zbog COVID-19 :slight_smile:

Edit: koliko vidim ovo je neki plugin za IDE koji kao daje neke autocompletion sugestije.Sve je to super i kul, al i dalje je potreban programer koji ce smisliti rijesenje za odredjeni problem ovo je vecinom korisno samo da bi brze kucao kod.

Već odavno u IT-u postoje načini, metode i alati da se piše manje koda. Npr. Rapid application development (RAD) alati. Sad neki ponovno izmišljaju RAD i zovu ga No-Code ili Low-Code development. Činjenica je da programeri u većini slučajeva pišu kod koji se ponavlja i koji se razlikuje samo po podacima koje obrađuje. Spomenuti alati rade upravo tu optimizaciju i generiraju kod na osnovi predefiniranih obrazaca (templates), a developer onda samo nadopiše ono u čemu se razlikuje. Godinama sam koristio jedan RAD alat i vrlo ozbiljne aplikacije znao sam napraviti za par sati.

Vidim da se u navedenom članku spominje TabNine (https://www.tabnine.com/), isprobao sam to kao plugin u svojem editoru. Ne pomaže ništa više nego standardni code completion/intellisense dodaci. Meni je čak više smetao pa sam ga deinstalirao.

Optimizacija programiranja se oduvijek dešavala i zauvijek će trajat. Valja primjetit da je to optimizacija u kojoj program sam sebe optimizira. Drugim riječima, kako imamo kvalitetnije programerske alate…s tim alatima sve lakše usavršavamo te alate. Takav napredak leži na eksponencijalnoj krivulji, a to znači da će doživjeti enorman napredak u jako malo vremena. …i to se već dešava.

No bliža/dalja budućnost će nam donesti:

  • nespretan razgovor sa računalima
  • spretan razgovor sa računalima
  • nespretno razumijevanje/predviđanje naših ideja od strane računala
  • spretno razumijevanje/predviđanje naših ideja od strane računala

Što znači da će u nekoj budućnosti čovjek razgovarati sa računalom otprilike kao sa drugim čovjekom i na taj način mu prenositi svoje ideje i naume.

+postojat će misaona/telepatska razmjena ideja sa računalom. Postoji ona već danas, samo se još ne koristi u svrhu programiranja. (Koristi se u medicini, npr.kod nepokretnih pacijenata koji tako upravljaju svojim pomagalima)