Freelancing i porez

Poz.

Zanima me moram li ( i kako/kada ) placati porez kao freelancer… trenutno sam pred jednom duzom suradnjom ( bez ugovora ) sa Kanadskim web majstorima koji bi mi uplacivali novac preko paypala.

Ne bih volio imati problema sa zakonom, pa mi je svaki savjet oko poreza i ostalog dobro dosao.

Hvala unaprijed. Poz

Jel bi trebo placat porez? Da naravno
Dal ces ga placati? Vjerojatno ne

Nije preporucljivo da ti novci sjedaju na ziro racun jer u njega navodno imaju uvid. Na tekuci je okej da ti sjeda i nebi trebo imati problema ako radis neke normalne cifre. Kolko ja znam najsigurnije je otvoriti payooner ili skrill karticu tada navodno nema sanse da imas nekih problema.

Ako se odlucis za payoneer ja te mogu pozvati i tako ti i ja zaradimo 25$ sto ti pokrije godisnje troskove kartice…

Ako se odlucis za skrill dobro ih prouci jer kolko se sjecam oni imaju neka dva “stupa” korisnika i ako zaradujes vise od XX prebaci te u taj drugi stup koji je skuplji…

Ovo ti govorim sa stajalista nekoga ko je cito po internetu na ovu temu a ne sa pravnoga…

Porezna niti ne treba imati uvid u racune jer banka svaku transakciju vecu od 10000 kn i svaku sumnjivu transakciju sama prijavljuje. Bas sam prije koji tjedan u PBZu morao ispunito neki obrazac u kojem se spominje pranje love. Ja vec vise od 3 god lovu primam na Payoneer, na Paypal isplacujem jako rijetko i to iznose ispod 1000 kn.

Porezna uprava u Hrvatskoj, jednako kao bilo koja druga ovlaštena državna institucija samo jednim klikom online doći će do popisa svih bankovnih računa otvorenih na nečije ime pomoću OIB.a. (osobno vidio, traje sekund) :slight_smile:
Tada će ti eventualno zatražiti ispis tranasakcija i stanje na računu banke.
To ne možeš nikako lažirati. :slight_smile:

Ok,bankovnih racuna da,ali paypala i payoneera sigurno ne.

Novac sa Paypala će ti doći na bankovni račun za koji zna PU.
Nije bitan Paypal.
Payoneer je nešto drugo. :slight_smile:

A sto da novce ostavljam na paypalu/payoneer/ i da manje svote (npr. 200kn bezveze govorim), saljem na racun kada mi treba kes u rukama, sto onda?

Postoje li kakvi limiti?

Jer realno u 95% slucajeva novce trosim online kupnjom tako da ne vidim razlog zasto bih morao povlaciti sav novac na racun…

1 Like

Nemoj povlačiti novac na račune u hr bankama i siguran si barem za sada. Od 1.1. 17. porezna ima uvid u sve račune građana. Narano jedno je imati uvid a druge je pregledavati te račune.