Električni automobili isplativost

Dali se isplati kupiti električni automobil? Cijenom električni automobil ponekad dvostruko premašuju isti model sa motorom na unutrašnje sagorijevanje. Opravdanje koje zbog toga ponudi autoindustrija je cijena baterije, redizajn i blagi facelift futurističkog izgleda, pogotovo interijera, povoljnije održavanje, cijena vožnje i naravno ekološka osvještenost. Od kraja ove godine u Hr će početi naplaćivati po minuti punjenja, a u Njemačkoj je nedavno izašla vijest da je cijena punjenja električnog automobila veća nego benzinskog ili dieselskog. Britanski premijer je par naveo i rok 2030. kao zadnja godina u kojoj će se uopće smjeti kupiti auto sa unutarnjim sagorijevanjem. Jel ima tko iskustva sa električnim automobilima ili netko od njihovih prijatelja i rodbine? Dali je zaista doseg e-auta toliki kako navode proizvođači? Razmišljam o ID-3 ali cijena osnovnog modela kod nas je 41.000 eur u Hr, osnovni model sa najslabijom baterijom. Prekrasna mi je i honda-e ali je mala, dok mi je za oko zapeo i Hyundai Kona E. Dali se uopće isplati kupiti električni auto kada se može za tu lovu dobiti auto dvije klase više sa recimo dizelskim agregatom?

Za 10-20 godina to možda bude i jedina opcija, ali trenutno se ne isplati. Možda nekog hibrida uz puno subvencija, a i to je upitno.

1 Like

Za sada , preskupi su, drugo baterija traje kratko, trece, baterija se dugo puni.

Ovo je za sada samo mit. Baterije se ne pune same, niti iz obnovljivih izvora. Ne zagađuje tako el.auto direktno, ali zagađuje proces da on dobije el. energiju.

U budućnosti će se to već promjeniti, jer el. energija ima potencijal da se dobije iz obnovljivih izvora… ali za sada su to još “priče”. :slight_smile:

Rekao bih da se trenutno samo teški early adopteri odlučuju na to. I svaka im čast. :slight_smile:

Porez prilikom kupovine eauta je mali ili nikakav u zavisnosti od EU zemlje. Punjenje je u dosta zemalja besplatno i ima punjaca na svakom koraku. U Gracu na dosta mjesta u centru besplatan parking za eauta. Ima dosta eauta, vecinom su to Tesle mada ima i Nisana, BMW, Renaulta, VW,itd. Sve zavisi kakvo vam auto treba. Tesla je u rangu Mercedesa ali zato Renaut Zoe je malo gradsko auta pa mu je i cijena manja. Vjerujem da cu za 10-ak godina voziti eauto.

2 Likeova