Dugoročna isplativost rudarenja

Drugovi Rudari, sretno.

Naime kako naslov kaže mene zanima neka procijena isplativosti rudarenja ne slijedeće dvije godine.
Naime nisam i nisam zainteresiran postati ono pravi rudar, neka digitalna verzija Alije Sirotanovića već čisto iz neke uske osobne perspektive. Naime ja sam u osnovi gamer i zanima me isključivo nabavka grafičke kartice. I sami znate kako je to danas teško i koliko to sada košta. Situacija je na tržiptu takva kakva je pa sam se ja odlučio umijesto da za sve svoje gamerske probleme krivim rudare napraviti kompromis i iskoristiti rudarenje za otplatu grafičke karte.

Pošto neznam previše u detalje kako stvari stoje s time pitao bih vas za određene savijete. Naime moja ideja je da 16 sati dnevno rudarim a preostalih 8 grafičku koristim za osobne potrebe igranja ili rada na računalu.
Prema nicehashu 3070Ti koja po mojim proračunima je meni najbolji kompromis rudarenja/cijene/gaming performansi trenutno mjesećno nosi 890Kn što znači da bi meni za 16 sati dnevno rudarenja nosila oko 600Kn. Po toj računici bi se otplatila za 15 mjeseci. E sad volio bi kad bi mi mogli odgovoriti na par pitanja koja me muće oko toga.

Koliko dugo mogu mogu očekivati ovu razinu profitabilnosti rudarenja grafičkom karticom?

Dali profitabilnost u slijedeće dvije godine na koliko bi uzeo kredit za karticu može ostati dovoljno dobra u prosijeku da se kartica za tih 24 mjeseca sama otplati u cijelosti ili bar do 70%?

Dali mi je Nicehash dovoljno dobra platforma za to moje rudarenje ili imate i boljih opcija za mene? Imajte na umu da sam početnik te da mi je osobno zgodnije koristiti nešto jednostavnije s malo manjom zaradom ako je to u nekim granicama prihvatljivog.

Unaprijed hvala na savjetima i odgovorima.

ako ce se povijest ponoviti sto se tice kripta, a do sada se uvijek ponavljala, kroz nekoliko mjeseci ce poceti pad kriptovaluta. Zadnji puta je masa coinova pala i do 99 posto, ovih par jacih mozda 80-90 posto.

po tome, rudarenje ti se nece nikako isplatit, jedino da rudaris i trpis gubitke sljedecih nekoliko godina, te se nadas da ce u sljedecem kripto bull ciklusu to sto si narudario narast a ne propast do tada

1 Like

Nebi to radio za zaradu već čisto dali se može pokriti investicija unutar 24 mjeseca?
Ono da dođem na nulu, profit u 24 mjeseca minus investicija u karticu.

Hvala.

ali u tom slucaju je bolje ne rudarit i kupit kripto (ako ocekujes da ce rasti)

1 Like

da, tako je (faking znakovi)

1 Like

vjerojatno ne, ako ce se povijest ponoviti i velik broj kriptovaluta padne 95 posto i vise, neces pokriti ni potrosnju struje, ni priblizno, a da o povratu investicije u karticu i ne govorimo

mislim baci racunicu, ako sad rudaris neku kriptovalutu koja je trenutno 1 dolar (ovo je samo primjer) i zaradis npr 10 dolara mjesecno, ako padne 90 posto tada ce ona vrijediti 10 centi, sto bi znacilo po prijasnjoj racunici da ces zaraditi 1 dolar mjesecno, a vjerojatno i manje

1 Like

zato ako rudaris onda prodajes odma ono sto izruradaris… ako nemas profita- e onda jbg, ne trebas rudarit.

Ako rudaris s gubitkom, a rudaris jer mislis da ce taj kripto vrijedit vise u buducnosti- onda je daleko jednostavnije (i isplativije) direktno kupit kripto i cuvat. Cak izadje i jeftinije tako

1 Like

Hvala drugovi rudari.
Mislim da mi je sada jasno da nemogu očekivati da će rudarenje pokrivati mjesečnu ratu kredita za karticu.
Da imam gotovinu za kupnju kripta imao bi i za kupnju kartice pa se onda niti nebi zamarao sa rudarenjem.

Da sam krenuo u rudarenje prije godinu dana još bi to i bilo isplativo ovako rizik je sve veći iako još uvijek trenutna profitabilnost je dovoljno dobra samo je pitanje koliko dugo će to još potrajati. Sad je već upola manja od one u piku. Sad mi je ta 3070Ti oko 3$ a u piku je bila 6$. Čim padne ispod 2 bit će teško otplačivati samu sebe. Dakle bolje je trpat lovu u kasicu prasicu pa znaš na čemu si.

1 Like

Ne isplati se. Pare koji si mislio uloziti u hardver potrosi na kupovinu nekog coina i to je to.

Možda jedino Helium ima smisla rudariti, ako je u pitanju ograničen buget, recimo do 2000€.

Helium miner je jedino što ti treba, ne troši nikakve dodatne resurse, postaviš ga negdje visoko i to je to.

Klasicno rudarenje gdje su grafične kartice glavni pogon, troškovi za struju… Teško je profitirati s obzirom da imaš mining kompanije koje se samo sa time bave i koje ulažu desetine miliona u opremu i troskove.