Eolas opet napada

Eolas je one-man-band poduzeće koje je poznato po tome što je prije nekoliko godina natjeralo Microsoft da u IE ugradi nužnost klika mišem na usađeni medijski sadržaj prije nego se isti aktivira za reprodukciju. Što je onda dovelo do svima poznate JS skripte za zaobilaženje tog iritantnog rješenja kojim je MS zaobišao patent.

Čovjek sada tvrdi da je on izmislio internet (znači, ipak nije niti Bill Gates, niti Al Gore :)). T. B. Lee je svjedočio na suđenju.

Zanimljivo kako je načelni stav da je to što Eolas radi ružno - one-man-band firma kojoj se posao svodi na pravne igre patentima da bi iscijedio novac. Međutim, treba uočiti da je to ono što velike firme u SAD-u rade - naknadno patentiraju elementarne i esencijalne značajke (poput dvoklika mišem ili uobičajeni slog web-stranice), a potom međusobno trguju s patentnim pravima, blokiraju konkurenciju, pretvaraju sve koji su patentirane značajke koristili u svojim proizvodima u dužnike, vežu sve krajnje korisnike tih tehnologija na svoje proizvode zbog rizika od tužbi. Eolas je samo prihvatio pravila igre. I pokazao da jedan čovjek može protiv vojske korporacijskih odvjetnika.

Koliko vidim, nije sam.
I on ima odvjetnike i novce što ga stavlja u prilično sličnu poziciju kao i ostale “igrače”.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja