Hetzner raskida sa cpanelom?!

Evo sad mi je dosa mail. Znači od 15.1.2025 nemos kupit novu licencu preko njih ni upgrade/downgrade postojeću cpanel licencu. Kažu zbog skupe cijene (da) ali kažu još i zbog male potražnje od strane hetznerovih korisnika. Ali ja gledam i plesk je skup. Alternative za običnog usera nema, nisam ja linux guru kao ni većina.

hetzner je odlican za vps i dedi servere

ali onaj njihov defaultni panel ne bih nikome preporucio, ja sam jedno vrijeme imao sajtove tu, preznojio sam se dok sam “upoznao” hetzner panel

1 Like

još jače da moraš platit svaku addon domenu iako su već uključene u paket xd

Isti mail su poslali i meni što se tiče Plesk licence. Otkazujem kod njih i prelazim kod drugih…

Što ljudi ne pređu na neke alternativne panele?

Kad sam davnih dana u zaborav bacio cPanel.

cPanel koristim samo na poslu. Ništa nije bolji od besplatnih verzija koje koristim privatno na Hetzner npr Virtualmin, CWP isl…

Jel samo imas plesk lincencu kod njih ili zajedno hosting i licencu? Jel jednostavno prebaciti se kod drugih?
Jel ima neka alternativa plesku koja radi sa CentOS Linux 7.9.2009?
Hvala na pomoci.

Licenca obično ide uz hosting, ne znam ko bi kupovao samo licencu :slight_smile:
Ja sam imala VPS kod Hetzner ali pošto ja to ne znam koristiti bez nekog controlpanela, odabrala sam Plesk. U medjuvremenu su radili neku migraciju na Cloud, sve uredno prebacili i poslali mi podatke za login… pa sam ostala kod njih prilično dugo. Prije par mjeseci su javili da Plesk više neće biti updatiran na odredjenim Linux instalacijama i da treba da ili instaliramo neki drugi ili otkažemo… a danas javljaju da uopće neće prodavati Plesk licence. Sad sam odabrala jedan od onih jeftinijih, ponovo server u Njemačkoj, uzela AlmaLinux sa Plesk upravljačem i sve radi. Prebacivanje možeš raditi na više načina… potrebno je, ipak, malo znanja, oko backup, FTP, migracije …Plesk ima Migration manager u alatima… Ja nisam neki ekspert za servere ali ovde sigurno ima pravih gurua za to da ti pomognu…:slight_smile:
Što se tiče plaćeni ili besplatni control panel, probala sam besplatni Hestia panel, ali mi je bio nekako ograničen i s njim nisam mogla ništa napraviti… pa nazad na Plesk :smiley:

1 Like

Stvar navike besplatni i panel koji se plaća… Hestia je nastao od vestacp koji je dugo i sada među prvih nekoliko besplatnih panela.

Plesk i cPanel su ista firma i bili su ok dok nisu drastično digli cijene licence.

Morate razlikovati kada kupujete VPS da možete kupiti managed i unmanaged VPS.

Napravi migraciju na AlmaLinux. CentOS više nema podrške. Ako tražiš plaćenu alternativu uzmi directadmin

imam neke custom sajtove i ne radi mi nista u almaLinux… jbg. plesk mi je bio ok, sve fino podeseno. nadam se da mogu samo da kupim licencu negdje drugo pa da je aktiviram u plesk adminu? nemam pojma

AlmaLinux je stari dobri CentOS, tj bazirani su na istome. Ako baš voliš plesk možeš sigurno pronaći External license za plesk da to ne bude preko hetznera.

Jel moze directadmin da se instalira ako je vec instaliran plesk?
Milsim da li mogu oba da rade istovremeno?

Ako kome trebaju usluge system admina tj. da vam instaliram sve, podesim i migriram - javite se.

Amadex Ltd: [email protected] :email:

Ne bi baš moglo da rade istovremeno zbog istih procesa koje ima directadmin i plesk.