Dojo vs JQuery

Koja od ova dva bi odabrali sa rad?
Do sad sam radio sa Dojo jer ga Zend framework donekle podržava ali rad mi je malo teži nego s JQuery. Nisam toliko daleko išao u JQuery kao što u Dojo ali mi API dokumentacija od JQuery bolje leži. Sad neznam kako je u JQuery ali Dojo iz verzije u verziju mjenja imena metoda tako da primjeri u 1.2 verziji možda već ne rade u 1.3.
Također mi se čini da JQuery ima više toga napravljeno.
Tako da bi odabrao JQuery.

jQuery definitivno :slight_smile:

Nikad čuo za Dojo, eto ti moje preporuke.

ako nista, onda zbog broja pluginova za jquery. Svaki dan nicu ko gljive poslje kise.

Oboje imaju svojih prednosti i mana.

JQuery je jednostavan za koristenje, relativno je mal, ima velik broj pluginova, medjutim interno nije bas najbolji framework (ima bugova, narocito u IE-u) i brzina mu nije jaca strana.

Dojo sa druge strane je intuitivan za koristenje iako ne najjednostavniji, ima malo slabiju dokumentaciju, dosta je velik, ali je generalno dobro dizajniran - neke stvari im jos stekaju, ali kako mi se cini, od nove verzije (1.4 ili 1.5) ce biti puno bolji. Kod Dojo-a mi se ne svidja sta Dijit koristi nestandardne HTML tagove (iako se moze koristiti i bez toga), zahtjeva velik broj JS datoteka za neke relativno jednostavne stvari.

Oba frameworka imaju iza sebe “velike igrace”, medjutim kako se meni cini, Dojo ima svjetliju buducnost, bez obzira na popularnost JQuery-ja zato jer ima bolje i kvalitetnije programere iza sebe.

Koristio sam Dojo za Ajax zahtjeve i tu je ok, ali čim se pređe na rad s nekim komponentama, recimo Rich Text Editor onda nastaje noćna mora jer to je sporo. Bez ikakve optimizacije to je 200kb javascripta. S optimizacijom se može spustiti navodno do 50kb.
Stime da imaju nekakav online alat za optimizaciju ali ne sljedi posljednje verzije. No imaju i desktop verziju koja sljedi posljednje verzije ali zahtjeva dodatan rad i učenje.
Za neke jednostavne stvari sam se s Dojo natezao satima.
A kod JQuery sam vidio njihov kod, uzeo dokumetacija i uz malo muke uspio natjerati da radi.
Tu je i Spry od Adobe s njim sam isto radio ali koliko sam primjetio developeri ga ne koriste previše. Ali s njim nisam išao ništa dublje tako da neznam kako je s njime raditi.

Pa da, jednostavan je za koristiti i ima dobru dokumentaciju. Al kao sta rekoh, bugovit je sa IE-om … tako da, ako je nekom vazno da stranica radi dobro u IE (a intezivno koristi JS), ja mu JQuery ne bi preporucio.

Ima ih jos hrpa, MooTools, Prototype, Ext JS, YUI, qooxdoo …

Google u svojim servisima koristi jQuery, to je dovoljno reci. S njim se uzasno brzo programira i to je najvaznije. Sa jako malo koda se moze uraditi jako puno. Sumnjam da ce iko sa ovog foruma da pravi neke zajebane aplikacije gdje brzina toliko bitna, vecinom je to ajax i manipulacija dom-om, a jQuery tu leti.

http://www.dojotoolkit.org/documentation/

Evo izašla nova stranica ali i novi pristup. Mislim da je manje više što sam vidio up to date sa sadašnjom verzijom Doja.
A ono što je najbolje svaka AJAX komponenta je fino izdokumentirana sa primjerom.
Mislim da to nisu toliko učinili radi sebe več ih je ZEND natjerao ($$$?) na tako nešto.

Ma oni ti na toj dokumentaciji rade vec godinama, dobro su je napokon zavrsili. :smiley:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja