Facebook i Instagram više neće prenositi vijesti iz Kanade

Originalna objava: Facebook i Instagram više neće prenositi vijesti iz Kanade - GeeK.hr

Meta je počela uklanjati sadržaj vijesti s Facebooka i Instagrama u Kanadi, priopćili su u utorak iz Mete, kao odgovor na nedavno usvojeni zakon u zemlji koji zahtijeva od tehnoloških kompanija da pregovaraju o plaćanju novinskim organizacijama za hosting njihovog sadržaja. Kao rezultat tog poteza – za koji je Meta ranije rekla da će se…

Kad su u Kanadi zabranili, eto zabrane i kod nas za godinu dvije. :thinking:

Novinske (online) kuće su toliko postale alave za novcem da je to… postalo :face_vomiting: internet ide ka jednoj vrsti velike svetske cenzure i bukvalno naplate sveg sadržaja. Što nije dobro nikako… za neke “slobodne” medije novinske!

Mišljenja sam da će tako svet imati u skorijoj budućnosti možda 20-ak online novinskih jakih kuća koje će stvarati online mišljenje internet korisnika kao i običnih korisnika novina štampanih izdanja diljem sveta. Ili u nekim državama gde će biti po 1 ili 2 novinske kuće koje će “diktirati” i “oblikovati” javnost u tim nekim državama

I u HR vec polako kroje zakone za portale da nece bas svatko dobiti pare od srzave nego samo podobni koji ce pisati “kako treba”.

Ovi ostali ce morati naplacivati sadrzaj ili se vise reklamirati.
To se vidi na telegram hr portalu koji je poceo s reklamama da zaradi.

A novine i tv su uvijek bili poluga za politicare da kroje misljenja naroda.
Kao sto je cest slucaj tijekom predizbornih kampanja da tv kuce i portali pisu o potencijalnim rezultatima izbora na uzorku od 1000 ispitanika. I sve kuce vuku na “svoje”.

Treba raditi na pismenosti naroda da ih ne sisaju kao ovce nego da propitkuju stalno sta citaju.

1 Like