Pozdrav
Imam dosta los komp ali mi se proceseor greje dostize cak 80 90 100 tempraturu pastu sam promenio onda uvacio sam jos jedan ventliator stavljao ga sa strane kulera na sam kuleer da duva uvek isto jel postoji neki nacin koji ne bi puno kostao jer necu da ulazem puno u ukomp da smanji temeraturau bar na 60 70
Predpostavljam da se radi o AMD processoru. jesi prckao sto po voltazi (overclockao?)
Pogledaj da se na rebra hladnjaka nije ulovilo puno prašine.
Takodjer je moguce da radi zastarjelog biosa senzor temperature ima kriva ocitanja,probaj prstom dno hladnjaka,ako pece na dodir onda su ocitanja ispravna. Ako ne,rjesenje je upgrade biosa.
Nije prasinu izduvavam, nisam cackao ono biosa nista a budi vruc hladnjak kad ga skinem tipa ugasi se skomp i odma sam raskoplio racunar da vidm dal je do prasine pece koliko je vruc
Skini nekoliko programa za ocitovanje temperature. Meni je speedfan davao jako povisenu temperaturu da sam ga zamalo (laptop) poslao na servis, skinuo par drugih programa i bila je ok temperatura.
Nisam koristio te programe do danas da gledam kolika je temp i pre se on gasio znaci govor i mi da nije bas to toga jbg to mu daje isto temerature slazem se ali i pre nego sto sam pratio na programu isto se gasio [speecy koristim[
Na starom kompu mi se isto desavalo (prije 3-4 godine) instalirao sam neki program i ubrzao rad cooler-a i obarao je temperaturu jest da je bucniji al pustis muziku i ne cuje se ahahhahaha
sta god samo da mi pomogne racunam bice jos toplije
Ja moram da palim klimu za ovo govno od AMD-a. Nikad vise AMD u mojoj kuci, pa ovo je strasno kako ovo sranje zuji.
@RDZ_gaming Moguce da propler ne vrti maksimalnom brzinom. A moguce je da je i pasta otisla kvragu. Kazes da si je promjenio, jesi to napravio kak treba ili si napravio slampavo (ko ja, pa je apsta bila svuda okolo).
Zamjeni termalnu pastu…
EDIT: Vidim da si mjenjao, zanemari odgovor…
Ja stavljao termalnu pastu lepo bas u liniju sve sto se kaze, coole master dobar pasta
Ja isto imam amd procesor i morao sam kupiti novi cooler jer defaultni koji dolazi sa procesorom zuji na 3500 okretaja kao da je brusilica u kucistu a ne hladi dovoljno. Mozda da kupis neki bolji cooler jer sa ovim se neces usrecit. O kojem amd procesoru uopce govorimo?
Amd atlon 64 x2 4200+ koji kuler se preporucuje
Cak i kada potrosis nesto novca na kuler on ce vjerovatno vrijediti vise od citave konfiguracije
Inace imam u starom racunaru slican procesor i nema nikakvih problema cak ni sa stock kulerom starom 10 godina!
Češće čisti komp.
Ja usisam filtere na kučištu, Antec, otvorim stranu, te usisavačem pređem bitne dijelove.
Onda van na terasu, i kopirmirani zrak. GDJE GOD ima metala sa rebrima, sve ventilatore, ispod matične i osobito oko HDD gdje se i pobriše kasnije sloj koji se zna zapeči na HDD, i to stvara koma temperaturu.
NO kako sam prešao na HDD cijelo kučište puše van hladan zrak Čak i kad se igra tipa Fallout 4 ili Daying ligh…
Procesor, ako imaš znanja, skini dolje detaljo očisti, skini ventilator, uzmi neki tipa sythe i slično giga CPU cooler, i odražvaj ga čistim. Između pasta ide, dobiješ sa skupljim coolerima. Vrati nazad u čisto kučište i uživaj u nešto bržem i definitivno hladnijem kompu.
Imao u koompu gdje je još uvijek sve na HDD i intel Quad ovo:
http://www.scythe-eu.com/en/products/cpu-cooler/grand-kama-cross-3.html
Ne sjećam se gdje sam uzep, ali tipa cca 300,00 kuna je došlo. Tih skroz.
Problem je u tome sto skoro niti jednom amd procesoru stock cooler nije dovoljan. Mislim dovoljan je ako ces podnosit buku u rangu brusilice,onda ok. Ja sam na svom stock cooleru izmjerio brzinu 3800 okretaja,to je takva buka da jedva mozete razgovarat,pogotovo ako kuciste drzite na stolu.