neki dan sam sebi kubio grafički tablet (Genius G-Pen F509), tražio sam Wacom, al na našem šugavom tržištu ga nema ni za lijeka. Prvo što sam nacrtao je Stari most u Mostaru. Pošto znam da ovdje na forumu ima puno umjetničkih duša, odlučio sam da crtež podijelim i sa vama. Bilo bi mi drago da malo prokomentarišete.
Za one koji ne znaju, Stari most je čuveni most preko rijeke Neretve u Mostaru. Sagrađen je između 1557 - 1566 godine, djelo turskoga graditelja Hajrudina. Dana 9. novembra 1993. godine HVO je srušio Stari most. Nakon obnove 2004. godine Stari most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.
Zaista uživam čitajući ove komentare, hvala vam svima. :bljesak: U znak zahvalnosti za kemtare ću vas uskoro počastiti jednim crtežom na temu ove naše web zajednice.
Za ovaj crtež mi je trebalo tri dana, s tim da još uvijek nisam baš najbolje izvježbao ruku za grafičku tablu. Mislim du ću vremenom puno brže i preciznije raditi ovakve stvari.
[quote=“Zgubijumf”]Super
A jel si to radio po nekoj šabloni tj. samo pofarbao ili si sve sam nacrtao i pofarbao ?
Ova sam našao na jubitu pa pitam :
[/quote]
Za crtanje nisam koristio nikakav šablon i nikakve specijalne efekte photoshopa, niti sam bojio gotovu sliku. Crtao sam tako što sam gledao u isprintanu sliku Staroga mosta. Ubuduće ću snimati ekran dok crtam, pa ću uz crtež postavljati i video na youtube.
Nije mi poznata mostarska arhitektura, ali jesu li na onoj kući u središtu slike, iza mosta, zaista tako nepravilni prozori.
Ponegdje nisu baš najbolje prikazani svjetlo i sjena na stablima.
Moja ocjena: odličan.
Ovo je praktičnije od ulja na platnu
Imam punu kuću kartonskih paketa punih slika :rolleyes:
[quote=“gambo”]Nije mi poznata mostarska arhitektura, ali jesu li na onoj kući u središtu slike, iza mosta, zaista tako nepravilni prozori.
Ponegdje nisu baš najbolje prikazani svjetlo i sjena na stablima.
Moja ocjena: odličan.
Ovo je praktičnije od ulja na platnu
Imam punu kuću kartonskih paketa punih slika :rolleyes:[/quote]
Mostarski prozori i arhitektura su uredu samo sam ih ja nacrto nepravilno i slažem se s tobom da svjetlo i sjena na stablima nisu baš najbolji, ima tu još stvari što bi trebalo srediti. Jednostavno nisam mogao više čekat da vam pokažem crtež, pa sam ga objavio ne završenog.