Pozdrav ekipa,
stigao je euro a i Schengen. Zanima me kako ja mogu biti legalan sa gore navedenim iz naslova, odnosno kako ako imam paušalni obrt izdavati račune i plaćati porez na zaradu preko adsense, amazon affiliate i upwork?
Kontaktirao sam Native Teams međutim oni nude te usluge samo u slučaju da vam je takav način zarade stalan posao ali ne i ako vam je to dodatni izvor prihoda. Ako vam je freelancing dodatni izvor prihoda preko njih jedino možete izdavati račune - znači to mogu i sam i ne trebaju mi oni.
Winglio se također s time ne bavi - rekli su mi na chatu ovako:
“Nazalost ne, jer ne podrzavamo isplate s tih servisa. Ne znam o kolikim je dodatnim prihodima rijec, ali mislim da je vec na razini od 150 eura mjesecno najisplativija opcija otvoriti pausalni obrt uz stalno zaposlenje. Trosak obrta u tom slucaju ne bi trebao biti preko 30-40 eura mjesecno.”
Supruga ima paušalni obrt. Jasno je da bi trebali dodati neke djelatnosti, međutim, mene iz prakse zanima kako da ja izdajem račune i platim porez na zaradu za adsense, amazon i upwork? Jel može netko precizno opisati postupak? Ne bi me začudilo da nitko o tome pojma nema…
Zarada od adsensa, amazona i upworka bi se trebala knjižiti kao prihod obrta.
Obrt tebi isplaćuje honorar - ugovor o djelu.
Obrt izdaje račun firmama za tvoje usluge.
Ugovor o djelu nije neka nauka. Ima nešto papirologije, ali ništa strašno.
A da? A koje ja to usluge pružam AdSense-u, na primjer, ili Amazonu? Prikazujem njihov sadržaj na svojoj web stranici? Kakav točno račun bi ja trebao isporučiti Amazonu i Google-u i gdje točno? Na koji mail?
Ok, to je jasno i nije upitno. Mene zanima kome i za koju točno uslugu ja šaljem račun kad je u pitanju AdSense zarada i Amazon affiliate zarada? I kako taj račun izgleda? Koje ja to usluge pružam Amazonu i Googleu? Prikaz njihovih reklama?
"Kao što sam već spomenuo, ako si uključen u Google AdSense program i prikazuješ reklame na svojoj web stranici, Google će te poučiti kako izdati račun za te reklame. U pravilu, Google će ti ponuditi da izdaš račun putem njihovog sustava za izdavanje računa. To znači da ćeš izdati račun Googleu kao pravnom subjektu, a ne nekom drugom.
Međutim, u nekim slučajevima, može biti da ćeš trebati izdati račun nekom drugom pravnom subjektu, npr. tvrtki koja je plaćala za oglašavanje na tvojoj web stranici preko Google AdSense programa. U tom slučaju, trebaš izdati račun tom pravnom subjektu, a ne Googleu.
Napomena: Ovo su općenita uputstva o tome kome treba izdati račun u slučaju prikazivanja AdSense reklama na web stranici. Uvijek treba slijediti specifična uputstva koja dobiješ od Googlea ili drugog pravnog subjekta u vezi s izdavanjem računa."
Ovo boldano je baš interesantno i maksimalno komplicira stvar
Na ovu temu je bilo već puno topica, pa najbolje da pretrazis forum. Stvari su vrlo jednostavne. Googlu i Amazonu izdajes racun ali ga nigdje ne saljes. To je za tvoje interno knjigovodstvo i poreznu upravu. Pod opis usluge stavljas “Affiliate revshare”, “Internet advertising” ili sto god hoces.
Velik broj ovdje nas radi legalno, ima obrte i firme, pa ti je malo glup komentar.
Zbog ovakvih odgovara ChatGPT nece pobjedit google
Nije direktan odgovor, posto sam ja iz BiH, al mislim da je to tu negdje:
Ja sam veliki preduzetnik i u sistemu PDV-a sam (iako isti nisam nikad platio). Na fakturu napisem iznos koji cu dobiti, i kao uslugu stavljam “Reklamiranje” (to je jedno od stvari za koje sam oslobodjen skupljanja pdv-a na izvoz). Fakture nikome ne saljem (osim NativeMediji, posto oni zahtjevaju fakturu za isplatu na devizni) nego ih imam samo zbog knjigovodje, i zbog banke (posto moram pravdati te prilive)
Kod nas ima i opcija da ti taj “obrt” bude sekundarna djelatnost (pored posla), pa ne palcas doprinose i tako to… nez dal to moze kod vas.
Najjednostavnije bi bilo samo da zena tvoja doda sifru za djelatnost, nesto oko net/internet portala, i da preko nje idu sve isplate i tjt, nista komplikovano
Ja imam otvoren d.o.o. u sustavu PDV-a. Izdam račun sa datumom kada su novci sjeli i ne šaljem nikome, već račun služi samo za računovodstvo i poreznu.
Kod nas to nije pošteno regulirano i malo znaju poreznici o tom poslu tako da nemaš brige, plati porez na dobit/dohodak i to je to, neće nitko previše pitanja postavljati.
ja imam na dvije lokacije, jedno poduzeće van RH, a drugo je obrt u HRV.
I s obzirom da je sve uvezano s poreznom upravom, dobijem redovno rješenje po kojem platim eventualno razliku poreza.
Što se tiče ovih računa, to je samo interno za knjigovodstvo i vlastitu evidenciju te eventualnu kontrolu ako te netko nekada bude pitao.
Puno toga ovisi kome isporučuješ usluga. Npr. ako je to Google ili Amazon, oni imaju registrirane PDV-ID brojeve sa sjedištima u EU pa tako praktički isporučuješ uslugu u EU zemlju. Stvar sa SAD-om je nešto malo drugačija, i ostalim trećim zemljama.
Što se tiče Native Teamsa, dakle stvar je jednostavna, oni funkcioniraju kao firma, a ti kao njihov zaposlenik. I oni praktički nude ljudima da djeluju unutar njihovog kišobrana.
Tako da ovisi sve o tvojim preferencijama i s kime ćeš poslovati i na koji način
Već sam pisao na forumu vezamo za to ti kao državljanin rezident RH možeš i kao fizičko a ne pravno lice jednostavno platiti porez jer nije primarna djelatnost.
@simeon govori o dopunskoj djelatnosti koja se u BiH otvara kao obrtna djelatnost ili obrtna radnja…sličan princip ima i u hr samo se javiti knjigovođi i pitati o dopunskoj djelatnosti
Ugl poenta u obje države vezano za dopunsku djelatnost oslobođen si plaćanja doprinosa i zdravstvenog (jer se podrazumjeva da već negdje radiš i da ti poslodavac već uplaćuje obveze), no imaš troškove knjigovodstva, fiskalne kase (ovisi o djelatnosti), porez za obrt (plaća se jednom godišnje), porez na dobit/honorar…ugl brzinski sam ovo napisao
Najbolje ti je na svoje ime platiti porez ako je dodatni prihod samo od oglašavanja, slično kao i za trgovanje kriptovalutama (nadam se da si s ovim djelom upoznat)