Efekt boje - pitanje

Bok,

kako tj. što treba napisati u .css da se dobije ovakav efekt plave boje ?
znači od tamnije plave boje sve do svijetlije plave boje.
kao na slici dole
tražio sam tj. google-a ali nisam našao rješenje, vjerojatno pod krivim upitom tražim.

Hvala !!!

Ako ne želiš pozadinsku sliku onda imaš zgodan CSS generator tu:
http://gradients.glrzad.com/

Evo i tutorijal

hvala na odgovorima !!! :slight_smile:

rocknroller, vezano za tvoj link, kad se odredi efekt onda se copy / paste cijeli code unutar okvira desno ?

hvala !!!

Tako je, kopiraš cijeli kod, i staviš u div ili class kojem želiš pridodati to svojstvo.

To je to.

Kada pređeš sa strelicom preko koda pojavi se dolje desno gumb “copy”.

Naravno ja ću ti upropastiti zabavu i reći da ne koristiš navedene solucije koje se oslanjaju samo na CSS3 jer nećeš dobro proći. Najbolje ti je u Photoshopu napraviti background image i njega baciti kao pozadinu. Sve ostalo je kocka - još uvijek.

Je stoji masa browsera ne podržava sva svojstva css3 kolko sam ja upučen jedino novije verzije mozzile i chroma podržavaju sva ponašanja CSS3. Dok ostali u pravilu njihove novije verzije podržavaju 90% svojstava, postoje razlike od browsera do browsera za detalje se obrati w3cSchool-u.

za sliku kakvu si naveo treba ti slicica 1px sirine i samo repeat-x, jer kako mi se čini nijansa se mijenja samo po vertikali…

Tako je i zato sam i rekao da se nebi trebao osloniti na CSS3, ali opet s druge strane ne treba ga se niti okaniti jer ako ga mi, developeri, ne budemo forsirali, a onda ga neće niti proizvođači browsera uzimati kao nešto bitno prilikom razvoja novijih verzija browsera. A što se tiče podrške mislim da su najdalje otišli Safari i Opera i Chrome.

opera da i ne, nekad se tako cudno css ponasa da me ubije u pojam, osobito margin s operom…

maxthon je isto jedan odlican browser, za sada sve sto stima na chromeu i safariu, stima i na njemu…

Inace kad radim nekakvo css uređenje pregledavam na IE, Chromeu, Firefoxu, Maxthonu i Operi. Najvise dorada imam za firefox i naravno za IE, kod chrome, maxthona i opere(vecina) sve ide kao podmazano :smiley:

Po meni najveci krivac za sporo impementiranje i koristenje css3 je iskljucivo Microsoft i njihovo kasnjenje godinama za uvodjenjem novih stvari u IE, mogu developeri radit sta god zele al to nema velikog efekta…

Joj mikrosoftov nerad je poznat na daleko i naširoko masa stvari koja oglašavaju na sva zvona ili nrede ili ih nema ni u tragovima IE bi trebo podržavat HTML5 no iz nekog neodređenog razloga neporžava, a IE6 ima divnu podršku za PNG slike koja ruši stranice. Koje sve stvari obećo u win7 da će bit, a na kraju vista koja radi kako spada.

hvala na pomoći :slight_smile:

da onda ubacim sliku pomoću ovoga : background: url(‘path/filename.png’) ;

a kak u photoshopu napravim takvu sliku ili sličnu ? postoji kakav dobro objašnjen tutorial ili mi netko može objasniti ? :slight_smile:

inače radim temu na temelju ove :
http://www.yootheme.com/demo/wordpress/subway

sviđa mi se tema i sad radim temu na temelju gantry frameworka.

hvala !!!

Ovisi koliko je to važno za funkcionalnost stranice.
Ako su gradijenti, zaobljeni kutovi, sjene na slovima i slično samo estetske naravi, a nisu bitni za dostupnost sadržaja i funkcionalnost stranice - zašto se ne oslanjati samo na CSS3? Tko koristi moderni browser, vidjet će sve kako je zamišljeno.
Manjina koja koristi šugave browsere će umjesto gradijenta vidjeti jednu boju, umjesto zaobljenih će vidjeti pravokutne kutove, neće vidjeti sjene na slovima… Ako je sve dostupno, funkcionalno i, još uvijek, oku ugodno - koga briga.
Zašto kažnjavati korisnike modernih browsera time da ne koristimo ništa što je izmišljeno nakon izlaska IE6?

[quote=“chief_wolfinjo”]hvala na pomoći :slight_smile:
da onda ubacim sliku pomoću ovoga : background: url(‘path/filename.png’) ;
[/quote]
Da.

[quote=“chief_wolfinjo”]a kak u photoshopu napravim takvu sliku ili sličnu ? postoji kakav dobro objašnjen tutorial ili mi netko može objasniti ? :slight_smile:
[/quote]
Evo ga:
http://www.dmxzone.com/go?5617

[quote=“gambo”]Ovisi koliko je to važno za funkcionalnost stranice.
Ako su gradijenti, zaobljeni kutovi, sjene na slovima i slično samo estetske naravi, a nisu bitni za dostupnost sadržaja i funkcionalnost stranice - zašto se ne oslanjati samo na CSS3? Tko koristi moderni browser, vidjet će sve kako je zamišljeno.
Manjina koja koristi šugave browsere će umjesto gradijenta vidjeti jednu boju, umjesto zaobljenih će vidjeti pravokutne kutove, neće vidjeti sjene na slovima… Ako je sve dostupno, funkcionalno i, još uvijek, oku ugodno - koga briga.
Zašto kažnjavati korisnike modernih browsera time da ne koristimo ništa što je izmišljeno nakon izlaska IE6?[/quote]

Sjene, zaobljeni kutovi, gradienti i sl. NIKAD nije bitno za dostupnost sadržaja, sadržaj možeš prikazati i sa običnim fontom bez ikakvih estetskih zahvata. Navedeno je uvijek dio estetskog dojma stranice i kao takvo je sastavni dio cjelokupne prezentacije određenog sadržaja u bilo kojem mediju. Ako je dizajner odredio da to izgleda tako onda je odredio to s razlogom, bilo radi privlačenja pozornosti, naglašavanja ili nečeg trečega, ali ja kao developer imam obvezu prema njemu i korisnicima te stranice prikazati taj sadržaj u što je većem broju uređaja isto, ne identično, ali što je moguće sličnije. Zašto bih zakinuo npr. korisnika IE7 za gradient background koristeći samo CSS3, kada mi je izrada istog u PSu 2 i pol minute posla.

Ne treba nikoga kažnjavati i za te stvari postoji nešto što se zove ili graceful degradation ili progressive enhancement. ALi to ovdje do sada nisam namjerno spominjao jer za to treba podosta znanja kojeg autor nema. Da ne ispadnem sada bezobrazan, autor je sam u nekoliko navrata spomenuo kako je početnik.

Ukoliko je autor zainteresiran slobodno neka progugla, s Bingom naravno, pojam graceful degradation and progressive enhancement

Bok,

imam još jedno pitanje ako mi naravno možete objasniti ili uputiti gdje bih mogao naučiti više o tome,
naime zanima me kako tj. što bih trebalo napisati da na bilo kojem ili na određenom okviru pojavio ukrasni rub ?
primjer :
http://www.yootheme.com/demo/wordpress
tema : Spark
može se vidjeti crveni ukrasni rub, mene sad zanima kad se taj dio odradi u photoshopu kako i na koji način odrediti
da se pojavljuje kod okvira ?

Hvala !

To si punašanja CSS3 ili ih zamjeni ih slikama ako ti treba CSS3 w3cschool imaš tamo sve, a ostalo ti je kreatiuvnost.

[quote=“chief_wolfinjo”]Bok,

imam još jedno pitanje ako mi naravno možete objasniti ili uputiti gdje bih mogao naučiti više o tome,
naime zanima me kako tj. što bih trebalo napisati da na bilo kojem ili na određenom okviru pojavio ukrasni rub ?
primjer :
http://www.yootheme.com/demo/wordpress
tema : Spark
može se vidjeti crveni ukrasni rub, mene sad zanima kad se taj dio odradi u photoshopu kako i na koji način odrediti
da se pojavljuje kod okvira ?

Hvala ![/quote]

Instaliraš FireFox i FireBug dodatak i vidjet ćeš sve što te zanima. Ti borderi su ti slike, a kako je odrađeno vidjet ćeš ako instaliraš ovo što sam ti rekao.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja