Guest post penal

Jako interesantna situacija, do sada nisam vidjao ovakve slucajeve. Evo za sve vas koji prodajete guest postove da malo pripazite kako i sta radite.

1 Like

Pa sada ce mi google reci jos i kada cu ici u klozet :stuck_out_tongue:

ceo zivot i pravi i virtuelni se odvija po principu ili radis ili ne…

,Boj se ovna boj se G…A , i tako celi zivot, i kao ziveo si,

1 Like

Nisam u SE optimizaciji, no smatram da što više linkova neka stranica daje prema novim ili malim (nepoznatim) sajtovima, to će njeni linkovi manje vrijediti. Je li to točno?

Sto vise izlaznih linkova, manje vrede linkovi. Gubi se njihova jacina.

1 Like

Da, to mi i je logično. Naravno, mislim da nema veze što se tiče izlaznih linkova na .edu stranice ili neke jake domene, no kada se linkaju stranice bez autoriteta, tada se gubi njihova važnost.

Niko ko iole zna sta radi ne linkuje tako da samo ima jedan izlazni link sa jednog teksta. Stavis uvek da ide link i na neki info clanak, na neki drugi komercijalni, pa jos neki info pa onda taj link koji je placen. Nekoliko linkova iz teksta, ali ne treba kao vecina linkova ti samo autoritete vec i neke manje autoritete koji imaju dobar i relevantan sadrzaj.

1 Like

Baš sam se neki dan pitao kako će zaustaviti ovu pomamu za guest post linkovima jer sve više vidim te očite guest postove, eno klix.ba je počeo linkati neke sajtove sa auto gumama iz australije u člancima i tako bizarne strane linkove koji su očito plaćeni. Teško je to algoritamski otkriti, gotovo nemoguće, osim ako je ovako očito, zato idu na manual action da barem ustraše ljude jer guest postovi baš prijete da naruše kredibilnost cijelog algoritma.

Mislim da mi treba polako svi da radimo na promociju drugih pretrazivaca tipa bing ili duckduckgo i da se oslobadjamo lagano google pretrage i njihove dominanci i pravila kako im kad dune sta.

1 Like

Planiram par promo članka i ovo od gore mi je zanimljivo. Vjeujem da je ista stvar kod PR i guest članaka.

Da iskoristim primjer temu s maskicama za mobitele koje sam spomenuo jučer.

Trebao bi znači smisliti neki sajt i info članak vezan uz maskice za mobitele?

Da li bi to značilo da bi trebao staviti link do amazon.de ili ebay.de kategorije s maskicama za mobitele i pored njih na moj sajt s maskicama kao alternativu za one koji ne žele naručivati maskice iz inizemstva.

A ovo za info članak ne znam kako izvesti. Naću valjda plaćati link prema nekom portalu ili je to potrebo za veće dobro (the greater good) linka koji ide prema meni?

Ovo je sve samo za primjer.

Da li kvari kvalitetu mojih backlinkova u promo članku ako linkovi na info članake nemaju postavljen no-follow? Ili je to čak i bonus za moje linkove jer kao sve je bitno što se spominje u članku.

Norollow linkovi su na cemu? Nije bas najrazumljivije napisano…

Na info članke. Na autoratitvne linkove koje se stavlja u promo članak

To sve ovisi koliko ti je jak sajt.

Ako je link ka tvojoj stranici do-follow (sto jest), nema smisla da ka autoritativnim sajtovima bude no-follow. Ako je na cijelom tom sajtu sve no-follow, nema smisla da samo tvoj linki bude do-follow.
Ti si mislio na “link juice” vjerovatno, nece on biti tebi manji ako imaju jos dva izlazna linka na dobre relevantne sajtove, naprotiv.

Link juice je jedino zbog cega uzimas beklinkove. On se ne moze mjeriti, nego se procijenjuje. Prevedeno, to je “sok pun vitamina” koju ti stranica s koje ide link na tebe dolije u tvoju casu. E to moze biti bas onako fina limunada puna vitamina C, a moze biti i obicna voda.
Znaci bitno je prvo koliko vitamina C ima strana s koje linkas. U suprotnom je to linkovanje samo presipanje vode, ili iz suplja u prazno. A kako ces mjeriti nivo vitamina C? Ne postoji Guglova matrica, uglavnom se sluzimo ahrefs-ovom, iako nije zvanicna. A ahrefs za racunjanje DR ne koristi ama bas nista drugo osim beklinkova.

Taj DR od ahrefs-a govori samo i samo o tome kakva je struktura beklinkova jednog domena, i nista vise. Bas nikakvu ulogu ne igra ni koliko je star domen, ni koliko traffic-a ima, ni kakav mu je user experience uopste.

DR se racuna tako sto se procijenjuje “DR juice” koji su ti prelili domeni, koji linkuju na tebe. I to se racuna kroz samo iz dvije varijable. Jedna je koliko jedinsvenih linkova linka na tebe (samo se jedan racuna, cak i ako ih je 100), i druga je- taj ko ti je dao beklink koliko je dao drugima.

Znaci ako jedan domen DR 50 samo tebi dolije “link juice”, ti ces dobiti dosta vitamina C. Ako nalije tebi, i pocasti jos 2000 drugih, ti ces dobiti vodicu (sa homeopatskim zanemarljivim nivoom vitamina C). Ili u prevodu - DR 40 domen, koji linka na 200 domena, ti daje dosta veci DR juice nego DR 60, koji linka na 2000 domena (link farm). Mora biti dofollow, inace ga ahrefs ne broji uopste.

To je kako Ahrefs racuna. Znaci ako ti je kupovinom linka cilj da podignes svoj DR, ne gledaj samo koliki je DR od domena koji te linka, nego i koliko izlaznih linkova taj domen ima.

A kako Gugl mjeri vrijednost domena ili stranice s koje uzimas link? Sigurno ima donekle preklapanja sa ahrefs-om. Nekad je to bio PageRank (koji je valjda bio prvi Guglov algoritam, i isto se bazirao na procjeni beklinkova) ali vise ne postoji. Danas mislim da je to sve u svemu traffic. Jer ako Gugl smatra neki domen ili post jakim, on mu da posjetu. Simple as that. Posjeta je jedino mjerilo kojim Gugl nekog casti. I relevantnost.

Osim odluke s kojeg domena si linkan, bilo bi ok ako mozes utjecati na to, kakav ce biti taj post s kojeg si linkan. A dobar je ako ce mu mozda Gugl dati posjete. Osim sadrzaja (text, slike, YT videos) koji vjerovatno sam pises kod guest posta, bitni su eksterni, ali i interni linkovi. Znaci linkujes i interno, i ako je moguce trazis da na tvoj post bude linkovano interno, sa relevantnog posta koji ima posjetu.

Ugrubo, a oduzilo se.

Ima i ona, daj sta das, pa sta se primi primi se, a i ako se ne primi, nema veze bar smo se trudili.
I ima ona, sto bi se smarao s tim kad “content is king”.

6 Likeova

Hvala na odgovoru. Stavio sam PR članak na jedan domaći posjećeniji portal s dobrim DA i planiram ih još nekoliko. Vidjet ću za par mjeseci ima li rezultata. Nije front page pa neće biti puno posjeta