Čudni telefonski pozivi

Zadnjih dana dobivam čudne telefonske pozive, pa da pitam da li je još nekome tako?

Zovu sa hrvatskih brojeva, svih operatera. Jučer se javim, čovjek s druge strane me oslovi imenom i pita kako sam, na hrvatskom. Ne hebem takve razgovore pa odmah pitam tko je. On opet ponovi moje ime i pita jel sam ja. Ja kažem da jesam, pitam opet tko je to. On na to kaže da mu hrvatski nije dobar, jel možemo na engleskom. Ja već kipim, kažem, može, i na engleskom pitam tko je i što hoće? A onda…kaže da bi došao na odmor u Hrvatsku, da ga zanima kako je tu i da li mu to preporučujem :smiley: Na to sam popizdio i odhebao ga, jer je to vjerojatno uvod za neku prijevaru ili navlačenje na nešto. Malo poslije zvoni opet sa drugog broja koji mi nije poznat. Pa kasnije opet. Pa danas već nekoliko puta razni nepoznati brojevi, ali nemam živaca javljat se jer ću ih i tako otkantat.

Da li još nekom dolaze slični pozivi ovih dana? Pogotovo da taj tko zove zna kako se zoveš? Na one što reklamiraju razne forex brokere sam već navikao, ali oni odmah počnu o tradingu. Ovaj je pitao za odmor u Hrvatskoj ?!?! :smiley:

Ukucaj svoj broj na google sa navodnicima između (npr. “+385…”) i vidi da li su tvoje informacije procurile javno. Ja kada ukucam broj, vidim svoje ime i adresu…

2 Likeova

Nevjerovatno, ista situacija :joy::flushed:

Ma manje više se sve može iskopati online, ali sad su baš navalili sa pozivima.

Isto te oslovio imenom i pitao kakva je Hrvatska za odmor? :smiley:

Ne već ovo što je Olaf rekao

Pored ovakvih stranica ne znam što te iznenađuje, jer očigledno je lako doći do geo targetiranih brojeva. Da li je znao nešto još o tebi?

Moja trenutna pretpostavka je da je neko napravio scraper i zašao po ovakvim stranicam, te napravio listu, dalje ju prodao ili ju koristi za pozive.

Ostani duže na liniji sledeceći put kada te budu zvali da čujemo šta hoće :smiley:

1 Like

Mene su zvali skoro vise puta neki. Prvi put san spustila slusalicu odmah, a drugi sam cekala da vidim sta ima da kazu. Poslije sam blokirala brojeve (zovu sa razlicitih brojeva)

Pricaju na engleskom. Prvo se javi masina, veli da zovu iz Paypala i da ostanem na liniji. Pa onda, sa bukom u pozadini, neko ko veli da uzmem papir i olovku i da zapisem njegove podatke… Tu se predstavi kao “officer”.

Elem da skratim pita da li mi je ukradena kreditna. I onda kao zvanicno mi cita da je u stanu u Berlinu, ulica ta i ta, nadjena krreditna moja, sa mojim otiscima (wtf?!) neka silna droga, neka ubistva, cuda, loodnica, thriller…ali nisu bas naivni. Sigurna sam da mogu tako zastrasiti i prevariti ljude,

U vise navrata je trazio informaciju koliko para imam na kontu, pa posto ne zelim da dam izjavu, vec agresivno pocinje u fazonu, gospodjo ne trazim vam podatke nego samo iznos…pa imam li konta u inostranstvu…i tako.

Elem meni na kraju spustio on slusalicu.

Ali zvali danima poslije opet.

To je odavno lako moguće. GDPR je produkt idiota od kojeg prosječan čovjek nema koristi, a često ima štetu. Kad me pitao da li mu preporučam da dođe na odmor u Hrvatsku pala mi je roleta, jer nije odgovorio na jasno pitanje tko je, a počeo je pričat gluposti. Tako da ne znam da li još nešta zna o meni.

Google i država to ljepše zapakiraju :slight_smile:

@mitok da nije netko objavio oglas s tvojim brojem na nekom gay oglasniku?

5 Likeova

Ne zanimaju me takvi oglasnici pa ne znam, niti želim provjeravat :wink:

I meni se ovo događa. Ne samo ovo, nego nešto još čudnije. Zove me čovjek i kaže da ima propušteni poziv sa mog broja. Nisam nikoga zvao 100%!
Pa onda ja imam propušten poziv, zovem taj broj, javi se neka gospođa. Ja joj kažem da imam propušten poziv, ona u čudu.
Onda sam zvao službu za korisnike, oni pojma nemaju. Momak koji se javio mi je savjetovao da napravim factory reset mobitela, da imam virus.
Nisam napravio nikakav factory reset i nemam virus, nemoj me zezat… ono…

Identičan problem imam i ja već mjesecima…događa mi se to barem 2-3 puta tjedno.

Zvao sam službu za korisnike i nemaju pojima što se događa.

jeste li vi svi sa tim problemima iz hrvatske? kod kojeg ste telekom operatera?

Mislim da su sve to "braća " Indijci zakuvali :joy:

Da, u Splitu sam. HT operater.

Prije Albanci ili Makedonci, tako mi nekako zvuči naglasak onog momka kad me nazove po imenu i pita kako sam. :smile:

bice da su licni podaci korisnika nekog telekoma procurili :smiley:

A1 je bio hakiran u februaru, preko 100k osobnih podataka je procurilo.

1 Like

Zovu da provjere jeste na moru, ako kazes da si na odmoru, olakšaju te vrijednijih pokretnina :slight_smile:

1 Like

Ma tih divljih poziva je uvijek bilo i bit će. I na ovom forumu su se prodavale mailing liste, pa se sigurno negdje prodaju i liste sa telefonskim brojevima koje uključuju i ime vlasnika, a možda i puno više.

Meni je samo bilo neobično što nije ništa nudio nego me oslovio imenom i tražio info da li mu preporučujem doći na odmor u Hrvatsku. Poslije bi valjda prešao na stvar, ali nisam imao volje dalje razgovarat.

https://crna-hronika.info/incident-u-hrvatskoj-procurili-licni-podaci-181-000-gradjana/484663

uskoro ocekujte pozive iz nigerije i indije :smiley:

Meni neki dan neki SMS došao. Nisam reagirao.