Drugi dohodak iz inozemstva - amazon affiliate, adsense, upwork

Pozdrav ekipa,
stigao je euro a i Schengen. Zanima me kako ja mogu biti legalan sa gore navedenim iz naslova, odnosno kako ako imam paušalni obrt izdavati račune i plaćati porez na zaradu preko adsense, amazon affiliate i upwork?

Kontaktirao sam Native Teams međutim oni nude te usluge samo u slučaju da vam je takav način zarade stalan posao ali ne i ako vam je to dodatni izvor prihoda. Ako vam je freelancing dodatni izvor prihoda preko njih jedino možete izdavati račune - znači to mogu i sam i ne trebaju mi oni.

Winglio se također s time ne bavi - rekli su mi na chatu ovako:
“Nazalost ne, jer ne podrzavamo isplate s tih servisa. Ne znam o kolikim je dodatnim prihodima rijec, ali mislim da je vec na razini od 150 eura mjesecno najisplativija opcija otvoriti pausalni obrt uz stalno zaposlenje. Trosak obrta u tom slucaju ne bi trebao biti preko 30-40 eura mjesecno.”

Supruga ima paušalni obrt. Jasno je da bi trebali dodati neke djelatnosti, međutim, mene iz prakse zanima kako da ja izdajem račune i platim porez na zaradu za adsense, amazon i upwork? Jel može netko precizno opisati postupak? Ne bi me začudilo da nitko o tome pojma nema…

Zarada od adsensa, amazona i upworka bi se trebala knjižiti kao prihod obrta.
Obrt tebi isplaćuje honorar - ugovor o djelu.
Obrt izdaje račun firmama za tvoje usluge.
Ugovor o djelu nije neka nauka. Ima nešto papirologije, ali ništa strašno.

1 Like

A da? A koje ja to usluge pružam AdSense-u, na primjer, ili Amazonu? Prikazujem njihov sadržaj na svojoj web stranici? Kakav točno račun bi ja trebao isporučiti Amazonu i Google-u i gdje točno? Na koji mail?

Vidiš da nije tako jednostavno kako si mislio…

1 Like

Koliko sam skontao ti sa obrom sklapaš ugovor o djelu…

Ok, to je jasno i nije upitno. Mene zanima kome i za koju točno uslugu ja šaljem račun kad je u pitanju AdSense zarada i Amazon affiliate zarada? I kako taj račun izgleda? Koje ja to usluge pružam Amazonu i Googleu? Prikaz njihovih reklama?

Open AI chat kaže ovako (mislim da je u pravu):

"Kao što sam već spomenuo, ako si uključen u Google AdSense program i prikazuješ reklame na svojoj web stranici, Google će te poučiti kako izdati račun za te reklame. U pravilu, Google će ti ponuditi da izdaš račun putem njihovog sustava za izdavanje računa. To znači da ćeš izdati račun Googleu kao pravnom subjektu, a ne nekom drugom.

Međutim, u nekim slučajevima, može biti da ćeš trebati izdati račun nekom drugom pravnom subjektu, npr. tvrtki koja je plaćala za oglašavanje na tvojoj web stranici preko Google AdSense programa. U tom slučaju, trebaš izdati račun tom pravnom subjektu, a ne Googleu.

Napomena: Ovo su općenita uputstva o tome kome treba izdati račun u slučaju prikazivanja AdSense reklama na web stranici. Uvijek treba slijediti specifična uputstva koja dobiješ od Googlea ili drugog pravnog subjekta u vezi s izdavanjem računa."

Ovo boldano je baš interesantno i maksimalno komplicira stvar :smiley:

Na ovu temu je bilo već puno topica, pa najbolje da pretrazis forum. Stvari su vrlo jednostavne. Googlu i Amazonu izdajes racun ali ga nigdje ne saljes. To je za tvoje interno knjigovodstvo i poreznu upravu. Pod opis usluge stavljas “Affiliate revshare”, “Internet advertising” ili sto god hoces.

Velik broj ovdje nas radi legalno, ima obrte i firme, pa ti je malo glup komentar.

8 Likeova

Tko je rekao da njima ispostavljaš račun?
Radi se samo interni račun za potrebe knjigovodstva.

Od prvog čeka na dalje, sve ide na račun firme.
Račun za prihod je interni, ne šalje se nikud.

3 Likeova

Ovo boldano nije istinito jer nemaš odnos s tvrtkom koja plaća oglašavanje nego s posrednikom.
Tvrtka plaća oglašavanje Googlu, a Google tebi.

1 Like

Zbog ovakvih odgovara ChatGPT nece pobjedit google :smiley:

Nije direktan odgovor, posto sam ja iz BiH, al mislim da je to tu negdje:

Ja sam veliki preduzetnik i u sistemu PDV-a sam (iako isti nisam nikad platio). Na fakturu napisem iznos koji cu dobiti, i kao uslugu stavljam “Reklamiranje” (to je jedno od stvari za koje sam oslobodjen skupljanja pdv-a na izvoz). Fakture nikome ne saljem (osim NativeMediji, posto oni zahtjevaju fakturu za isplatu na devizni) nego ih imam samo zbog knjigovodje, i zbog banke (posto moram pravdati te prilive)

Kod nas ima i opcija da ti taj “obrt” bude sekundarna djelatnost (pored posla), pa ne palcas doprinose i tako to… nez dal to moze kod vas.

Najjednostavnije bi bilo samo da zena tvoja doda sifru za djelatnost, nesto oko net/internet portala, i da preko nje idu sve isplate i tjt, nista komplikovano

Ja imam otvoren d.o.o. u sustavu PDV-a. Izdam račun sa datumom kada su novci sjeli i ne šaljem nikome, već račun služi samo za računovodstvo i poreznu.
Kod nas to nije pošteno regulirano i malo znaju poreznici o tom poslu tako da nemaš brige, plati porez na dobit/dohodak i to je to, neće nitko previše pitanja postavljati.

2 Likeova

ekipa ti je već dala odgovore na neka pitanja.

mnogi ovdje imaju obrte, firme i sl.

ja imam na dvije lokacije, jedno poduzeće van RH, a drugo je obrt u HRV.

I s obzirom da je sve uvezano s poreznom upravom, dobijem redovno rješenje po kojem platim eventualno razliku poreza.

Što se tiče ovih računa, to je samo interno za knjigovodstvo i vlastitu evidenciju te eventualnu kontrolu ako te netko nekada bude pitao.

Puno toga ovisi kome isporučuješ usluga. Npr. ako je to Google ili Amazon, oni imaju registrirane PDV-ID brojeve sa sjedištima u EU pa tako praktički isporučuješ uslugu u EU zemlju. Stvar sa SAD-om je nešto malo drugačija, i ostalim trećim zemljama.

Što se tiče Native Teamsa, dakle stvar je jednostavna, oni funkcioniraju kao firma, a ti kao njihov zaposlenik. I oni praktički nude ljudima da djeluju unutar njihovog kišobrana.

Tako da ovisi sve o tvojim preferencijama i s kime ćeš poslovati i na koji način

Već sam pisao na forumu vezamo za to ti kao državljanin rezident RH možeš i kao fizičko a ne pravno lice jednostavno platiti porez jer nije primarna djelatnost.

@simeon govori o dopunskoj djelatnosti koja se u BiH otvara kao obrtna djelatnost ili obrtna radnja…sličan princip ima i u hr samo se javiti knjigovođi i pitati o dopunskoj djelatnosti

Ugl poenta u obje države vezano za dopunsku djelatnost oslobođen si plaćanja doprinosa i zdravstvenog (jer se podrazumjeva da već negdje radiš i da ti poslodavac već uplaćuje obveze), no imaš troškove knjigovodstva, fiskalne kase (ovisi o djelatnosti), porez za obrt (plaća se jednom godišnje), porez na dobit/honorar…ugl brzinski sam ovo napisao

Najbolje ti je na svoje ime platiti porez ako je dodatni prihod samo od oglašavanja, slično kao i za trgovanje kriptovalutama (nadam se da si s ovim djelom upoznat)

i da se nadovežem.

ako si negdje drugo u stalnom radnom odnosu, i tada možeš otvoriti obrt ili d.o.o koji bi bio “druga djelatnost” te bi se tako porezno i tretirao.