Zadnjih tjedana svugdje viđam Framer kao rješenje za sve, pa me zanima iskreno mišljenje ljudi koji su ga stvarno koristili na projektima za klijente, ne na vlastitom portfoliju gdje nitko ne broji troškove. Dolazim iz WordPress WooCommerce svijeta gdje znam gdje mi je baza, gdje su datoteke i koliko me nešto realno košta, pa mi ovaj “no-code” hype uvijek zvuči malo previše uglačano da bi bilo istinito. Vizualni editor izgleda sjajno, animacije rade same od sebe, sve se brzo objavi, ali mene zanima što se događa kad klijent nakon pola godine zatraži nešto što nije bilo predviđeno u tom uglačanom prikazu.
Cijena mi je prva stvar koja izgleda kao trik iz trgovine namještajem gdje ti prodaju stolić za 100 eura, a onda posebno naplate dostavu, montažu i noge. Plan za samu stranicu i mjesto za urednika se naplaćuju odvojeno, tako da ona reklamna cifra od par dolara mjesečno vrijedi samo dok si sam na projektu. Čim dodaš drugog urednika ili radiš agencijski za više klijenata, računica se mijenja. Isto tako mi je čudno da stvari koje bi kod WordPressa bile normalne, poput uređivanja robots.txt datoteke, ovdje traže skuplji plan kao da je taj “CMS” prije svega dizajnerski alat kojem su naknadno prišili upravljanje sadržajem, a ne obrnuto.
SEO dio me posebno zanima jer tu čujem najviše kontradiktornih priča. S jedne strane stranice se renderiraju na serveru i brzina je navodno odlična. S druge strane, čitam da za CMS stranice ne možeš ubaciti custom kod po pojedinačnoj stranici, da structured data tipa Article ili FAQ shema ne postoji nativno, i da hreflang oznake za više jezika praktički nisu ugrađena opcija nego se rade zaobilazno. Ako je netko od vas radio veći, sadržajno teži projekt na Frameru, zanima me je li to stvarno toliko bolno u praksi ili sam ja samo skeptičan po defaultu.
Prijevodi su mi najsumnjiviji dio cijele priče. Lokalizacija je poseban dodatak koji se plaća zasebno, a stranice koje samo nalijepe widget za prijevod tipa Google Translate prevode tekst tek u pregledniku nakon učitavanja, što znači da tražilice te prijevode uopće ne vide i SEO korist je nula. Za stranicu koja stvarno cilja više tržišta to mi djeluje kao ograničenje koje se ne rješava jednim klikom, nego traži dodatnu alatku ili ručni rad, slično kao kod WordPressa gdje razlika između besplatnog plugina i ozbiljnog rješenja za višejezičnost zna biti ogromna.
Najviše me muči pitanje vlasništva nad projektom. Kad hostaš stranicu kod njih, praktički si zaključan u njihov ekosustav i nema izvoza čistog koda ni baze koju možeš preseliti na drugi server ako se sutra zakomplicira odnos s klijentom ili im se promijeni poslovni model. Kod WordPressa, uz sve njegove mane koje dobro znam, uvijek imam datoteke i bazu koje fizički mogu prenijeti bilo gdje. Zato me zanima vaše iskustvo, je li vam se Framer stvarno isplatio na nečemu ozbiljnijem od landing stranice, kako ste riješili višejezičnost i SEO na duže staze, i biste li to preporučili nekome ili je ovo alat koji sjajno izgleda u prezentaciji, a onda te na trećem mjesecu iznenadi računom i ograničenjem? Uvjerite me da griješim, rado ću promijeniti mišljenje ako netko ima konkretno iskustvo koje to potvrđuje.