Freelance sa druge lokacije

Pozdrav ekipa, ima li neko iskustva rada sa druge lokacije kao freelancer? Npr. rentas stan/sobu negdje na moru i tako radis par sedmica, mjesec, dva nebitno. Kakva su vasa iskustva i imate li preporuku takvog mjesta (neka drzava regiona ili eventualno Grcka) ili smjestaja (uz prikladne cijene najma da sad ne radite samo za to da bi bili tu) i sl.?

Ja sam na Tajlandu dobro preko dve, možda sada već i tri godine, doduše ne na moru.

Pisao sam utiske na blogu dosta davno: https://igortomic.net/digitalni-nomadi-srbija/

Nije baš u regionu, znam. :frowning: Ako te nešto konkretno zanima, slobodno pitaj.

3 Likeova

E bas cu pogledati blog. Sad da ovjde ne zapitkujem vidjecu prvo sta tamo pise ali svaka cast za odvaznost. Nema veze sto nije region, Tajland zvuci jos bolje, imam i neke kolege u Kambodzi koje freelanceaju od tamo i taj dio svijeta je svakako jedan od najljepsih a cijene vrlo prihvatljive.

Naveo sam region samo iz razloga sto ako se ikad odlucim na takav korak prvo bih probao malo raditi iz nekog blizeg mjesta za svaki slucaj dok ne skontam je li to za mene ili ne :).

ne znam zašto ali mene taj tajland ili kambodža uopšte ne privlače, što zbog klime što zbog nikakvih WCova, polnih bolesti, prostitucije (i maloljetne i punoljetne) i azijata oko kojih lete mušice, fake medicine, droge … … a tek indija nikako, azija me uopšteno ne privlači

ako se odlučiš za nešto dalje, zašto ne neku državu centralne ili južne amerike? makar su žene puno ljepše :smiley:

Zar nikoga ne privlači Norveška, Danska…? :smiley:

Da nisu tak skupe, mozda i bi. Ali Ukrajina bi vec mogla. Zemlja je prekrasna, a cijene smijesne cak i za nas balkance. Mada mene privlace i Tajland, Kambodza, Vijetnam, Filipini, Meksiko, Peru, Bolivija, Cile, Guatemala, Kolumbija, Belize, ali od svih me najvise privlaci Kuba. Bio sam tam, vratio se prije 2 tjedna, bilo je pre pre dobro, ali u Havani imas net na max 5 mjesta u gradu, jako je spor i ne rade googleovi servisi, tak da ona otpada sto se posla tice.

@korisnik9758789 prostitucije, droge, spolnih bolesti i fake medicine (najvise steroida) ima i kod nas

Freelance-am po trgovackim centrima u Zagrebu …jeb** putovanja :smiley: Just kidding… Bio sam u Amsterdamu i Leeuwardenu (NL) na 3mj. i Instanbul-Izmir (TUR) 8mj. Najbolje je delat gdje ti bude najugodnije, iskreno nisam za daleka putovanja (osim turisticki).

Cile ti je malo skuplji od Hrvatske, tako da mislim da ti se to ne isplati…

Imas par jeftinih centralno americkih zemalja tipa Nikaragva… naravno pazis da zaobidjes honduras :smiley:

Najbolja kava na svijetu raste u Nikaragvi, a i u zadnje vrijeme rade bolje kubanke nego na Kubi :smiley: jedino se sve zene udaju do 20. godine.

A iznajmis citavu vilu za 700-800e mjesecno :smiley:

ima ali ne u tolikoj mjeri, ipak smo mi evropa … pa mi smo za njih njemačka hahahahah

Prostituciju ne bih da komentarišem.

Ideja da je Tajland treći svet je možda bila tačna nekada, ali sada su po mnogo kriterijuma ispred Srbije. Za Hrvatsku i Bosnu ne znam, nisam živeo u tim zemljama, ali da smo mi za njih Nemačka je svakako mit.

Malezija mi je delovala kao jaka i stabilna država, mada se nisam interesovao za ekonomsko stanje države. Indonezija lepo napreduje, dok mi Kambodža i dalje deluje kao divljina. :slight_smile:

Čini se kako ni Filipini ni Vijetnam ne stoje loše, svakako ne toliko loše koliko se kod nas smatra.

1 Like

Oj, evo jedno pitanjce, koliko te kostaju troskovi zivota u Tajlandu, pod time smatram ono osnovno kao sto je rentanje stana, klopa i jos neki osnovni zivotni troskovi bez “luksuza”? Mozes biti opcenit… :slight_smile:

Konkretno pričam za Chiang Mai.

Plaćam dvosoban stan, sve sa režijom i netom ~300e. Ima i jeftinije, za skoro pola cene. To bi onda bila soba i kupatilo. Ima i skupljih opcija, naravno.

Hrana, lokalna je 1-2e po obroku, strana (pizza, mexican food, itd…) od 4 -10e najčešće.

Cena 3 partije kuglanja je ~5e po osobi.
Ceo dan igranja stoni tenisa u lokalnom klubu 1 eur za dve osobe. :slight_smile:
Ima basket terena, dosta šetnji po planinama, zanimljivih hramova i sličnih aktivnosti koje su besplatne. Bazeni na kojima sam ja bio su od 1e do 4e ulaz, mada sam poslednjih godinu dana imao bazen uključen u paket sa teretanom, steam room i saunom u okviru jednog hotela. To je na godišnjem nivou 300e.
U dve firme koje imaju veliki broj teretana po gradu trening košta ~1.5e po odlasku, paket za 6 meseci je oko 90e.

Lokalno pivo je u radnji ~1.5eur, u kafićima 2-4e.

Iznajmljivanje motora mesečno oko 70 - 100e ako se ne varam.

Karta za bioskop je od 2.5 do 5eur, zavisi od dana i vremena kada dolazite. Najskuplja karta je vikednom uveče.

Povratni let na neko ostrvo (čitaj more) je ispod 100e.

Ne znam šta je luksuz, svako druge stvari tu podrazumeva. Ja sam izlistao ono što mi palo na pamet da okvirno oslikam cene. Može se proći sa relativno malo novca. Verujem da bi čak i 500e za mesec bilo dovoljno pod uslovom da je povratna karta plaćena i viza rešena, naravno ukoliko se pazi da se uštedi novca koliko je god moguće.

4 Likeova

bankok112^^ amo malo jubitirat :stuck_out_tongue:

1 Like

Svi frilanseri idu u Chiang Mai. Što se tiče cijena to je nešta slično kao Banja Luka bar iz ovog tvog izvještaja i mojih ostalih saznanja, možda je čak tamo malo i skuplje.Ko što i ti nekad reče rijetko đe je jeftinije no u Srbiji, možda Bosna :slight_smile:

Ja sam se iznenadio koliko je jeftino u Minsku (Bjelorusija, vama iz Srbije tamo ne treba viza). Cigare (meni jako bitne) oko 1E, litar benzina po eura, neki burger 1e, ručak i kafa u nekom njihovom lijepom nacionalnom restoranu 5e, karta za voz do Borisova (valjda oko 70km - 60 centi), taksi jako jeftin. A Minsk je stvarno prelijep, ja sam se baš pozitivno iznenadio, sve ulice i trotoari su orgomni, puno prelijepih zgrada, nigdje nema smeća, lijepo uređeno, i za razliku od na primjer Beograda na ulicama baš rijetko ima nekih bjesnih auta, ali nema ni krševa koji se često viđaju kod nas, mada nisam dugo bio čini mi se da je većina neki dobar srednji sloj. Samo je grad prostorno ogroman i baš rijetko ko priča engleski

5 Likeova

upravo si me zainteresovao za bjelorusiju hahaha

1 Like

Iskusnjare znaju di treba… :sunglasses::sunglasses: heb*** dajte jos malo, javljajte, pisite o destinacijama pa da napravim neki filter. Mozda se i ja maknem od ovih ZG trgovackih centara i kafica.

@igortomic TOP!

Ista stvar sa Kijevom. Bio prosle godine, ugodno sam se iznenadio. Sve puno jeftinije nego u HR osim odjece i obuce koja je tek nesto jeftinija, placa im bolesno mala, ali nisam vidio ni jednog prosjaka ili nekog da kopa po kantama za smece. Kaj se tice cigara, marlboro 1e (imaju neke njihove lokalne za 4 UAH, cca 0.15e) pivo u kaficu 1e, mcd meni 2.5e, hrana po restoranima 3-5e. Uglavnom, ako bi isao u neku europsku zemlju, to bi bila Ukrajina.

3 Likeova

ti si iz BIH kao i ja čini mi se, mi možemo bez vize samo pet dana tamo, ja sam baš se izjebao sa njima kad sam bio tamo ali je do mene jer nisam pročitao na sajtu vlade uslove na read more :slight_smile:
bio u litvaniji i busom krenuo s bratom (ima srpski pasoš) u minsk i na granici (koja je bukvalno kao iz američkih filmova o ruskoj granici, bodljikave žece, planina, šuma, snijeg, minus) i izveli me iz busa i drže me po sata u kancelariji sa nekim likom koji ne progovara, dolazi mlađi koji govori engleski ko moja ćerka od 4 godine i nekako uspjeva pola na eng pola na ruskom da mi objasni da sa BIH pasošem bez vize mogu ući u Bjelorusiju samo preko aerodroma u Minsku i nikako drugačije i lijepo nas taj mlađi isprati do Litvanije. A vukojebina i minus baš jak, duge gaće slabo pomažu, sreća naiđe relativno brrrzo neki bus za Viljnus, pa nazad za Viljnus pa na avion za Minsk isti dan, let po sata, pa onda na ulasku, ne daju mi da uđem jer mi je karta za nazad preko Moskve za Beograd, drže me sat i po vremena i objašnjavaju (na katastrofalnom engleskom) zbog nekog bescarinskog odnosa ili tako nešta između Bjelorusije i Rusije mogu da idem bilo đe sem u Rusiju sa BH pasošem bez vize, i tu poslije vijećanja silnih puste me al da ne pokušavam prijeći u Rusiju (iako mi je Moskva samo tranzit za let Minsk-Moskva-BG) već da idem u Litvaniju pa do Moskve, ili neđe drugo samo ne u Rusiju direktno iz Bjelorusije. A ja u Moskvu stić ne mogu nikako da utrefim da iskoristim kupljenu avionsku kartu jer ću propustit utakmicu, a zbog toga sam i došao. I odem u agenciju Aeroflot na aeroddromu kod kojih sam kupio kartu i kaže mi žena što radi tamo da mi ne može refund dati pošto je onlan kupljena karta, ali da sutra odem do ambasade Rusije i tražim im da mi daju tranzitnu vizu. Sutra ja ambasadu, prvo u neki kavez ko ker uđeš poslije čekanja na zimi i nešta priča na spikerfon na ruskom neko odnekud, ja kukavac na engleskom on na ruskom, poče on da se dere i ja šta ću iskoristim svo moje znanje od one dvije godine učenja ruskog na faksu i dreknem Ja nje panjimaju. Uđoh nekako, a tamo kad dođoh na red poslije čekanja duugog, muk kad progovorih na engleskom, nađoše nekako jednu djevojku što natuca engleski da sam se ja ponosio sa mojim engleskim, na kraju se okupilo njih 10ak što rade u ruskoj ambasadi i ništa im jasno nije šta će meni tranzitna viza kad sa pasošem BIH možeš ući u Rusiju. Na kraju dođe neki šef koji solidno zbori engleski i kaže da je zvao i Aeroflot i granične službe i da on meni nikakvu tranzitu vizu ne može dat i da mi ništa ne treba za ulazak u Rusiju. Ja reko ma boli me više ■■■■■ odo se zajebavat pa na utakmicu, pa ću sutra neki avion za mađarsku rumuniju odakle mogu nekako doma. I kad je trebalo nazad, ja se pomirio sa novim gubitkom novčanih sredstava, ali sam živčan zbog toga kao i svog jebavanja, kaže brat nemoj lud da si da ne pokušaš preć, napravi se lud il da se mijenjamo za pasoš, još mi to treba i nekako skupih snage ajd reko pokušaću ispitat ko već bude tu mogu li ja nekako proć. i od jednih do drugih vrata upute me do nekog odgovornog, kad ono isti lik koji je došao kad se pojavio moj problem pri ulasku i ista djevojka prevodilac. i smije se on, ja sam nako. pa opet u priču, pa što ne idem kako sam rekao da ću neđe drugo ne preko rusije, pa ja malo socijalnu priču, pa pola ne shvatam ovu djevojku što kao prevodi i tako objašnjava on meni nekih dobrijeh 40 min se natežemo i ko u trinestom ratniku kad banderas sluša one vikinge i nauči njihov jezik slušajući tako ja čujem njega na ruskom da govori da kršim zakon bjelorusije ako pređem granicu i odem i moskvu i sljedeći put kad dođem u bjelorusiju neću moći ući. Meni srce zaigra i reko Bjelorusija očenj krasivaja ali jebala vas bjelorusija pusti me sad doma da idem, neću vam nikad više doći.

Ali nećeš moć čak ni tranzitni let preko bjelorusije imat veli on. Iću preko Japana

8 Likeova