Ebay, Paypal, oDesk.. Zakoni i isplate

Recimo da je sve jasno kada imas firmu prodajes proizvod, netko kupi nesto preko ebaya npr, posaljes racun platis porez i sve ok. Zanima me kad nemas firmu, imas samo privatnu karticu a ebay,pp pa i odesl i slicni job portali ti isplate iako kao firma oni nebi smjeli uplacivat novac fizickim osobama?
Kako to funkcionira onda i kako je legalno?

Strani “job portali” ne moraju poštovati hrvatske zakone. Oni ti isplate što je tvoje, i dalje je na tebi.

Nema nikakvog razloga zašto ne bi bilo legalno da ti zarađuješ novac na bilo koji način, dokle god podmiruješ svoje porezne i druge financijske obveze. Novac je novac, svejedno je jesi li ga dobio od objavljivanja Googleovih AdSense oglasa ili od izrade web-stranica za nekog stranca ili rezidenta ili obavljanja bilo kakvog trećeg (legalnog) posla za bilo koga. I na isti način pristupaš podmirivanju svojih obveza, što vidi ovdje:

http://www.imamnovac.com/111.aspx

Postoje i neki drugačiji modaliteti zarađivanja koji su možda povoljniji po tebe kao poreznog obveznika, ali oni se odnose na posebne situacije. Primjerice:

http://www.imamnovac.com/4.aspx

http://www.imamnovac.com/48.aspx

Što se tiče preprodaje preko eBaya, ovisno je na što misliš. EBay je zamišljen kako nekakav virtualni “Hrelić” gdje ljudi mogu preprodavati svoju imovinu. U tom se slučaju ne radi o radu, poslovima, već o trgovini, pa su pravila kao i da prodaš auto ili kuću ili polovni štednjak nekoj drugoj osobi.

Mislio sam da nekom analogijom zakoni koji su u hrv postoje i u svijetu. Sto bi ja mogao otvoriti u hrv. da isto tako isplacujem pare tj imam job portal bez da mi sjedne porezna za vrat?
Takodjer nije li i IRS dosta rigorozan u SADu i da onda pustaju da sve te pare prodju preko americkih firmi bez da uzmu oni svoj cut?

P.s ok recimo da je ebay prodaja polovnog, iako se u dobroj mjeri radi o opetovanoj prodaji falsh robe i nove robe za koju bi porez trebao biti placen ali zadrzao bi se u raspravi na primjeri odeska

[quote=“marko_roi”]Mislio sam da nekom analogijom zakoni koji su u hrv postoje i u svijetu.[/quote]Pretpostavljam da postoji dosta sličnosti. Ali to ne možeš samo tako načelno uspoređivati.

[quote=“marko_roi”]Sto bi ja mogao otvoriti u hrv. da isto tako isplacujem pare tj imam job portal bez da mi sjedne porezna za vrat?[/quote]U principu, odgovornost je onoga koji prima novac da plati svoj porez, a ne onoga koji isplaćuje novac.

Koliko ja znam, kod nas postoji mogućnost, a i uobičajeno je da isplatitelj uplati akontaciju poreza državi, međutim, on to nije dužan. Ako on to ne učini, onda primatelj mora uplatiti svoj porez.

Postoje iznimke, a to je kod isplate plaće od nesamostalnog rada kada poslodavac mora plaćati za radnika.

[quote=“marko_roi”]Takodjer nije li i IRS dosta rigorozan u SADu i da onda pustaju da sve te pare prodju preko americkih firmi bez da uzmu oni svoj cut?[/quote]Siguran sam da uzmu. Pa i kod nas bi, da otvoriš “job portal” firma pod kojom bi ga otvorio morala platiti porez.

Ti bi možda trebao razmisliti da ne miješaš dva različita poreza: postoji porez koji mora platiti firma koja ima “job portal” na svoju zaradu posrednika, te porez koji mora platiti osoba koja radi preko “job portala” na svoju zaradu. Svatko je dužan platiti svoj porez.

Uglavnom, kada obaviš neki posao nekome, nisi ga obavio kao poduzeće ili obrt, niti si zaposlen kod te osobe, onda se novac koji si dobio zove tvojim dohotkom od samostalnog rada. Za usporedbu, plaća je dohodak od nesamostalnog rada. Razlika između jednog i drugog je jedino ta što što davanja na plaću mora platiti poslodavac, dok davanja na dohodak od samostalnog rada na koncu mora platiti onaj koji je novac primio (može ga uplatiti i onaj koji je platio, ali ne mora, a kada se radi o strancu - npr. stranom “job portalu” - taj sigurno i neće platiti naprosto jer ne zna kako).

Ovdje imaš odulju diskusiju o porezu na dohodak:

http://www.webmajstori.net/forum/showthread.php?t=10549

Gore sam ti dao link na konkretni praktični algoritam kako obračunaš i platiš porez na dohodak i druga davanja:

http://www.imamnovac.com/111.aspx

Hvala na objasnjenju, imas pravo. Ja kao firma isplatim nesto a onda je na njima da se pobrinu da plate poreze i prijave te sam time off the hook sto se tice porezne dok god placam poreze na svoje prihode, hvala i na korisnim linkovima.