Facebook plaćeni oglasi

Pozdrav svima!
Bavim se internet marketingom i vodim jednu stranicu za prodaju nakita u Hrvatskoj. Trebao bi mi savjet od stručnjaka za marketing ili nekoga s iskustvom u FB oglašavanju.
Zanima me kada odabirem lokaciju publike koju želim ciljati na “Hrvatska”, raspon godina na primjer 20-45 i sada idem odabrati interese tu dolazi do moje nedoumice. Da li je Facebook dovoljno pametan (uz moju pretpostavku da jeste) da ako upišem pod interese " Shopping and fashion" sam prepozna da ja u stvari trebam kupce, a ne samo ljude koji su generalno zainteresirani u kupovanje i modu. Također me zanima da li bih trebao izabrati interesne skupine na hrvatskom jeziku kao npr “nakit” ili ako odaberem “jewelry” facebook će ipak prepoznati o čemu se radi. Ukoliko ne tražim previše možda biste mi mogli dati prijedlog ili dva koje interesne skupine ciljat za prodaju modnog nakita - bižuterije. Poznato je da publika na fejsu lajka što god stigne ,a moj budžet za oglašavanje je poprilično malen za rasipanje, odnosno čak i za neko veliko testiranje stoga bi mi Vaš odgovor uvelike pomogao! Hvala lijepa i sretan Uskrs.

mozes stavit onaj facebook pixel pa onda pratit kako idu konverzije… mislim da oni dobro kuze ko je za shoping ko ne samo je vjerovatnije da cjene te posjete vise…te interese i to kako si naveo stavis na eng i nema problema…

facebook je prema mojim iskustvima vise za siru generalno zainteresiranu publiku nego za direktne konverzije…
za to je najbolji adwods…

mozes pronaci neke slicne stranice za shoping pa njih staviti kao target interes…ljudi koji shopingiraju lajkaju te stranice da bi im dolazile ponude…

mozda nije losa strategija napravit neke nagradne igre givaway s lajkovima i sharenjima i cak da moraju ostavit mejl pa to reklamirat… onda ti ostanu ti korisnici

1 Like

Da, ali ja ne koristim Ads manager niti kampanje za konverziju, samo boost post pa zato pitam. Ali odlična ideja to da izaberem druge stranice kao interesne skupine, nikada se ne bih sjetio toga.

Nagradne igre idu non stop sada ću zveknit jednu povodom otvaranja internet trgovine gdje će se svi sudionici morati ispuniti kontakt formu kao dio sudjelovanja + odabrati 3 najdraža proizvoda tako da sam 2 u 1 pokrio s nagradnom igrom: gradim mail listu i ispitivanje proizvoda.

Baviš li se inače sličnim stvarima ili? :smile:

nes sitno uglavnom za svoje potrebe vise za usluge neg za proizvode…

Imam jednu FB stranicu imena Satovi i nakit sa nekih 2k+ lajkova dobivenih preko oglasa. Ako si zainteresiran javi na PM, može ti barem pomoći za počettak.

Trebalo bi da FB generalno dobro prati “navike” korisnika. Na pimer ako stavis interest “watches” reklama će izlaziti svakom korisniku koji je imao bilo kakvu interakiciju sa nekom stranicom vezanom za satove, lajkovao, komentarisao i slično… e sad ako mislis da imas neku konverziju ne znam ni ja kakvu, npr samo da izlazi korisnicima koji su i kupili sat to je malo nemoguće…

1 Like

Koliko bi otprilike trebalo interesa staviti? Što ako stavim da želim npr žene 25-50 s interesima “kuhanje” i “coolinarika” ,jel to znači da će fb prikazivati moj oglas samo kupcima koji su lajkali te stranice, ili i ostalima?

Kako bih mogao targetirati skupinu žena koja recimo ima samo 1 sat dnevno za kuhanje i traži neke takve recepte koji ne oduzimaju puno vremena. Mogu li uopće koristiti engleske izraze kod odabira interesa?

Oprostite na rešetanju i hvala unaprijed.

jbg sad, mislim stvarno, nemojmo preterivati sa ciljanjem…“platicu reklamu ali samo ako ce je videti samo oni koji zive u neparnim kucnim brojevima, voze crvenu mazdu, šišaju se na kratko, imaju seks 3 puta nedeljno i imaju psa po imenu riki, i 99% će kupiti moj proizvod.”

Svi se slažemo da velike korporacije i projekti kao FB “prate” navike korisnika, negde se to lepo sprema i koristi ali nemojmo sad ulaziti u paranoju , “skupinu žena koje imaju sat dnevno za kuvanje” , ne vidim način kako bi neko znao takve detalje o nekome a da ga lično dobro ne poznaje…možda ako su lajkovali neku stranicu tipa “fast cooking” ili nešto slično ali u svakom slučaju mislim da je tvoj zahtev van svake logike…

To sam pitao jer imam sličan zadatak (žene koje imaju malo vremena) pa me zanima samo jel moguće, sarkazam smo mogli i izbjeći jer tu sam zato što ne znam, a želim naučiti. Hvala na odgovoru :smile:

1 Like

ako stavis sam jedan interes moze biti skuplje… sad imam dva interesa od tog jedan uzak drugi sirok i manji budget nego prije ali se fokusiram na impresije ne na engagment…sad sto tocno taj algoritam ciljanja radi i kako filtrira niko ne zna ko i kod gugla…ne treba odma ocekivati ni konverzije… marketing mora biti konstantan trosak bar malo po meni…

1 Like

Odličan odgovor, hvala. Trebalo bi otvoriti blog na hrvatskom o tim temama. SEO, Fb oglašavanje, Google AdWords itd. Sigurno bi bio dobro posjećen…a digitalni marketing je nešto s čim se svi privatnici, i šire kad tad susretnu.

Nisam ni ja rekao da znam, koristio sam tu i tamo reklame za neke projekte i koristim trenutno za neki lokalni “oflajn” posao gde nema preteranog ciljana. Ali pobogu nekom logikom i razumom, ne mozemo slepo pitati i slepo očekivati odgovore, da li ja ili facebook znamo koliko ti danas imas vremena za teretanu , dal’ 45 min ili sat i po ?