Ponavljam se. Moglo’ prije 10 godina danas ne.
moguće je to, ali ne u kraćem roku… samo jbg treba 2-3 godine raditi i ulupati ogroman novac…govorim za fb pageove od medija i portala jer sam na tome radio.
u kraćem roku je praktički nemoguće…
problem je stvoriti dovoljno sredstava za istrpit taj trošak
Kupis od mene 20 stranica od minimalno 4k za te pare
pravio sam te brojke sto si naveo za 2-3 mjeseca (sad bi mi vise trebalo)
Da, i onda nemam slobodu da biram nichu ili odakle dolaze ljudi, sto mi je realno najbitnija stvar
Registrujem novu domenu, posaljem zahtjev googlu da odobre… cekam 2 sedmice dana da odobre, krenem s radom na fb- prvih 10 dana odlicno, ide posjeta veoma dobro po 70k posjeta dnevno… i onda pljas- odjednom smanje domet i padnem na 30k dnevno. Nerealno 
kažu mi kolege iz digital marketing agencies da fb povećava reach i domet plaćenim promocijama…
pa sad…je li to navlakuša?
kad idem testirati u ads manageru, ono predviđanje mi pokazuje da npr. s 1000kn uloga dobijem oko 1.500-1.800 lajkova na stranici kao konačni rezultat…
Manje ljudi se oglasava sad pa su reklame jeftine… ja planiram ruknut 2-3k u ovih par dana kroz nekoliko novih fb stranica pa se nadat da ce biti neka baza od koje ce moci kasnije prirodno rasti.
Moja pretpostavka je da su reklame jedno 40% jeftinije nego inace (za zapadne zemlje vjerovatno i vise)
I ja se nešto mislim oko toga tipa 1K kuna ubacit.
Na mojoj Facebook stranici je od jučer domet pao za nekih 70 posto (što se tiče klikova na linkove članaka). Stranica je aktivna 8 godina i nikada do sada nije bilo sličnih problema. Je l’ kod vas slično?
Svukuda je to manje više isto, ali ja sam naprimjer na pojedinim regionalnim portalima od ovog ponedjeljka vidio “pad” na lajkovima minimalno u tom broju.
Pošto administriram dosta Pageova po ovom ili onom osnovu, mogu slobodno reći da se pad dogodio svima bez nekog posebnog razloga, iako mogu pretpostaviti da je to zbog korone, ali i manjka ljudi iz FB-a koji bi sve trenutno odrzavali, pa smanjivanjem Reacha smanjuju i mogucnost veceg dometa “vijesti” koje bi mogle biti problematicne.
Ja imam teoriju da fb jednostavno neke domene flaguje i na tim domenama onda odjednom padne domet… Probaj objavit nesto drugo pa vidi da li ces imati stari domet (tako bude kod mene)
I ta je teorija tačna…
original content je i dalje majka…(vlastiti sadržaj)
ako je page konstatno za share s drugih sajtova/stranica/pageova onda je domet “mrtav”
Da, i tu se pogotovo u zadnjih 2-3 mjeseca primjeti bas velika promjena sa FB strane sto se odnosa prema tim i takvim stranicama tice
je li onda jedina opcija graditi fb grupe?
Ako dovodis sa fb posjetu, a imas solidnu zaradu, recimo preko 1m pregleda mjesecno kad je sve u redu (sto je onda oko 1000e zarade s domacom publikom) onda bih ti preporucio ovako:
Stancati nove domene i odobravati na guglu… Kad fb skrati doseg na jednoj domeni ti samo predjes na drugu. Tako ja otprilike radim i sljaka… jedino sto je smor stalno prebacivat sajtove i odobravat
hvala na savjetima … interesuje me ovaj dio o dovođenju posjete … treba li polahko zaboravljati na stranice i fokusirati se na grupe … i njih graditi?
ja vjerujem da su grupe bolje od stranice, dok ih mozes drzati pod kontrolom… Ali, imas i ovih grupa gdje svako moze objavljivat- nije lose ni tu dijelit svoje linkove, meni su prije donosile po 6-7e dnevno sto za 10-ak min podijelim po 3-4 linka po grupama.
Sto se stranica tice- ja teram po starom, ako mogu ovako mjenjat domene i zaradit- nek ide dokle ide. Ovih dana planiram pokrenut reklame, za nekih 15-ak stranica, imam nekih metoda da ih navucem na 5-10k… i onda pokusat da ih razvijam organski, pa nek imaju za godinu dana po 20-25k opet dobro jer je to 25*15
Evo dajem vam skriptu koja sam napravio prije 2godine i radi dan danas kako treba.
Npr. FB vam je banovao domenu “example.com” i ne mozete ju vise koristii na FB.
Posto sada svaku domenu morate odobravati na Adsense napravio sam hajmo reci bypass za FB.
Sve sto trebate je da na novu domenu “example2.com” uploadujete .htaccess(https://pastebin.com/KqXF8fLP) i post.php(https://pastebin.com/MF7tytrJ) i promjenite na svim mjestima “example.com” na vasu domenu koja je banovana.
Skripta radi na principu sto stvarnog posjetioca redirekta na taj vas sajt dok fb crawler bota ne redirekta(njemu pokazuje og meta tagove sto mu daje lazni prikaz da se sajt tu zapravo i nalazi)
Testirati mozete preko https://developers.facebook.com/tools/debug/
To znaci da upisemo index hr a otvara nas neki portal