Fitnes,teretana i vjezbanje

Komsije u naselju zele da naprave teretanu u zajednickoj prostoriji koja se nalazi u podrumu. Pod je laminat, zidovi su beton ofarban u bijelo. Ja sam nedavno kupio masinu za veslanje(Tunturi R125) i klupu za trbusnjake. I tako pokusavamo da lagano to opremimo da mozemo da vjezbamo kada se bude imalo vremena( obicno navece kada djeca zaspe).
Ja sam skoro ponovo poceo da budem malo vise fizicki aktivan posto sam bio na sistematskom i tako su mi rekli povisen secer i povisen holesterol.
Jel vjezbate vi?
Jel imate mozda neku spravu koju bi preporucili?
Gledao sam i ove crossfit eliptic sprave ali posto nemam nikakvog iskustva sa njima ne znam ni sta da gledam.

1 Like

Ja sam zadnjih godinu dana u borilačkim sportovima. Konkretnije, kickbox.
Strašan sport, opuštanje glave na maks. Ne borim se, samo trening i tu i tamo neki lagani sparing.

Cijeli život sam više manje u sportu, bio sam u teretanama klasičnim itd itd… nema treninga i zdravlja do onog sa dobrom strunjačom i vlastitom težinom.

Mislim da je gomila tih nekih sprava posve nebitna… obicna klupa i tegovi su ekstra, samo trebas pogledat kako pravilno radit i sto vise vjezbi gdje citavo tijelo radi (npr cucanj+ podizanje tegova u isto vrijeme), i naravno jao dosta vjezbi za trbusni zid jer je vjerovatno kod svih nas ovdje na forumu on u jako losoj situaciji zbog mnogo sjedenja…

Ja imam vise (moram jos malo nadogradit pa krenut malo cim zavrsim s poslom u novembru :smiley: ), ali ova sprava gore je jako dobra, s obzirom da ce te izac malo jace od 100e a radi dosta…

Mozes se fino istehnut na njoj (visit), pa radit zgibove, sklekove (imas one rucke s druge strane da ti ruke budu u pravilnijem polozaju), propadanja, i gomilu vjezbi za trbusni zid (koje su u ovom slucaju sve daleko bolje od trbusnjaka jer ti ne pate kicmu)

Plus naravno neke dobre patike za trcanje i dosta trcanja… ako moze na mekanoj podlozi, inace mogu zglobovi i koljena nastradati

1 Like

U sportu sam zadnjih 10 godina.
Prije 10-ak godina sam s frendovima na moru igrao vaterpolo, skoro sam umro. :slight_smile: Odluka je da se treba nešto promjeniti. Bicikl i obični utezi iz Lidla. Onda puno plivanja (leptir mi je specijalka) svake godine.
Stolni tenis zadnjih 10 godina, prilično aktivno. Zadnje dvije-tri (korona jelte) sam zapostavio pinganje.
Trčanje sam odavno odbacio kao neprikladno za moju težinu (100kg).
Planinarenje, do roštilja i nazad :slight_smile:

Gore je samo uvod. Sada dolazi najbolja stvar.
Obično cucka šećem u sitne sate, oko ponoći. Vidio sam da prolazim pored dva “trima” (sprave na otvorenom) i da bi bilo dobro se malo razgibati kad već i ćuko dobije razgibavanje.
Tako da sada svaki puta zastanem na svakom trimu i malo po malo pokušavam raditi zgibove.
Kao što su rekli, ne trebaš nikakve bijesne sprave. Vlastita masa i deri.

Ja koristim Ring suvo veslo,i pri setanju uzbrdo prsluk sa opterecenjem od 10kg.

Samo lagano i u potpunosti konektovan na svaki djelić mišića , kostiju ,žila .