E računi kako izdati?

Radim s nekim općinama, te me interesira kako sa što manje muke da izdam e račun?

Hvala!

I mene to zanima. Jos prije pola godine radio nekaj sa drzavnim arhivom i danas mi vele da im nisam poslao e racun. I sad radi par stotina kuna imam zajebanciju :hear_no_evil:

Kroz neki servis ili sam isprogramiraš.

traži na githubu php ubl library.

Ako ne radite sa gotovinom…onda račun nije ništa drugo nego komad PDF-a ili worda ili bilo kakvog elektronskog dokumenta …na kojem piše iznos transakcije. (Gdje taj iznos mora odgovarati onome što ste stvarno poslovali)

Jedini uvjet je da na tom dokumentu postoji i broj računa …gdje brojevi računa ne smiju biti preskakani kod izdavanja.

Ali tu nema nikakvog automatizma sa poreznom…to je “mrtav” dokument. Pod time mislim da ne postoji nikakva živa interakcija tog dokumenta sa ostatkom sustava porezne.

Drugim riječima…da se izda nepostojeći račun…to nijedan sustav neće automatski detektirati. Do otkrivanja laženog računa može doći jedino ako onaj koji izdaje lažne račune dođe pod sumnju, pa mu inspekcija prekopa papire i ustvrde da je izdavao račune bez pokrića.
Ili da je netko sam sebi izdavao račune bez da je išta kupovao.

Ovo je ekšuali jedna velika sigurnosna rupa bez dna…i tek kada BTC zavlada, sve će moći ići po automatizmu :slight_smile:

I tada će biti:

  • poštenije
  • manje podložno greškama
  • bolja efikasnost održavanja sustava (Drugim riječima, manje poreza će građani morati uplatiti, da bi se osiguralo ispravno funkcioniranje sistema. Još drugim riječima …manje uhljeba će biti potrebno da bi glumili (potplaćene) inspektore)

Pitanje je bilo e racun. Znaci to nisu racuni koje si naveo, nego se autorizacija poslovnog subjekta rjesava u FINI. E racun su uveli od 9 mjeseca ove godine mozda i ranije i sa takvim racunima moraju poslovati sve drzavne firme.
Danas ili sutra idem u FINU pa cu saznati pojedinosti.
I za sve one koji imaju firme, imate fore do 31.12. da upisete stvarnog vlasnika firme. Kazne su ogromne…

3 Likeova

Ako imaš povremeno slanje e-računa, onda je najbolja opcija koristiti FINA web aplikaciju. Naravno, potrebno je imati FINA stikić. Treba kupiti certifikat (ako ga nema) i tražiti aktivaciju usluge. Odlazak u Fina poslovnicu je nužan.
Račun se treba samo “prekucati” u web app i to je to. Nisam probao, možda danas budem s jednim klijentom prošao probno.

Da, s registrom stvarnih vlasnika su napravili dramu. Baš sam jučer to obavio.

1 Like

Imas i link unutar članka aplikacija je besplatna ako se ne varam…

@bozoou

E racun moze biti u razlicitim formatima, ali za automatsku razmjenu i automatski import u knjigovodstvo se koristi xml i ubl format koji je standard.

Dobijes digitalno potpisan xml racun, ubacis u knjigovodstveni i to je to npr.

TNX ljudi moram to riješiti, ima neke usluge prema općinama, isto tako koji račun godišnje, pa eto stalno nešto se traži, ali kada tražiš dozvole za bilo što još uvijek je to hrpa papira, potpisa, i baš što je netko naveo, kontakt sa sustavom valja nikakvi osim kad netko prepisuje. Ono 80-e skoro.

Ides u Finu i imas 3 opcije.

  1. Vadit certifikat mislim da je 390kn godisnje i imas uvid u svasta. Sve sto se tice porezne i kao vlasnik imas uvid kao fizicka osoba, predpostavljam da je mislio kao e gradanin.

  2. Opcija mozes preko svoga knjigovode, on je kao posrednik.

  3. Opcija poslati preko fine i tu opciju naplacuju 50kn +pdv za slanje prvog racuna i 30kn +pdv svaki sljedeci racun.

[quote=“zgubijumf, post:10, topic:52694”]
Opcija poslati preko fine i tu opciju naplacuju 50kn +pdv za slanje prvog racuna i 30kn +pdv svaki sljedeci racun.
[/quote]Daj objasni ovo, jer imam samo jedan račun, ne dam sada 390 kuna.
kako ide ta opcija preko FINE?

Neznam. Ja cu preko knjigovode. Ako neces preko knjigovode moras tak i tak ici u finu pa ce ti reci. Vjerojatno ti odmah posalju racun a ti platis.

Implementirao sam e-račun u svoj program. Postoje još dvije opcije.
Kupovina aplikacijskog certifikata i implementacija u vlastiti SW za fakturiranje i druga opcija je da uslugu fakturiraš nekome tko ima riješen e-račun i onda on fakturira dalje.
Naravno, uz dogovor s krajnjim kupcem da ne bi bilo problema.

Nisam baš siguran da se knjigovođe guraju da budu posrednici u prefakturiravanju, obično žele čim manje posla.