Fiskalizacija blagajne

Hmm, čudi me da tema još ne postoji na ovom forumu.
Ipak smo mi web majstori :slight_smile:

I tako je meni došao tata i rekao “Ti bi to mogao napraviti u php-u” :smiley:

Porezna uprava je dala ovu skicu:

http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/2012_09_12%20Fiskalizacija%20(pojedinacne%20blagajne).pdf

A ja upravo krećem u istraživanje teme.
Pa ako netko već radi na tome ili ima kakvih korisnih linkova, saberimo znanje na jedno mjesto.

Predstavljanje je bilo u HGK-u, Udruženje za informacijske tehnologije 2. 8. ove godine. U privitku su moje bilješke s predstavljanja.

Načelni plan: 1. 10. - opće tehničke upute; 1. 12. - testno okruženje; 1. 1. - izdavanje produkcijskih certifikata i stupanje zakona na snagu.

Ja nisam u ovoj branši, bio sam tamo samo zato jer je jedan klijent pitao bismo li mogli to ugraditi u naš softver. Slično kao i kod tebe. :slight_smile:

    1. je prošao, a ja još nisam išao tražiti upute. Zadaća za izvedbu ovog sustava je na APIS IT-u. Do sada nisam dobio nikakav e-mail s HGK-a, iako sam se upisao na predstavljanju.

Ako pronađeš da li su upute izašle i gdje, javi!

P.S. Unbelievable. Upravo sada gledam mail i dobio obavijest da je predstavljanje pravnog dijela 15. 10. u 14:00 sati u Zagrebu. Treba se najaviti najkasnije do petka, 12. 10.

Inače, ranija tema je ovdje:

http://www.webmajstori.net/forum/38156-web-trgovina-i-fiskalne-blagajne

Stranica na HGK, sadrži i linkove na tehničke dokumente:

FINA - certifikati:

Tehnički dokumenti na Poreznoj:

Što se tiče korisnih linkova, pogledajte stranicu Fiskalizacija u Hrvatskoj iz perspektive programera i razvojnih inženjera Na njoj se nalazi pregršt informacija na ovu temu, a i besplatan DLL koji možete implementirati u svoje programsko rješenje.

Kao i forum:

Pitanje:

Ako iz programa mogu izdavati obične gotovinske račune, i redosljed računa je slijed brojeva. Zadnji broj je recimo 55. E sad kod izdavanja R1 računa je drugi slijed brojeva i to je 22.

Da li prema ovom novom zakonu slijed gotovinskih i R1 računa mora biti isti? 56. mi je gotovina, pa 57. R1 itd…

P.S. Čekam admina na micro-process forumu da mi odobri pristup.

[quote=“Kruu”]Pitanje:

Ako iz programa mogu izdavati obične gotovinske račune, i redosljed računa je slijed brojeva. Zadnji broj je recimo 55. E sad kod izdavanja R1 računa je drugi slijed brojeva i to je 22.

Da li prema ovom novom zakonu slijed gotovinskih i R1 računa mora biti isti? 56. mi je gotovina, pa 57. R1 itd…[/quote]

Bez obzira da li je to gotovinski, R1, kartično plaćanje ili bilo koja druga vrsta plaćanja, svi računi moraju imati slijed brojeva. Dakle, slijed mora biti isti.

Puno hvala na brzom odgovoru.

Nema na čemu :slight_smile:
Pročitaj si na stranici
http://www.hgk.hr/wp-content/files_mf/20120913%20Fiskalizacija%20FAQv2.1_objava.pdf
pitanje pod broj 4. Tamo je PU objasnila što broj računa mora sadržavati i kako izgleda.

Samo informacija developerima: Tko ima problema sa slanjem XML poruka u CIS, možda Vam je FINA izdala certifikat s krivim OIB-om. Dakle, provjerite da li OIB u certifikatu stvarno odgovara OIB-u vaše tvrtke :wink:

Molim pojasnjenje oko key.jks iz java skripte za zastitni kod. To je
aplikativni digitalni certifikat od fine u pfx ekstenziji ili nije.
Ako
promjenim ekstenziju za demo potrebe (testne uvjete) cert. ce bi ti tipa key.FISKAL
1 u tome slucaju…

Izgleda da je zahtjev za demo certifikatom prava drama ovima u Fini. :slight_smile:

Samo da javim da sam krenuo u avanturu zvanu fiskalizacija.

[quote=“otpisani1”]Molim pojasnjenje oko key.jks iz java skripte za zastitni kod. To je
aplikativni digitalni certifikat od fine u pfx ekstenziji ili nije.
Ako
promjenim ekstenziju za demo potrebe (testne uvjete) cert. ce bi ti tipa key.FISKAL
1 u tome slucaju…[/quote]

pfx datoteku exportaš iz certifikaza koji si instalirao slijedeći finine upute.

Pozdrav svima,
Ja takodjer usao danas u fiskalizaciju. kod mene je sve u php-u, pa pokusavam iz PHP-a sve to napraviti.
jos sam u fazi istrazivanja i memoriranja pojmova. Javim ako sta otkrijem, mada mi se na prvui pogled cini sve komplicirano.

Također radim PHP aplikaciju (u principu podešavam postojeću koju imam za izdavanje računa). Moje mišljenje je kako je jedan od načina potpisivanja XML-a certifikatom korištenje Java apleta (kao što to primjerice radi RBA e-banking). Idući tjedan krećem sa izradom pa me zanima da li je netko koristio Java aplet u toj kombinaciji, ili koristite ActiveX ili Flash?

Pozz
Mislim da flash ne bi sigurno koristio, mada mi se ni activeX ni java ne cine kao suvremena rjesenja.
Da li bi se moglo nesto napravit po pitanju spajanja sa CIS-om preko CURL-a ili SOAP-a pri PHP-u?
uglavnom, meni skripta za izradu racuna izleda ovako
if($action=“izradi_račun”) {

  • upisi podatke u bazu
  • provjeri da li je upis izvrsen
  • ako je sve ok, posalji zahtjev u poreznu,
  • ako nije, javi korisniku da je greska
    }

znaci ovaj BOLDANI dio je tu upitnik.
ima li sta kod vas novo po tom pitanju.

Pozdrav svima,
raspitivao sam se dosta o konkretnim informacijama u vezi fiskalnih blagajni, ali nisam nasao neke odgovore.
Npr. da li koristeni softver mora imati neciju licencu/odobrenje (npr. znam da odredeni programi koji se bave gotovinom moraju imati odobrenje od FINAe), te kako to stoji s open source programima?
Odnosno da preformuliram, da li je dovoljno da softver radi ono sto je propisano (procedura fiskalizacije i izdavanje racuna), ili mora imati obavezan nekakav popratni sadrzaj (arhiva racuna, evidencija prometa, backup, itd.)? Dakle gledam da sam zakonski ispravan.

Naime poceo sam modificirati OpenBravo POS, pa ako neko radi isto nebi bilo na odmet da napise koji kratki izvjestaj o napretku… :slight_smile:

Hvala

[quote=“0kultis”]Pozdrav svima,
raspitivao sam se dosta o konkretnim informacijama u vezi fiskalnih blagajni, ali nisam nasao neke odgovore.
Npr. da li koristeni softver mora imati neciju licencu/odobrenje (npr. znam da odredeni programi koji se bave gotovinom moraju imati odobrenje od FINAe), te kako to stoji s open source programima?
Odnosno da preformuliram, da li je dovoljno da softver radi ono sto je propisano (procedura fiskalizacije i izdavanje racuna), ili mora imati obavezan nekakav popratni sadrzaj (arhiva racuna, evidencija prometa, backup, itd.)? Dakle gledam da sam zakonski ispravan.

Naime poceo sam modificirati OpenBravo POS, pa ako neko radi isto nebi bilo na odmet da napise koji kratki izvjestaj o napretku… :slight_smile:

Hvala[/quote]

Moraš tamo u OpenBravu u resursima definirati Ticke.save ili Ticket.close event
link: Openbravo POS Scripting Tutorial - OpenbravoWiki

u tom eventu pozivaš java kod za fiskalizaciju. Preporučam ti da cijeli kod ne bude u resirsima nego da ga svoje klase iskompajliraš sa sourcom i onda u resursima pozoveš te svoje klase kojim pošalješ objekte taxes, ticket i user i one odrade fiskalizaciju. Za rad sa poslovnicama sam dodao novi panel. Dodatne informacije o postavkama fiskalizacije, npr(oznaka poslovnice i oznaka nap uređaja) spremam gdje se spremaju i ostale postavke OpenBrava po defaultu u openbravopos.properties. Ovaj link ti treba da znaš kako spremati jir i zaš kod:
POS/2.30/HowTos/How To Create New Sequence - OpenbravoWiki

Ja sam napravio sve do kraja i naravno ne mogu ti dati samo tako 2 mjeseci mukotrpnog rada. Evo ti screen shotova kako izgleda moje…

@fico
poslao sam ti pp


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Profit Monkey