Grafički dizajn - tips & tricks

Pozdrav ekipi,

ovako, planiram se malo sa isključivo web dizajna baciti i na ostale grafičke radove ( logo, vizike, brošure, plakati… ) pa mi treba par savjeta i uputa :slight_smile:

Samo grafičko uređivanje i nije toliki problem već ono što slijedi. To je priprema za tisak i samo tiskanje.

Npr. moram napraviti nekome plakat. Taj plakat bi trebao biti veličine 50x100 cm… Sad bi ja trebao u Photoshopu raditi to u fileu od pola metra?? Je li to tako logično? :))

Drugi primjer, izradim nekakvu brošuru neke manje veličine, pošaljem to u tiskaru, oni to tiskaju i ono ispadne sve nekako mutno? :)) Znam da je stvar u rezoluciji dokumenta ali prilično mi je to nejasno pa ako postoje nekakvi tutorijali dobri za sve to…

Dakle, skraćeno - od Photoshopa do tiskanja?? Na što paziti… naslov kaže tips & tricks… :))

:neznam::zbogom:

Ako radiš za tiskaru, onda to treba biti u CMYK bojama. Tiskare i svi njihovi strojevi za izradu papirnatih publikacija koriste CMYK boje (4 boje). U tiskari se ne koriste RGB boje jer znaju varati, na monitoru vidiš jedno, a kad ispišeš ispadne nešto sasvim drugo. Za plakate i logo ja koristim Ilustrator jer mi je u njemu to dosta jednostavnije raditi, a Photoshop koristim samo za izradu Web stranica.

Prije tiskanja, svakako bi se trebao informirati malo u tiskari. Oni će ti puno bolje znati objasniti što i kako im trebaš dostaviti. :zbogom:

IvanM mislim da nije fer ovakav link stavljati u potpis

Eto, promijenio sam :zbogom:

tema je veoma zanimljiva… volio bih da tu bude jos smjernica i savjeta.,.

Možeš radit dizajn u PS-u, al tekstove isključivo radi u Illustratoru ako želiš da ne izgledaju mutna slova kad poster/plakat/vizitka izađe iz tiska…

IvanM je ostalo rekao…

pripremu za tisak izradjujes u ilustratoru zato sto je vektorski program, isto tako slike u vektorima mogu se poveceati do bilo koje velicine a da ne gube na kvaliteti.

sto se tice photoshopa koristis 300dpi a a ne 72 (kao za web). imas pen tool i paths tako ce biti u vektorima.

koristis CMIYK kao sto je rekao IvanM.

pogledaj si malo po netu za vise info o vektorima i crtanju u photoshopu u vektorskom obliku.

ako imaš volje i mogućnosti raditi to u corelu svakako bi ti preporučio jer ide puno lakše i brže, jer to je ipak alat namjenjen tome…

A ilustrator kao nije? Lakši je onome tko se navikao na njega.

Na pitanje o rezoluciji, ako radiš vektorski crtež onda možeš postaviti platno i 5x10 cm neće se primjetiti razlika. Kao što su ti napisali, vektorski crteži ne gube kvalitetu zumiranjem.

Kod rasterskih slika moraš paziti na to!

Što se tiče tiskara upoznao sam jednu u kojoj preferiraju rad u CorelDraw-u, a iz priče mi je tip rekao da i drugi uglavnom koriste taj program.
S druge strane tip iz tiskare mi je rekao da ako izvezem rad u pdf fajl također neće biti problema, jer kao pdf bi trebao u svim prikazima biti isti, dok crteže bi trebalo raditi u CMYK bojama jer su to boje koje koriste i njihovi uređaji za ispis. Odnosno prikaz u CMYK-u paleti boja se dosljedno može isprintat.

Bilo bi najbolje raditi u istom profilu boja monitora , jer ti profili boja imaju razlike u bojama.Druga stvar ja volim malo kontrasniji monitor, a vi ?

Zapravo, ako je komercijalni dizajn iole sličan digitalnoj ilustraciji trebao bi biti veći od završnog formata radi detalja i kvalitete.

rasterska grafika se tu u pravilu izbjegava, pa ti photoshop i nije alat već kako su mnogi naveli illustrator, još jednom izbjegavati rasterske slike…

U pravilu radiš format (veličinu) za stvarnu veličinu, što god to bilo, ako je plakat u pitanju radiš taj format. Ako kojim slučajem se radi u CorelDraw-u i ima se praksa koristiti obrub oko vektorskih crteža onda baš i nije preporučljivo raditi veću ili manju veličinu od stvarno potrebne pogotovo ako vektorska linija nije hairline.

Ja tisak radim ovisno o veličini istoga. Vizitke, manje letke i plakate radim u 1:1 i to obično u 300 dpi-ja. Veće stvari radim ili u više dpi-ja, a manjoj rezoluciji ili u full veličini, a manje dpi-ja.

Slike i grafiku radim u Photoshopu i zatim selim u Indesign za ubacivanje teksta te sve skupa van u PDF.

Za sada mi to funkcionira bez beda.

manje ozbiljne stvari koje završavaju u pdf-u radim u Openoffice Impress-u a ozbiljnije u CorelDraw-u, sličice za pdf pripremam u Photopaintu.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja