Freelancanje i ugovori

cao, evo upustio sam se malo u freelance vode te sam sklopio job sa jednom firmom (znaci isplata na ruke ne dolazi u obzir). Ima li tko iskustva sa sklapanjem ugovora? Koja vrsta ugovora se koristi i koji su troškovi? U pitanju je Hrvatska.

Imas web stranice koje “glume” firmu kako bi pojedincima mogli isplacivati novac na ruke… Ne znam jel to bilo u ovom forumu, ali vidim da je to vec koristeno… Malo potrazi na internetu

Dakle, oni su tvoji posrednici, naravno uz procenat

Ako se ne varam to bi onda spadalo pod pranje love?!
Stvarno neznam tko bi se time bavio, na netu se ne nalazi ništa takvoga…

Možda ugovor o djelu? Samo pretpostavljam, nisam nikada radio tako.
Možda da naplatiš preko neke druge firme (da im daš postotak)

A u koju si se Freelance platformu “upustio”? :wink:
Samim pristupom njima prihvatio si uvjete i određene su ti obveze i pravila koja te štite odnosno kojih se moraš držati. Nemaš ti tu što propisivati svoje uvjete ili odrednice, ali nemaš ni brige oko toga. :blush:
Ćitaj malo Terms and conditions tamo na webu. :o:

Ne koristim nikakvu platformu nego sam se javio firmi preko maila da li bi htjeli novu stranicu :smiley:

Nemaš firmu, pa si i dosta povoljniji pretpostavljam. Tu je problem, jer unatoč tome što si povoljniji firma koja ti treba platiti za određeni posao mora imati račun s kojim će opravdati taj trošak. Može se svašta, ali je sve u mutnim vodama.

Gledaj ovako , pitaj vlasnika/direktora da ti da iz svog đepa :slight_smile:

Možda prođe…

Na kraju cu ici preko ugovora o autorskom dijelu jer je sve transparentno, a i zadnje što mi treba je da mi porezna pokuca na vrata. :smile:

Ako zelis preko ugovora o autorskom delu delu obrati paznju na rokove i na ostale osobine ugovora. Ugovor o autorskom delu služi da fizičko lice i naručilac, osim sadržaja autorskog dela i njegovu formu, odnosno format, ugovore i cenu i rokove izrade autorskog dela kao i način na koji će to delo biti ekonomski eksploatisano. Preporucio bi ti da dobro proucis ugovor o autorskom delu, raspisah se dosta, srecno.

Prije cca 7 godina jedan mi je programer radio plugin preko ugovora. Poslao mi ugovor postom i to sam morao potpisati u 2 primjerka i poslat nazad. Covjek je sve u ugovoru objasnio sto je radio, tekstovno i slikovno…imao je posla. Koliko je platio poreza, nemam pojma. Imam negdje to u mailu pa ti mogu poslati, naravno ako uspijem naci…

Evo jedan dobar video, svjež je, današnji datum. :blush:


O freelance developerima, spominju se porezi, troškovi i poslovanje… Meni je bilo vrlo zanimljivo mada nisam programer (još), :blush: ali tema je aktuelna i šire. Predlažem obratiti pažnju npr na 08:05, ali i cijeli video. :blush: :o: