Facebook aplikacije (izrada)

Ja se ispricavam ako sam u krivom podforumu. (teoretski mi je ovo prvi post) Ali i ne poznam sve programske jezike.

Imam interes oko facebook aplikacija. Dali mi neko može dati 2-3 glavne smjernice odakle početi? I kako stvar otprilike funkcionira (jer koliko znam apple naplačuje jednokratno za korištenje njihovog softwera za izradu aplikacija)

Koje bi bile glavne smjernice za početnika?

Hvala.

Npr, treba ti pismeno dopustenje Applea da napravis FB app s njihovim IDE.
To prvo.

[quote=“Nosf”]Npr, treba ti pismeno dopustenje Applea da napravis FB app s njihovim IDE.
To prvo.[/quote]

Mislio sam da mogu downloadati neki alat sa facebooka.
Šta je to svakog FB app developera prvi korak?
nabava Applovog IDE i pismeno odobranje od Appla? …mislio sam da postoje i drugi alati.

Zvuči mi Mac oriented jer kolko znam nemogu na win radit sa tim Mac programima (pa mi je još čudnije da je facebook platforma napravljena samo za razvoje putem Maca :S)

Appleov IDE je “Xcode IDE”?

Pa nije. Zahebavao sam se :slight_smile: Kad si gore pisao kako napravit FB app i sta ce Apple reci. Sala. :slight_smile:

FB aplikacije, kolko mi je poznato, mos pisat u cem god hoces/znas.

Bilo bi fora ak ima netko tu ko se iskušavo u tome da mi da par glavnih smjernica :slight_smile:

[quote=“Nosf”]Pa nije. Zahebavao sam se :slight_smile: Kad si gore pisao kako napravit FB app i sta ce Apple reci. Sala. :slight_smile:
[/quote]

Apple naplaćuje software koji služi za developing aplikacija za apple uređaje, te je on pitao da li postoji i nešto slično za facebook. Nije rekao da se appleovim dev. softwareom izrađuju FB aplikacije ili šta će Apple reći na njegove FB aplikacije :ded:.

@OP: Gledaj na fb aplikacije kao na obične iframeove koji u sebi imaju par komandi koje ti mogu dobaviti detalje od fb korisnika.
Znači, te aplikacije možeš pisati i u php-u, i u javascriptu, i flash itd.

imaš na internetu informacija o tome

A odgovora stvarno, pa koja je poenta foruma onda? Skoro svako pitanje iz bilo koje teme na ovom, ili bilo kom drugom forumu, su već dostupni negdje skriveni na netu, ali opet to nije razlog da se ne otvori nova tema…

Normalno, ne podupirem otvaranje tema tipa “kako da napravim super sajt” ili “kako da se obogatim na netu brzo i lagano”, ali ovo je sasvim normalna tema u kojoj se može mnogo toga prodiskutovati i uopšte ne vidim poentu tvog odgovora.

I ubuduće, jedan savjet, ako nemaš ništa pametno za reći, nemoj ni odgovarati…

Mene već duže drže aplikacije i vidio sam primjere di je dečko od 14 godina napravio super igricu za iphone i našeg čovijeka u americi koj je napravio 13 miliona kuna na igrici za iphone, i jednog mladića iz zg koj je napravio milion kuna na aplikaciji za iPhone itd…

S druge strane danas sam na BI čitao kako je lik napravio (doduše programer je) aplikaciju za face ZA 4 SATA, koja ti dojavi kad neko kojeg si označio, prekine vezu.

A pošto (ako dobro shvaćam) je ovo najbolje mjesto za komunikaciju sa programerima i ljudima u tom polju, tu sam se obratio.

Na stranu to što paralelno probavam napravit jedan portal pa sam i zato napravio acc tak oda mogo i o tome komunicirati kada ddodje vrijeme.

Pa sam se ponado da će bit raspoložene ekipe tu na forumu da mi da koju smjernicu ili da se rodi pametna rasprava iz koje bi se dalo šta naučiti (od domačih dečkiju).

Gradimir jesi ti šta radio šta se tiče aplikacija za iphone ili face?

[quote=“hiper”]
Gradimir jesi ti šta radio šta se tiče aplikacija za iphone ili face?[/quote]

Iphone nisam pošto nemam ništa appleovo u kući, osim nekog prastarog ipoda, a fb jesam neke jednostavnije sklapao i testirao, ali ništa veliko i advanced.

Imam ja nesto isustva sa tim FB app.

Vazno je da znas pisat u php-u, a sama aplikacija je zapravo iframe unutar facebooka. A ako budes trebao nesto u vezi opengrapha i ostalog pogledaj
http://developers.facebook.com/docs/opengraph/

Ukoliko imas nesto konkretnije za upitati, piši.

Tu sam nesto pricao o facebook aplikacijama.
http://webmajstori.net/forum/showthread.php?t=29874
Mozes pocet od takve skripte bic ce ti najlakse jer ces php i fbml zajedno svladat.
Fbml facbook iframe nadje dosta gresaka u obicnom php zato ti preporucujem pocni ili prouci oba jezika zajedno.