Droppshipping kao fizicka osoba

Pozdrav,
Bacio sam se u droppshipping prije 2 mjeseca i krenulo je po malo, 4. Mjesec je bilo oko 300$ , 5. Mjesec isto tako, a sada 6. Imam prvih 6 dana toliku zaradu, posjete je sve vise i mislim da ce jos rasti sav traffic je organic. Oko 300 dnevno.

Mene zanima sada ako to jos raste kako da pravdam zaradu kao fizicka osoba i kako da platim porez ili sto vec moram? Ima li netko iskustva?

Ovisi otkuda si i kakvi su zakoni oko poreza kod vas.

Najsigurnije bi bilo napraviti j.d.o.o. i plačati porez tako

Registriras j.d.o.o i pazis da ne pređes u sustav pdva

Paušalni obrt je isto ok riješenje ako želiš pojednostaviti papirologiju, porez je dosta nizak, nešto oko 4500kn godišnje + doprinosi. Troškove ne pravdaš, do novaca je doći jednostavnije itd.

Iz Hrvatske sam. OK, ako otvorim j.d.o.o. kako računovodstvu dajem ulazne račune sa aliexpressa, da li kupcu moram slati fiskalni račun, da li imam i obvezu prema USA ako je kupac u USA ili kini ako je dobavljač iz kine?

Ne možeš otvoriti obrt jer se to računa kao uvoz robe a uvoz/izvoz možeš raditi samo preko d.o.o. i za to ti treba carinski broj.

Obrt može vršiti uvoz i izvoz isto kao i doo ili jdoo.

Svima moraš davati račun. Svaka roba koja “izađe” iz tvoje firme (obrta) mora biti popraćena izlaznim računom. Nema veze jel kupac u Hr, Rusiji, Zanzibaru ili na Madagaskaru. Računi se fiskaliziraju samo ako u mogućnostima plaćanja nudiš i gotovinu. Ako radiš isključivo preko žiro računa (samo uplate na račun firme/obrta), ne moraš ući u fiskalizaciju računa. Ako uđeš u fiskalizaciju, tada svaki račun moraš fiskalizirati bez obzira gdje je kupac.

ali ja ne uvozim robu nego je samo preprodajem

To se zove “trgovina robom u tranzitu”. U tom slučaju imaš odgovor porezne (na vrlo sličan slučaj tvome) ovdje:
https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19096

Prekomplicirano, znači ja bi trebao gledati zakone u kini jer se iz kine šalje roba i njima plaćati PDV ili što već imaju. ako ja kao tvrtka mjesečno zaradim na tome neznam 3000$ i sve mi sjedne odjednom sa paypala kako razbijem onda sve te račune i sva ulazna lova bi bila samo sa paypala, kako zna netko da li sam prodao neki proizvod ili uslugu i kome

Ne trebaš ti znati zakone u Kini :slight_smile: bitno je da izdaš račun kupcu. A ako ti sve sjeda na PayPal, onda šuti i puši. Nikakav doo, jdoo ili obrt. Ionako nemaš direktan priliv na račun u Hr. Uzmi neku karticu vani na koju ćeš povlačiti novce sa PayPala i uživaj :slight_smile:

Čuj sa obrtom možeš izvoziti i uvoziti robu, ee svasta.

Za digitalne usluge kao npr. programiranje ili web dizajn ako radis za njemačku i oni ti plaćaju na devizni račun firme ili njima izdaš račun to se računa kao uvoz, isto tako fiskalna kasa je obavezna samo za pojedine djelatnosti to se provjerava kada se registruje firma pod kojom šifrom je registrovana i da li treba kasa.

Isto tako ako imas firmu i koristis paypal dozvoljeno je samo placati preko paypala a ne i primati na paypal, to je bar u BiH tako.

Dečki, ako neznate, nemojte čovjeku davat pogrešne informacije.
Obrt može i uvozit i izvozit. Ne postoji nikakva zapreka. Razlika u obrtu i doo ili jdoo NIJE u uvozu i izvozu ili u djelatnosti koju obavljaš, već u odgovornosti pred vjerovnicima. Ako si vlasnik obrta tada odgovaraš vjerovnicima svojom imovinom. Dakle, ako ti je obrt dužam za porez, i ti ne platiš, tužit će tebe kao fizičku osobu i ti kao vlasnik obrta i kao fizička osona ćeš morat dat taj novac državi. Čak i ako se zaposliš u drugoj firmi skidat će ti sa plaće ili u krajnjem slučaju zaplijenit će tvoju osobnu imovinu (recimo auto koji je na tvoje ime). Kao doo ili jdoo ne odgovaraš ti osobno svojom imovinom (kao kod obrta) već tvoja tvrtka (koja je pravna osoba), odnosno ako si dužan za porez, neće teretit tebe kao vlasnika ili direktora firme, već će teretit tvrtku i njenu imovinu (neće zaplijenit auto koji glasi na tebe, već auto koji glasi na tvrtku). Nadam se da vam je jasno. Ako nije, informirajte se.
Link na Obrtničku komoru (oni su valjda relevantni?) i članak o potrebama obrta za obavljanje uvoza i izvoza:
http://infos.hok.hr/faq/c_porezi_i_carine/c10_porezi_i_carine_o_n/sto_je_potrebno_za_obavljanje_poslova_uvoza_i_izvoza_robe

1 Like

Pa mogu u HR jer je ona u EU. Ali za BiH je drugacije.