Dopunski obrt - iskustva

Imam dosta nejasnoća oko vođenja ovakvog obrta pa mozda se nađe netko na forumu tko se već susretao s ovim. Za početak nije mi jasno da li je obrtnik u obvezi isplaćivati sebi mjesečnu plaću ili može samo dohodak (primitci-izdatci) i na njega plati 10% poreza (govorim za Bosnu i Hercegovinu). Govorim to zato jer postoji propisana minimalna plaća dok dohodak može biti koliki god samo se na njega plati porez na dohodak?? I postoji li uopće minimalni dohodak? Tako da mi taj dio nije jasan. Za d.o.o. znam sa sigurnošču kako funkcionira (prihodi-rashodi=dobit) na dobit ide porez na dobit a mjesečna plaća se isplaćuje i ulazi u rashode. Zatim, u BiH je propisano radno vrijeme za dopunski obrt max. 20 sati tjedno e sad mene zanima da li je radno vrijeme moguće češće mijenjati (primjerice 1 tjedan 20 sati, idući 15h zatim opet 20h itd…) ili se treba držati nekog fiksnog radnog vremena? Isto tako ako su doprinosi već plaćeni na drugom radnom mjestu nema potrebe da se plaćaju opet??

Ja imam S.P. (samostalni preduzetnik) u RS-u i to je nešto kao obrt u Federaciji, skoro isto.

Ovdje se plaća 2% poreza na prihode (prvo se naravno oduzmu troškovi) do 50k maraka godišnje, ko pređe 50k u toku godine plaća 10% poreza, odnosno razliku.

Ne postoji termin “plata” u ovom obliku poslovanja, samo “isplata neto zarade” i to je to. Kod d.o.o. je druga stvar, ako vodiš platu na recimo 1000 maraka, plaćaš oko 600 KM doprinosa. Sa SP-om odnosno obrtom plaćaš neke minimalne doprinose bez obzira koliko imaš zarade. To je JEDINI plus u odnosu na d.o.o.

Za radno vrijeme se ne mogu sjetiti, meni je to osnovna djelatnost pa sam stavio puno radno vrijeme, sjećam se samo da je bila opcija da odaberem da je u pitanju sezonski posao pored ostalih opcija.

U svakom slučaju najbolje otići kod knigovođe i raspitati se.