HITNO POTREBNA POMOĆ (Wordpress optimizacija sajta)

Novi sam u wordpressu, napravio sam sajt i sve to ali mi je sajt jako loše optimizovan. Tražio sam pomoc kod hosting provajdera i oni su mi rekli ‘‘Imate previše
zahtjeva po stranici, dosta vanjskih linkova, preusmjeravanja, cache, težina
stranica, dosta JS…’’ Pa ako neko zna šta sve ovo znači i kako da riješim. I na koji način se proverava ta optimizacija sajta.
Unapred hvala

Je l’ umire neko mozda pa je hitno ?

Imas previse requestova prema serveru - znaci da imas dosta slika, css fajlova, js falova i slicno.Svaki taj fajl ima odredjenu tezinu.Sto je veca tezina fajla, to mu vise vremena treba da se ucita, tj, request ka serveru i obratno duze traje.Obicno se tu radi o glomaznim slikama, po nekoliko MB i slicno.

Kako rijesiti ?

Prvo i osnovno smanjiti broj request-ova prema serveru.JS i CSS koristis samo gdje treba, tipa kontakt formu imas na kontakt page-u, zasto da ucitavas stil na pocetnoj npr ? (Ne ucitavas ga ti namjerno, ali plugin to radi).
To rijesis pomocu wp_deregister_style() odnosno wp_dequeue_style() sa JS-om slicno wp_deregister_script() odnosno wp_dequeue_script() uz pomoc if statmenta tako sto ces provjeravati o kojem dijelu stranice se radi.
Sto se tice slika, one trebaju, ali ono sto mozes uraditi je smanjiti dimenzije, ima nekih plugina za to ko u prici.

Na kraju kesiranje sadrzaja, moze preko Plugina a moze i bez, za tebe sigurno lakasi nacin je Plugin.Unutar njega mozes uraditi i minifikaciju JS i CSS fajlova.

Kako se provjerava optimizacija ?

Nemam pojma :smiley:

Vjerovatno ti opet nista nije jasno, ako nije, imaju osobe koje lijepo platis i one ti srede sve to :smile:

3 Likeova

Slobodno napises o kojem se hostu radi, pa da ljudi znaju koji to host nemoze niti jednu stranicu wordpressa gurat.

genesis.ba Paket startweb 39,00 KM/godišnje

Ajoj ocaja od hostinga ! Na totohost.hr mini paket skupa sa domenom je cca 30 KM godisnje, a takvu stranicu bi gurao bez najmanjih problema.