Dmca

Sitacija je sljedeća.

Na jednom sajtu smještenom na serveru čiji je IP registriran na ime jedne hrvatske web-host tvrtke došlo je vrlo grube povrede autorskih prava i to u velikom opsegu.
Vlasniku stranice, ali i hosting provideru poslao sam zahtjev za uklanjanjem spornih sadržaja. Međutim izgleda da su se tome oglušili.

Mene interesira kao saznati tko je upstream provider kod kojega su serveri fizički smješteni. Imam namjeru poslati DMCA takedown notice.

Bez detalja mislim da nema pomoći, a jesi li pogledao kod kog su ti serveri smješteni, obično to bude navedeno na stranicama web hosting tvrtke.

Zar ne možeš preko IP-adrese vidjeti čiji su server stvarno? Jednostavno pingaj domenu, vidi IP adresu i onda preko IP lookupa vidi čiji je IP. Googlaj, pa ćeš dobiti prikladne servise. Ili odi na:

http://www.whoishostingthis.com/


Hosting provider je postupio ispravno da se je oglušio. On može samo vjerovati tebi na riječ da je njegov korisnik počinio povredu autorskih prava, što je logično da neće, jer ako si ti u krivu, počinio je štetu svom korisnicu. Isto tako on nema zakonsko pravo ići samostalno utvrđivati da li je do povrede autorskih prava došlo, zato što nije niti policija, niti državni odvjetnik, a niti sud. Kada bi tako nešto i učinio, njegovi bi zaključci bili pravno irelevantni.

Drugim riječima, ti moraš pokrenuti spor i ishodovati sudski nalog (odn. zaštitnu mjeru) temeljem kojeg će hosting provider morati privremeno ili trajno skinuti sporne sadržaje. Potom ćeš u sudskom sporu dokazati svoja autorska prava i trajno riješiti tu stvar. Ovdje je unajmiti odvjetnika vrlo preporučljivo, pogotovo u procesu dokazivanja autorstva.

Što se tiče DMCA-a, to je jedna stvar koja vrijedi samo unutar američkog pravnog sustava. Gotovo je sigurno da se je hosting provider morao obvezati svom upstreamu u ugovoru o sudskoj nadležnosti u SAD-u, pa bi DMCA stvarno trebao imati smisla. Međutim, nisam siguran hoće li to polučiti išta korisno na kraju.

dok uradim treceroute te IP adrese, predzanje dvije IP adrese, dakle koje prethode IP adresi servera na kojemu je smješten ukradeni sadržaj, su u vlasništvu jednog nacionalnog ISP-a.
Dosadašnja praksa mi govori da bi on bio upstream provider toj hosting-firmi.

S obzirom da je postupak još uvijek u tijeku, čini mi se kako nije mudro spominjati konkretna imena.

[quote=“tsereg”]Zar ne možeš preko IP-adrese vidjeti čiji su server stvarno? Jednostavno pingaj domenu, vidi IP adresu i onda preko IP lookupa vidi čiji je IP. Googlaj, pa ćeš dobiti prikladne servise. Ili odi na:

http://www.whoishostingthis.com/
[/quote]

Mogu i jesam. Kao što rekoh, IP servera je registriran na ime jedne domaće malene web-host tvrtke, ali netko im pruža uslugu pristupa na ostatak interenta, zar ne? I utvrdio sam da se radi o jednom našem nacionalnom telekomu.

Što se tiče utvrđivanja porijekla materijala. Mislim da je i laiku jasno o čemu se radi. teoretski u konkrentoj situaciji bi to bilo jednako imaginarnom slučaju u kojem bih mazno gomilu materijala (video, glazbenih, tekstualnih) sa WM.net i objavio ih kao svoje.
Sumnjam da bi imao većih problema u dokazivanju autorskih prava.

Ako sam razumio što si gore napisao, onda ta hosting-tvrtka ima vlasiti server kolociran u podatkovnom centru tog nacionalnog ISP-a?

Da, server je sasvim sigurno kolociran na terotoriju RH u centru domećg telekom providera.

Možda je uputno odmah poslati dopis i podastrijeti dokaze abuse službi tog telekoma?

Radi se doslovno o preko 300 Wordk dokumenata i PwrPoint prezentacija koje su članovi slali ekskluzivno za moj web,a koji su u cjelosti prenešeni tj. ukradeni i stavljeni na sporni sajt.

Unutar nekih datoteka se čak još i nalazi moj URL, a u onima u kojima se i ne nalazi se jasno po datumu objave može vidjeti da su izvorno objavljeni objavljeni na mojem webu.

Ako je server u RH, operater tog servera poduzeće iz RH, onda ne razumijem najbolje zašto si imao namjeru pozivati se na neke članke američkih zakona (konkretno Digital Millenium Copyright Acta)? Kojoj američkoj firmi si zapravo mislio poslati DMCA?

Kako dovodiš abuse službu telekoma u vezu s kršenjem tvojih autorskih prava?

Tek nakon objave prvog posta sam utvrdio da je server kolociran na terotoriju RH.

U Općim uvjetim korištenja tog telekoma jasno stoji i dispozicija o zaštiti autorskih prava te pravnim reperkusija prema korisnicima koji urade njihovu povredu koristeći mrežnu infrastrukturu tog telekoma.

[quote=“Vlatko”]Tek nakon objave prvog posta sam utvrdio da je server kolociran na terotoriju RH. [/quote]Kužim. Znači, pretpostavljam da onda to pada u vodu.

Pretpostavljam da onda ima smisla upozoriti abuse službu da je do povrede došlo i zamoliti da uzmu to na pažnju i također prenesu i svom korisniku, a sve u cilju održavanja dobre poslovne vjere i rješavanja nesretne situacije na korist svih strana i uz što manje troškova i nastale štete svima stranama.

Na koncu, sa što više strana kreneš, to bolje.

Ali na kraju i dalje stoji da treba dokazati da je povreda autorskih prava stvarno učinjena, da bi ona stavka iz Općih uvjeta bila primjenjena, a i onda ona služi samo zaštiti telco operatera i ničemu drugome.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja