Facebook odjednom smanjio domet na svim stranicama

Bas tako, ne pustaju :joy:

Kako ide posjeta sa fb-a? Ja nisam zadovoljan nikako

Katastrofa par meseci, zaista dno dna.

O odnosu na decembar kod mene dosta bolje. Već 100.000 page views više u odnosu na decembar :thinking:

Poceo sa novom domenom krajem januara… krenulo odlicno… i onda nakon mjesec dana pad odjednom… i par dana pauze i krenem sa istim sajtom na novoj domeni- i odlicno… i onda opet pad danas, nakon samo 10 dana :smiley: sad gledam i razmisljam dal se isplati stalno uzimat nove domene i prijavljivat na gugl

Ima neki fazon po fb koriste pise index.hr otvori ona receptiza5.com

To ti je fazon da se u OG meta tagovima na og:url stavi link od nekog index.hr clanka i fb automatski stavlja index.hr ovdje:

1 Like

Kako napraviti to???

Facebook domet je razlog zašto sam uvjeren da je ulaganje u FB lajkove postao ogroman gubitak novca. Imalo je smisla jer lajkove ne kupuješ na farmi nego hvatas publiku koja će ostati i koja je zainteresirana za sadržaje koje nudiš. Međutim, u toj računici se podrazumijeva da su svi sudionici priče korektni, a FB je daleko od toga.

Zato sam prije mjesec dana išao isprobati soluciju mobilne native aplikacije. U prvom tjednu od otvaranja napravili nagradnu igru i privukli ljude da je instaliraju, a onda u postavkama većina njih označila koji ih sadržaji zanimaju i sad im dođe push notifikacija kad objavimo novi tekst iz područja koje ih zanima. Već nakon mjesec dana kroz taj kanal dolazi otprilike pola ljudi kao s Facebooka za istu vijest. A u FB se godinama ulagalo u lajkove… Šteta novca.

Mislim da je ovo zadnja faza i da će se obruč samo još stezati. Kad im zatreba malo love, smanji doseg, a mi onda moramo nadoplatiti da bi objava došla do ljudi za koje smo platili da uopće lajkaju stranicu. Apsurd kojeg se treba riješiti čim prije.

1 Like

A problem su ovi blogovi i “polu-news” sajtovi…

Meni više od pola social traffic na sajtu i dosta ovisi o fb pageu (koji je dosta dobar). Godinama radimo 24/7 i više ne znam je li se isplati više ulagati u fb ads i plaćanje kampanja za nove “lajkove i fanove” kad ni oni koji su već lajkali ne vide naše objave…

Nikad nisam platio za dovođenje lajkova na stranicu, ne znam mi u Bosni skontamo kakvu anketu evo dajem primjer, imam stranicu za recepte i smislim ćevapi ili neka salata da ili ne i stranicom u grupu i sliku objavim u ime stranice.

Imam po par hiljada rekacija u grupi od 150k-200k imaju skripte upalim dva tri laptopa sa dva tri profila i invajtam ljude po 100 komada i pravi pauze i random vrijeme s objava, za sedmicu 10 k dignem stranicu i onda više stranica po 10 k bolji reach nego jednu veliku onda te kajlaju.

Ne znam ja kako radim s tim nikad ništa nisam platio, niti znam kako ide, ali mislim da je bacanje para.
Ovako stavim da li volite kuhati i nadjem nekog muskog kako kuha i stavim u grupu gdje su zene i ako stave lajk da vole njih pozovem i onda znam da vole recepte i te gluparije.

U nas u Bosni sve džabaluk :stuck_out_tongue:

Slazem se imam 2stranice po 60k lajkova al kao da ih nemam.

Kad pričam o ovom news portalu, bilo mi je više od pola social, sad sam napokon smanjio na 42% s tendencijom pada.

Zadnji objavljen FB post je imao reach 2%. Nije dovoljno dobro, jednostavno ne želim više davati Facebooku love, pretjerali su.

Pokloni ih ili prodaj :smiley:

da li se po tebi onda isplati recimo uložiti istu količinu novca u Google Ads pa dovući samo organic traffic ?

Radi i Google iste stvari kao FB, ali mi se čini u manjem obimu. :slight_smile: Recimo, kad promoviraš YT video - uredno će ti napisati da su doveli xy pregleda, a da pritom nisi siguran jesu samo umjetno boostali broj na brojaču ili je to zaista realan broj ljudi.

Mislim da dosta ovisi o vrsti stranice i publici, ali ništa ne može biti bolje/pouzdanije od a) direktnog linka, b) native aplikacije. To podrazumijeva da je sadržaj dovoljno dobar da ljudi koje si privukao i ostanu kod tebe.

I kod mene mrtvo sve. Februar i nekako mogo proć al mart je zasad katastrofa :frowning:

Tek sam napravio stranicu jučer na facebooku. 35 pratitelja. Prvi post (poveznica na blog) 900+ pregleda, 60 angažmana (bez promocija) . Drugi post 9 pregleda i jedan angažman. Facebook greška ili nešto treće? Kako 900 pregleda prvi dan? To još nisam doživio :joy:

Ma sve moguće.

Šta mislite s obzirom na trend u zadnja 3 mjeseca, da sutra pokrećete facebook page?

Koliko bi bilo teško dogurati do tipa 50K lajkova (s promocijom i bez nje)

Jako tesko, al opet zavisi od sadrzaja.

Ja nesto kontam pokrenut recimo 20 stranica, odredjena niche-a, ulozit oko 2500km u reklame (znaci 100-injak km po stranici), sakupim time oko 4-5k lajkova i dodam jos tako sto na ovoj jednoj igrici “erepublik” placam sa ingame parama ljudima da pozivaju prijatelje da lajkuju stranice :smiley: Namjestim postove za godinu dana unaprijed za te stranice i zaboravim na njih (eventualno nadjem nekoga da mi sheruje postove po raznim grupama slicnog sadrzaja da bi dobio malo na aktivnosti).

Na godinu se nadat da ce biti 200-250k od tih stranica, mozda malo vise :smiley: