Editovanje postova-naslova

E ovako, prije svega da pozdravim cijenjeni tim ovog foruma i da ih pohvalim za dosta uspjesno vođenje istog. No ono sto je meni licno smeta je slijedece.

Posto pratim intenzivno forum primjetio sam u par slucajeva da se edituju naslovi post-a. Promjeniti naslov posta za mene je isto ko i editovat post (gubi orginalnost), a neko koji edituje to, nesto zelis dokazati ili pak’ dovesti nesto da savrsenstva.Ja znam da trebaju postojati normativi, i standardizovati neke stvari, al nacin izrazavanja i pisanja treba takodjer postovati. Ja sam takodjer i bio za standardizaciju onih oglasa (jedan od najbucnijih) i hvala Bogu to je sredjeno.

Ono sto se meni desilo je slijedece postavio sam post “problem sitemaps” i fakat je problem sa sitemaps, al opet “Neko” je dosao i preimenovao “problem sitemaps-imaju status pending”.

Ja ne kazem da ne treba precizirati u samom vec naslovu “problem”, al jednostavno i ubjedjen sam da nije trebalo to editovati. Jer kad sam dosao na forum, pogledam novi naslov niti ima kakav potpis da je editovano, niti ko je to uradio i slicno (po defaultu to se odnosi da su moderatori/admini uredili), al zar nije profesionalnije da napise dajem primjer
Edit by: ime moderatora
razlog: ne adekvatan naslov posta.

Ne bi da ispadne polemika neka velika oko ovog, jednostavno sam to primjetio jer neke bookmarkujem postove sa foruma i vidim te promjene u naslovu.

Meni ne igra nikakvu ulogu mjenjali ili ne, ovo je cisto prijedlog za ubuduce profesionalnije je da se napise “Notice” da je dirano i zasto. Moguce je da se i nekima ovo desavalo, al eto ja cu skrenuti paznju na taj segment.

Radi se o ovom linku:
http://www.webmajstori.net/forum/tema/36706-Problem-sa-sitemaps-imaju-status-pending

Zamisli kako bi bilo da svatko tko ima problem sa sitemapsima otvori temu “problem sitemaps”. Kako bi to onda izgledalo? Tu su mnogi korisnici koji pretražuju forume. Ako imaju isti problem kao i ti, zar nije bolje da odmah u naslovu vide o čemu se radi ili da kopaju po svakoj temi? Osim toga, s dobro napisanim naslovom privući ćeš ljude koji znaju o čemu se radi da pročitaju tvoj problem. Samim time dolaze i kvalitetniji odgovori.

U pravilima ponašanja je sve objašnjeno. I ne zaboravi na opciju Prijavi post ako želiš konkretan odgovor.

Slazem se da treba u naslovu istaknuti problem (nadam se da si procitao post) da sam to i sam potvrdio, a ja sam htio samo ukazati da treba napisati ko je editovao i razlog, cisto radi profesionalnosti u tome je bit, nije bit da mi odrzis lekciju zasto se trebam kupati vrucom vodom a ne hladnom (da mi ne bi bilo zima i slicno). Jednostavno sam skrenu paznju, i opet kazem da podrzavam za egzaktnost u samom vec naslovu ( tako da problem ima na neki nacin “etiketu” i opis), al je bit slijedeceg da treba napisati kad se edituje nesto tudje iz etickih razloga. Kao sto sam rekao ne bi da se stvori polemika cisto, da prihvati se ovaj savjet kao dobro namjeran.

lp

Tvoj prijedlog će se uzeti u obzir i razmotriti. Tu nema dvojbe. Kao i svaki drugi prijedlog koji se postavi.

Moj odgovor se odnosio na ovaj dio.

Pošto ti podržavaš egzaktnost u samom naslovu, onda ja predlažem slijedeće: kada budeš, osim što podržavaš egzaknost, stvarno i naslovaljavo teme na egzaktan način, ja ću te - u slučaju da ipak budem mijenjao naslov teme - prije toga pitati za dopuštenje. Može?

A ukoliko vidiš da sam ti naslov promijenio bez da sam te pitao za dopuštenje, zaključi slijedeće: naslov ti jednostavno nije bio egzaktan. Pa unaprijed primi moje isprike što nemam - s dubokim oproštenjem - vremena ja (koji imam osim tvojeg još deset tema koje moram pročitati i eventualno im posvetiti svoje vrijeme) tebi pisati litanije i otpravke oko toga što sam ti editirao naslov teme, dok ti (koji samo trebaš napisati jedan post i jedan naslov) nemaš toliko vremena i volje da prije nego stisneš submit iskopiraš onu jednu rečenicu koja sažima tvoj post iz samog napisanog posta.

U prvom, dakle prvom (!) postu teme za nove članove sam napisao detaljno i temeljito sve što se tiče izmjene naslova tema. Dao sam čak i naputak ne samo kako naslov treba izgledati, već i kako da uz malo samodiscipline svatko napiše odličan naslov teme. Jesi li ti imao vremena to pročitati?

Procito sam al retroaktivno (moja greska sto nisam procito to prije svega, priznajem). A samim tim ja sam osoba koja ne odstupa od svojih ciljeva ili se poklanja nekom bez obzira na obzir, znas ba ? :slight_smile:

No bilo kako bilo, samo sam naglasio za ubuduce da ne bi bilo lose napisati “Notice” nekako mi to kulturno djeluje cisto potpisati ko je uradio edit npr, edit by:“tsereg”. Opet rekoh ovo treba shvatiti ko pozitivnu kritiku, a ne kao napucavanje ega ili cega vec, takodjer morate shvatiti da nismo svi iz jezika imali 5 (odlican). Jos jednom hvala na iscrpnim odgovorima, meni za razliku od vas bolje “lezi” kritika.

lp

Mislim da kritika nije bila utemeljena.

Naslovi tema, slično kao “subject” (iliti “predmet”) u e-pošti ili predmet u običnom pismu ne služe piscu, već primatelju.

Oni nikako ne smiju sadržavati informacije koje su nepotrebne ili čitatelju suvišne. Primjerice, riječ “problem” u naslovu bilo koje teme je suvišna jer se zna da se radi o problemu. Kada se ne bi radilo o problemu, to bi bilo vrijedno oglasiti!

Uglavnom, uvijek treba pisma pisati na način da se čitatelju uštedi vrijeme. Na početak pisma, u prvu ili prve dvije rečenice treba staviti sve što je potrebno čitatelju da on zaključi ima li smisla da nastavi čitati pismo (možda nije stručan ili nadležan za njega, možda nema pojma, a možda je neki birokrata i želi se što prije uvjeriti da pismo može strpati u ladicu i nastaviti spavati). U suprotnom, ako tako ne činimo, riskiramo da čitatelj jednostavno odustane od pisma i da nikada ne dobijemo odgovor.

Najbolje je, dakle, pismo napisati, onda ga još jednom pročitati, pa pokušati izbaciti suviškove. Onda ga pročitati još jednom i ključne stvari rezimirati u rečenicu ili dvije koje se napišu na početak pisma. Onda se iz te rečenice ili dvije izvodji 5-6 riječi koje čine predmet pisma (tj. naslov teme).

I to je ono što moderatori rade kada promjene naslov. Uvijek i samo to - nakon što shvate što je pjesnik htio reći, to sažmu u jednu rečenicu (a ponekada niti pjesnik ne zna što hoće reći).

Dakle, razlog editiranja naslova je uvijek i samo jedan: naslov je preopćenit u odnosu na sadržaj posta, pitanje postavljeno u postu je konkretnije nego je napisano u naslovu.

Dvije jednostavne mjerke koje će mene osobno učiniti presretnim, jer je malo vjerojatno da ću takav naslov mijenjati:

  1. da je u obliku pitanja i

  2. da ima najmanje 5, a može i više riječi (ne brojeći veznike).


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja