Data Entry, jel ima u tome para

Prije par godina sam razmišljao o ideju pružanja data entry usluga pa se sjetio ideje.
Neznam jel još uvijek to potrebno koliko je software napredovao.
No ovdje kod mene postoji škola koja godišnje izbacuje oko 60 učenika koji imaju iznad prosječnu vještinu tipkanja.
I siguran sam da su spremni raditi za minimalac.
Sada sam pogledao malo na webu, indijci rade za 3$ po satu.
Tome se naravno ne može biti konkuretan, ja sam računao u grubo da bi radnik trebao raditi za 5$ da bi se razmišljalo o pokrivanju troškova i nekoj zaradi.

Tržište bi bilo namjenjeno, hrvatska, bosna, slovenija, možda i njemačko govorno područje jer ovdje je njemački još dosta prisutan kao glavni jezik u školama.
Mislim da je dosta važno da osoba razumije ili zna jezik s kojim radi jer tako je moguče manje grešaka.

Dali ima tako nešto prostora kod nas? Dali postoje firme kod nas koje se time bave?

Moje mišljenje je da kod nas u ničemu nema para ili ima jako malo.

A bez dogovora sa nekim ozbiljnijim kulturnim društvima i nekakvim muzejim da im digitalizitate neke spise nista drugo jer u prosječnoj i većoj firmi svo tipkanje padne na tajnicu i administratore jer svi misle da je to njihov posao…

A neznam mislim da digitaliziranje danas ide kroz skeniranje, ali nisam siguran.
E baš u tome je fora, ako jedna prava, iskusna tajnica ili administrator dođe 6000kn bruto 9000, zašto onda taj posao ne prepustiti nekom tko traži 3000 bruto.
Ali nisam vidio kod nas firme koje bi pružale tu uslugu.
Možda da država ima neki veliki natječaj za data entry,hm… treba držati oko na NN:)

Ja znam da je T-Com upošljavao sa student-servisa raju da im utipkavaju neke podatke. Ne znam je li to još uvijek praksa. Svakako, ako bi ponudio rješenje ključ u ruke i dobre tipkače… tko zna? Možda si načeo nišu.

Točno je da se mnogi materijali danas digitaliziraju, ali to ne mora nužno biti OCR - neki se dokumenti naprosto skeniraju zbog trajnosti čuvanja (slično kao nekada na mikrofilm). Što se OCR-a tiče, bilo bi mi jako teško zamisliti općenito napisani program koji bi mogao očitavati bilo kakve obrasce i tako očitane podatke prepisivati u prava polja u bilo kakvim “digitalnim” obrascima. Takav program bi trebalo konfigurirati za svaki obrazac tako da zna što je štko i koji je podatak zapisan na kojem dijelu obrasca (u kojoj “kućici”), da bi te podatke mogao onda interpretirati (pisani obrazac nema semantičke tagove, nije to XML, zar ne). A ako je “formular” bez neke posebne strukture, već se radi o nekakvim slobodno pisanim zahtjevima, molbama i sl. onda…

Uglavnom, rješenja za OCR pretipkavanje vjerorajno postoje, vjerojatno rade sasvim dobro kada se radi o čistoj konverziji pisanih dokumenata (poput knjiga, dopisa i sl.) – čak sam spreman vjerovati da mogu i zadržati formatiranje. Ali da bi se obavilo “semantičko, strukturirano” digitalno očitavanje, vjerujem da se treba obratiti specijaliziranoj firmi koja će takav nekakav softver konfigurirati, prilagoditi dokumentima koji se očitavaju, što je onda usluga koju si mogu priuštiti samo veće firme sa stalnom ili jednokratnom, ali obimnom potrebom za time. Kao ilustraciju toga o čemu pričam uzimam projekt digitalizacije knjigovodstva neke firme, ali ne na način da se stari računi “skeniraju”, pa pohrane na CD kao jpegovi ili tiffovi, već da se stari računi očitaju OCR-om ili podaci prepišu u neki knjigovodstveni softver. Sličnan primjer bi, recimo, bio prijepis ocjena iz starih školskih imenika. Ili, recimo, prijepis građevinskog troškovnika s papira u neki softver za izračun cijene.

Bi li bilo posla kada bi imao ekipu koja bi bila uvijek spremna “manualno” odraditi takav posao manjeg obima? Tko zna? Djeluje nekako logično da bi…


http://www.arhivpro.hr/index.php

http://www.prijepisi.com/index.html


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja