DIV postavka problem

Ovo me često muči i uvjek nekako spetljano rješim…pa bih molio objašnjenje kako se to lijepo radi.

Znači recimo imam div container (position:absolute). Unutar tog diva imam samo dva elementa. Neka su također div. Za gornji div želim da ima fiksni height 50px, a za donji div želim da height popuni ono što je preostalo. Sporazumjeva se znači da je container resizible i nije mi poznata njegova dimenzija. Tj. mogu do nje, ali ne zelim rješavati ovo pomoću js, nego css.

Problem mi je što kad naredim donjem divu height 100%, on mu postavi veličinu 100% veličine containera, i onda mi dolje strši van, i nikako da ga obuzdam :s.

div.container {
height: auto;
}
I trebao bi se podesit prema child elementima.

Uopće nemam pojma zašto koristiš position: absolute???

Druga stvar, što ne razumijem je zašto se zamaraš sa heightom unutarnjeg diva, ako se s time zamaraš onda vjerojatno radiš nešto pogrešno.

Treća stvar je da možeš to riješiti sa height: auto ili sa height: 100% Ali da bi to funkcioniralo moraš postaviti i height: 100% i na html, body i dov.container elemente.

@Stol3x
ma to je za container…ali on je resizible, ne zelim da se on prilagodi child elementima!

@CreatifCode
A kako misliš da griješim ako koristim absolute xd. Što je ta opcija zalutala kao bug u css-u?
Treba mi absolute, konkretno se radi o popUp prozoru koji može biti bilo gdje, i ne vidim ništa prikladnije od absolute.

Drugo, kako može container biti height 100% kad je on resizible? …a nemože biti niti auto, jer onda se prilagođava veličini child elemenata.
Treba mi zapravo upravo ono što je width po defaultu. Raširi se do granica koje parent dozvoljava.
ako stavim height 100%, očekivao sam upravo to…ali on mi napravi visinu istu kao parenta, pa onda strši na dnu upravo za onoliko koliko gornji div oduzima prostora.

Evo, drugačije formuliranog pitanja, tako da ne postavljam nikakva ograničenja.

Imamo pop up prozor (div jelte). Taj pop up mora moći biti po svuda. Recimo da se pojavljuje gdje je klik miša. (Nekako mi je absolute tu najprirodniji, ali da vidim bolji prijedlog kad kažeš da ti je to čudno)
U tom popup prozoru imamo neko fiksno zaglavlje, neka je to div height 100px. Ostatak prostora mora popuniti drugi div. S tim da je popup resizible, i taj ostatak nije fiksan!

S obzirom na dodatno pojašnjenje što se tiče popup prozora onda ti nema druge nego koristiti absolute position. Mislio sam da je to neki page layout, zato sam to izrekao. Što se tiče konkretno problema nema ti druge nego koristiti javascript i onda child elementu odrediš width i height u odnosu na parent element, a sve to odradiš na on resize event ili koji je već prikladan za to.

Vjerujem ti, ali istovremeno nemogu vjerovati da nema načina da se definira veličina elementa da popuni preostali prostor. (izuzev js naravno)

Rješio sam ja to sa jednim šugavim tricky zahvatom, ali sam onda slabo fleksibilan za daljnje promjene. Containeru zadam padding-top za veličinu zaglavlja koju želim umetnuti, zaglavlje smjestim u taj prostor paddinga. A donji div onda mogu definirati height 100%, jer 100% zna da je prostor oduzet paddingom (dok nezna da je prostor oduzet drugim elementom, :s )

Mogao si to možda rješiti tako da parent elemetnu definiraš širinu i visinu i onda unutar tog parent elementa imaš dva druga elementa od kojeg je jedan header i on ti ima nekih 10% height ili koliko ti već treba, a drugi element ti ima onda ostatak za height. Na taj način si fleksibilan i kod resizea. Ako ti nije jasno što mislim reci pa ćemo napraviti jedan demo.

Da ali tih 10% onda nije fiksno…a zelim fiksnu veličinu zaglavlja. Inače bi išlo 10% / 90%