ER dijagram i Access Relationships dijagram

Pozdrav! Imam projekt iz kolegija Baze podataka i ne znam napraviti ER dijagram i Access Relationships dijagram. Radi se o cvječarni koja se bavi uzgojem cvijeća, izradom aranžmana i prodajom cvijeća i aranžmana (nabava i prodaja). Molim za pomoć. :)=

samo je dato da se radi o cvecari,ili postoji ceo zadatak?

Samo da se radi o cvjećarii…:wink:

Vrlo čudno da nema detalja, trebali bi Vam biti poznati detalji rada cvjećare…

Ma , mislim da mi to moramo izmisliti, važno je samo da kužimo što smo napravili…:))

Evo! Napravila sam er dijagram ducana (ducan se nalazi u 3 grada, bit je da se vidi koji radnici rade u kojem gradu, u kojem ducanu, koja zaduženja imaju…)… napravila sam i u accesse ali ne znam napraviti veze… pa stavljam slike er dijagrama i accessa, ako ima ko za pomoć oko veza nek se javi pa du mi pošaljem mail…:))

Ovaj ER dijagram ne kužim ni pol posto, ali zato vidim da su ti tablice loše složene.

Baza nije normalizirana, al ok vjerojatno još niste na toj razini.
vidi:

Što se tiče veza, ne znam kako si uspjela definirati strane ključeve ako sada ne znaš povezati?!

Uglavnom, primjer:
Dućan se nalazi u nekom gradu, znači ducan:grad = n:1 jer nekoliko dućana može biti u istom gradu, staviš strani ključ od grada u ducan, tbl_ducan.ID_grad i naravno povežeš ga s primarnim ključem grada tbl_grad.ID_grad tako slijediš ostale primjere…

E to sam probala i nece. Izbacuje mi ovu poruku : “The database engine could not lock table “tbl_ducan” because it is already in use by another person or proces”.

Zasto stavljas ID_ducan kao primarni kljuc? Zar nije OIB sam po sebi dovoljan kao primarni kljuc, isto tako u svim tablicama koristis posebne ID_nesto kao kljuc, bez potrebe.
I jos da kazem kao sto je kolega “webmonkey” rekao da ti tablice nisu normalizirane, to je tocno ali ne treba pretjerivati sa normalizacijom. Vrlo cesto ide u gubitak vremena i resursa ako se koristi pretjerano.

Ma ustvari kad bolje razmilsim, ne želim zaspamati djevojci temu.

Samting tu sej?

[quote=“djomla”]Zasto stavljas ID_ducan kao primarni kljuc? Zar nije OIB sam po sebi dovoljan kao primarni kljuc, isto tako u svim tablicama koristis posebne ID_nesto kao kljuc, bez potrebe.
[/quote]

Ovo se naziva surogati ključ, i inače je dobra praksa stavljati takve ključeve jer se dešavaju stvari tipa JMBG->OIB, pogrešni unosi i tome slično. Ali važno je da se ne zaboravi na prirodan ključ.

[quote=“djomla”]
I jos da kazem kao sto je kolega “webmonkey” rekao da ti tablice nisu normalizirane, to je tocno ali ne treba pretjerivati sa normalizacijom. Vrlo cesto ide u gubitak vremena i resursa ako se koristi pretjerano.[/quote]

Relacijska baza mora biti normalizirana i bez toga nema smisla kao takva, a kasnije se stvari mogu prilagoditi nekim potrebama (Performanse, ORM i sl.) ali moraš biti svjestan što radiš.

Znam ja sta je surogat i sta je prirodni kljuc i po meni je puno prirodnije koristiti prirodne kljuceve a u ovom slucaju ima smisla.

Mora biti normalizirana slazem se ali samo foreign keyevi po sebi nisu normalizacija tablica


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja