Hostanje slika visoke rezolucije

Pozz,

Radi se o jedom sajtu koji u galeriji ima preko 3000 slika i sve se na sajtu prikazuju u punoj rezoluciji i veličini te svaka slika ima po 6-10 MB
Sve u svemu nije mi problem prostor na disku već samo učitavanje tih slika, naravno jako je sporo s tim da server ima SSD disk.

Kako i gdje da hostam slike da to ispravim jer slike su prikazane nasumično kao slider preko cijelog ekrana pa je glupo da između prikaza svake slike bude par sekundi bijela pozadina

Mislim da ti drugi host neće bas pomoci. Jedino sto mozes napravit jest da isprogramiras sa JSom pomocu onload eventa da se prikaze slider tek nakon sto su sve slike ucitane

Javi mi se na PM; imam servere koji imaju SSD i par TB prostora. Sve je stvar dogovora. Budemo slozili OK cijenu.

To sam i napravio ali maknuo, jer opet bilo je potrebno previše vremena da se sve slike učitaju i da se tek onda počne slider prikazivat, dosadno je duže od 15-20 sekundi čekat na load.

A dali se može nekako složit slike u kategorije, pa dok se prikazuju slike iz prve kategorije ostale imaju vremena za učitavanje?

Koje su ekstenzije? Kvalitet 85-95% je isti. Čak i da smanjiš niko neće primijetiti razliku.

PageSpeed Module
https://developers.google.com/speed/pagespeed/module/filter-image-optimize

Gdje god da hostaš imat ćeš isti problem s tim dimenzijama i veličinama. Optimizuj slike! Neke PNG slike možeš umanjiti do 50% i nećeš izgubiti kvalitet. To je najveća greška hostati tako nešto na svojim serverima. Ako imaš novca, neki CDN onda će ti pomoći.

Jel imas kakvu stvar na serveru instaliranu za caching slika? Varnish?
Pogledaj ovo sto ti je 21x ostavio, ovaj link.

Nemam ništa instalirano, CentOS na VPS-u i to je sve :blush:

A ovo što kažeš @21x ću proučit malo,
Slike sam sve stavio u .png, i tu sam dobio malo na prostoru samo, učitavanje je manje više ista stvar

Podesi bind na Centosu za DNS caching, a ako koristis apache -> mod_file_cache, mod_headers, mod_expires
Usput mozes koristit Varnish…
To ti je jedna stvar sto se tice “brzog” ucitavanja slika, a druga je stvar koja zavisi od same optimizacije skripte “cms-a” koja outputuje tvoje slike vani…

1 Like

Zasto se slike moraju prikazivati u punoj rezoluciji? A i ako moraju, ne moraju se sigurno sve od jednom, tako da prvo loadaj sliku manje rezolucije, a onda svaku sljedecu aktivnu preloadaj.

Punu rezoluciju je glupo prikazivati i to se sigurno ne mora. Uzmi neku skripticu za cachiranje i automatsko resizanje slika i puknes automatski download link ispod slike i to je to.

Jedino cega se mogu sjetiti za sto se mora prikazivati puna rezolucija je takozvano zoomiranje manje slike … to se obicno koristi kod postanskih marki i dr. slika da bi se utvrdila autenticnost pa je tu bitan i najsitniji detalj … za sve drugo ima x nacina kako reducirati sliku … a da ipak zadrzi nekakvu kvalitetu i da se brze ucita.

1 Like