Hosting usluge u danasnje vrijeme

Pozdrav,

Kakvo je vaše misljenje o pokretanju web hosting businessa i izrada web stranica u danasnjr vrijeme?

Trenutno imam 20 klijenata kojima sam radio web stranicu, imam reseller hosting na kojem su smjestene stranice.

Mislio sam kreirati sajt, sa ponudom hostinga i izradom web stranica…

Uz to podesiti whmcs, i nuditi usluge hostinga, registracije domena i izrade web stranica.

Imam znanja oko servera, mreze, panela itd, wordpressa, webstranica, phpa i sve zahtjeve klijenata do sada rijesavao odmah.

Znam da je konkurencija velika, ali mislim da sa kvalitetnim supportom bi mogao proci, optimistican sam.

Osnovao bih obrt, ovako i onako mi treba, pa hosting koristio sa njim.

Jedino me muci registracija hr domena. To bi trebao Carnetu ukupno uplatiti 14000kn jel za početak?

Kakvo je vase misljenje o web hosting tvrtkama, da li bi dali prednost novoj tvrtci u hostingu ili vec provjerenoj…

Da li ima netko tko je pokrenuo hosting business nedavno, kakva su misljenja itd?

Hvala

DirectAdmin za panel, Blesta za billing. To ces najbolje podnijet kao startup. cPanel i WHMCS nemaju smisla vise.

Drugo je jos koliko si sposoban odrzavati da je to stabilno. Sta ako neki system update poremeti konfiguraciju web servera? Jesi li spreman to popravit? Jesi li spreman 100gb fajlova vracat nazad ljudima? Itd.

image

Pokretanje bi prvo naravno islo preko resellera.
Reseller provider bi u pocetku bio onaj koji rijesava probleme. Ako bi dobivao vise klijenata zakupio bi i koji dodatni reseller paket.
Kasnije kad vidim da to ide, migracija na VPS ili dedicated managed uslugu.

Ali mene zanima pocetak posla, po nekoj procjeni, koliko bih cca mogao klijenata dobiti, nekakava procjena okvirna u pola godine od otvaranja?

Da li bi npr zakupio hosting kod mene (neka nova forma, prvi put cujes, dobri paketi…) ili bi isao s Avalonom ili InfoNet ili nekom drugom poznatom kompanijom.

Gledam i TotoHost, krenuli su s obrtom, jedna osoba, kasnije su postali doo, pa sad cu na nekoliko zaposlenika. To je super. Ali oni su krenuli prije nekoliko godina, kakva je situacija danas, konkurencija i to?

Teze je danas, morat ces bit lowend da se proguras.
Ne znam ni kako ces klijente pridobit osim da kontaktiras na mail i nudis jeftinije uslugu sa besplatnom migracijom. Ti moras prvo napisati biznis plan, da ne srljas napamet.

Ma znam, business plan sigurno. Al opet, ne bi isao na jeftine pakete. Danas se za bagatelu nude paketi “unlimited”, da ja dajem jeftinije, nema sanse,di je zarada. Ja bi isao npr kao Avalon, koliko platis, toliko muzike :slight_smile:

Ima li netko na forumu da ima hosting firmu?

U danasnje vrijeme se ne isplati.

Ima @ControlEng i jako dugo je u tom poslu. Mislim da će te odgovoriti od te ideje, ali svakako bi vrijedilo pročitati što ima napisati na tu temu.
Ima ih još par na forumu, ali ne znam sada koje nick-ove koriste…

Danas je vps jeftin.

Veliki datacentri nabavljaju opremu na tone i dobivaju velike popuste , zato mogu dati tako jeftino vps.

1 Like

Oglašavanjem na forumu bi bio dobar pocetak :smiley:

Evo mydataknox.hr se oglasava vec trecu godinu za redom i kazu da im je isplativo, a i oni prije njih su bili zadovoljni. Da uz to imaju ovdje i aktivnog forumasa, efekt bi im sigurno bio i znatno veci.

Uglavnom, mislim da buducnost hostinga lezi u cloud hostingu, pa ako bi pokretao hosting biznis, gledao bi da se fokusiram na to podrucje. Klasicni hosting kroz dedicated servere i VPS-ove lagano odlazi u povijest.

3 Likeova

Super ako su zadovoljni tvojom uslugom. Moj system admin je Bezobrazna Lutka a.k.a. Memida, uptime 101%

Cloud je samo marketing pojam/izraz za mrežu servera, koji ćeš koristiti u prodaji. Mislim da najveći novac leži u pružanju managementa servera/cloud-a/ha/cms-a… npr. pravi HA hosting je dosta skup, te zahtjeva veliko znanje u tom području, u kojem možeš raditi sa visokobuđetnim klijentima. Sami web hosting kao poslovni model ne donosi novce, već znanje koje koristiš kroz pružanje svojih usluga. Dobar web hosting provider upošljava i kroz vrijeme ulaže u svoje zaposlenike kroz edukacije i dodatne ispite, te sigurno imaju linux certifikate.

@sysdba Ako hoćeš krenuti sa zaista minimalnim budžetom, uzmi hetzner ili nešto još jeftinije, na to stavi linux, ISPconfig i kupi billing dodatak, ili Blesta.

Sretno

Disclaimer: u hosting poslu sam 14 godina.

EDIT: “unlimited” te također marketing navlakuša za potpune početnike, na čemu također možeš ostvariti veliku akviziciju novih klijenata

1 Like

Ukoliko trebam shared hosting obično uzmem Stellar Plus 30 $ godišnje što je bliže 200 Kn.
Makar sve piše unlimited negdje je ograničenje oko 30 GB prostora po mojoj procjeni ili 300.000 fajlova sveukupno. S takvom zaradom teško da bi mogao biti u nekom profitu.

Kod Cloud hostinga koristim Vultr ili DigitalOcean (5$ pa na više ovisi o potrebama) oba su podjednako dobra. Također i tu bi ti bio profit vrlo mali osim ako nemaš 100-tine i 100-tine klijenata.

Mislim da je ok ovo što hoćeš probati ali to davati kao sporednu uslugu i orijentirati se na izradu aplikacija / održavanje i pokušati migrirati svoje klijente kod sebe.

Unlimited GB prostor, a vamo ogranicen broj fajlova na 250.000 :smiley:

zavisi … nekad je unlimited bandwidth poprilično istinit

neki provajderi reklamiraju unlimited bandwith a kada neko kupi server kod njih piše 60 TB … evo njihovog odgovora na tu konstataciju

60 Tb is the maximum amount of traffic that can be transferred over 200 Mbps channel with full round-the-clock load, that’s why it really means that there is no limit! You can see that number just because it is a technical limit in the system.

Da…a unlimited shared web hosting u praksi skriva ograničenja, ali je često oko 1-2TB max promet, jer postoji IO limit, to možeš primjetiti u svom cPanel-u(na desnoj strani):
https://i.imgur.com/r7FKWy7.png

Dakle, broj sekundi u mjesecu pomnožen sa 2MB je max. propusnost :slight_smile:
Ali ovo je samo ako aktivno koristiš disk(io)

1 Like