Nikad više dostupnog znanja, a mi sve gluplji.
Svakog dana se pojavi neki novi “revolucionarni” AI alat, koji bi nam trebao olakšati život, međutim, nisam primijetio da ima neki koji će nas učiniti “pametnijim”?
- Šta je moj problem?
Previše je dostupnog znanja, i počnem se gubiti u svim tim člancima, knjigama, YT klipovima, i sl. Bilo bi dobro kada bi postojao neki alat koji bi sve ovo spakovao, i da sa jednog mjesta mogu izvlačiti potrebne informacije.
E pa, on postoji već dvije godine, a ja sam za njega čuo tek nedavno.
Google NotebookLM. Da li ga je neko od vas isprobao? Nije dostupan u BiH, pa koristim VPN.
- Zašto NotebookLM pored svih ostalih AI alata koji “niču” svakog dana?
Minimalno halucinacije, što mi je najbitnija stavka kod učenja. Kao izvor informacija ubacujete svoje .pdf fajlove, članke sa neta, YouTube klipove, i sl.
Kako ga ja koristim: Ubacim po 20-ak knjiga iz određene teme, po nekoliko YT podcasta, i dobijam odgovore koji se mogu pronaći samo u tim knjigama/ podcastima, tako da je haluciranje svedeno na minimum.
Uvijek možete provjeriti kako je došao do određenog odgovora tj. da vas odvede na sekciju knjige/podcasta odakle je izvukao tu informaciju.
Do sada mi je uštedio na desetine sati u pronalasku i učenju novih stvari. Topla preporuka.
Kako koristiti NotebookLM: