Hoće li Google prebaciti vrijednost starog domena na novi?

Nedavno sam iz dosade počeo na jednom projektu radit (web stranica). Nakon što sam površinski sve završio oko sajta što se tiče Onpage optimizacije, uzmem poslije istraživati nišu, ključne riječi na koje želim rankirat, da bacim nešto backlinkova ne, kada ono u rezultatima pretrage za moje ključne riječi izlazi non stop “press” objava za drugi portal koji ranka na iste ključne riječi, čim sam prve rezultate vidio, i na kojim sve sajtovima je objavljen “guest” članak, odmah me nervoza počela hvaćat, jer rating svakog sajta gdje su objavljeni guest članci tog portala što mi je “konkurencija” su astronomično visoki. Sinoć ponovno nešto slob vremena imao, i sjednem ponovo se igrat oko toga, otvorim taj sajt što linkaju članci ka njemu, sajt ne radi, nema ga, blank index, meni noge od dragosti počinju same igrati, u istom momentu radim whois domene, vidim da je istekla, bacam ju u košaricu za nekih 60€, mislim se, dao bi i 120, opet me jeftinije izađe nego da kupujem guest članke ili kojakve backlinkove na fiverru. Stranica na toj domeni je bila aktivna od 2014 do 2018 (archive.org), pored toga, masa dobrih članaka linka ka tom domenu, šta bi sada bilo najpametnije napravit?

Napravit kopiju sajta (kopirat sav sadržaj pomoću archive.org) i umetnuti u taj sadržaj backlinkove?
(Opet google ne voli dupli sadržaj, a usput si tako i konkurenciju pravim na one ključne riječi što želim rankat)

Ili, da pomoću 301 preusmjerim taj stari domen na novi, pomoću webmaster toolsa?
(Oćel google preuzet vrijednost tog starog domena na novi, ili ću si prije upucat u noge jer zbog 301 preusmjerivanja nemam nikakvih podstranica nit url strukture starog bloga?)

Donijela ruzmarin sto raste iza stare kuce moje pokojne babe, da zasadim sebi na blakon, 15 grancica. Rasporedila u 4 velike saksije. Sve se osusilo.

Kad u jednoj saksiji sta ugledah na samom rubu.

E tako je i sa redirektom exp domene.

Redirekt ne mozes raditi u WM tools, nego ili direkt na hostingu (tamo imas vjerovatno i doku kako se radi) ili preko .htaccess file-a. (guglaj taj pojam)

1 Like