Hyphen (-) ili underscore (_) u URL-u?

Nešto me zainteresiralo i neda mi mira pa čisto da čujem što drugi misle.

Dakle, da li je za SEO bolje koristiti “-” ili “_” u URL-u? Pitanje se odnosi isključivo na SEO, ne na čitljivost i sl.

Primjer:

Bicikli.com/muski-bicikli.html ili Bicikli.com/muski_bicikli.html ?

Google je izričito rekao da je bolje koristiti hyphen ("-"). Evo citata: “Consider using punctuation in your URLs. The URL http://www.example.com/green-dress.html is much more useful to us than http://www.example.com/greendress.html . We recommend that you use hyphens (-) instead of underscores (_) in your URLs.
Izvor: https://support.google.com/webmasters/answer/76329?hl=en

Također, jako puno njih tvrdi isto. Evo samo nekih izvora:
https://www.ecreativeim.com/blog/index.php/2011/03/30/seo-basics-hyphen-or-underscore-for-seo-urls/


https://perishablepress.com/stop-using-unsafe-characters-in-urls/

…i još puno drugih, uključujući i neke poznate “SEO guru-e”

Ja sam navikao da ljudi prebrzo zaključuju i da se povode za mišljenjem stručnjaka kao da su bezgrešni, a samom Googleu i lažovima poput Cuttsa i ovih novijih ništa ne vjerujem. Zato mi nije dovoljno ovo linkano gore iako prema tome stvarno nema alternative nego složiti se da je hyphen bolji izbor od underscorea.

Mene muči slijedeće…ne mogu vjerovat Googleu jer sam se puno puta uvjerio da ne stoji ono što oni znaju tvrditi u vezi SEO-a. Ovi drugi izvori nisu ponudili neki case study koji bi bio baš onako po mom ukusu pa ne isključujem da su oni zaključili samo na temelju preporuka iz Googlea i mišljenja većine. Meni to nije dovoljno :smiley:

Muči me što me kopka da muski_bicikli ipak više koristi za SEO nego što koristi muski-bickli kada se radi o pretrazi za muski bicikli (računam da su baš svi ostali SEO faktori u oba slučaja identični i da je ovo jedini SEO faktor koji će odlučiti pobjednika na SERP-u).

U slučaju pretrage za “muski” i za “bicikli” vjerujem da će više koristiti za SEO i ranking muski-bicikli nego muski_bicikli, ali mislim da će kod pretrage za “muski bicikli” ipak blagu prednost imati muski_bicikli, dakle underscore umjesto hyphena.

Što vi mislite, i jel netko možda ima mjerodavna iskustva?

Ja imam skroz dobra iskustva sa hyphenom, ali u ovom slučaju me baš zanima što je stvarno bolje makar razlika išla u korist jednog ili drugog samo minimalno. Ne tražim komentare tipa “radi sadržaj, zajebi URL jer nije bitan i sl.” :wink:

Znači da li hyphen ili underscore? (kada ne mariš za druge keyworde u frazi nego te zanima ranking isključivo za punu frazu) :wink:

Ja bi vazda ovu - izabrao. Napravi test ako te zbilja interesuje otvoris u isto vrije dva blogspot bloga eto da ne trosis domene hosting i sl i sve isto im stavi sem url-a. Stavi garbagre latin tekst i testiraj neku izmisljenu frazu od tri cetiri rijeci. Mozes i sa domenama i hostingom taj test napravit

Medjutim moje misljenje je da u cijeloj prici oko rangiranja to uopste nije bitno i da ne treba se s tim puno zamarat. Nekako meni licno kod takvih dilema ja vazda biram ono sto se cesce vidi i sto je ucestalije uz to da je mom oku prijatnije. A to je -

1 Like

Mislim da blogspot neće dati napraviti link sa underscore.
Nedavno sam saznao da WordPress ne dozvoljava takvu link strukturu (_)

moguće, nisam dugo ništa na blogspotu radio. ali može se eto test odradit za 2 dolara, dvije domene club i neki hosting vjerovatno mitok ima

Točno, blogspot nije dozvolio kreiranje URL-a sa “_”. Ipak sam napravio jedan brzinski test. Nije idealan, ali nije niti skroz promašen.

Ipak sam napravio nekakav test. Budem uskoro objavio rezultat.

Evo ovako…

Nisam mogao na ovaj način s blogspotom istestirati URL sa keyword phrase u nastavku domene nego sam morao testirati na subdomeni jer samo to mogu kod blogspota. Nisam mogao niti testirati underscore vs hyphen jer blogspot ne omogućava underscore u subdomeni pa sam morao testirati spojene riječi keyword phrase u subdomeni vs keyword phrase sa hyphenima u subdomeni.

Ako netko ima volje čitati, napisao sam detaljan post o ovom testiranju i općenito o tome da li je bolje hyphen ili underscore i u kojim slučajevima je što bolje i zašto.

Ukratko…

Na mom testu se pokazalo da je Google dao prednost URL-u sa spojenim riječima umjesto URL-u s riječima sa hyphenom.

Test je manjkav i daleko od idealnog, ali ipak je bar nešto pokazao. Sve drugo totalno identično, baš sve. Blog sa hyphenom u URL-u kreiran čak i nešto ranije nego ovaj sa spojenim riječima (razlika je u minutama). Google je prepoznao duplicated content i trebao je odabrati koji blog će objaviti. Izbacio je ovaj sa hyphenom i indeksirao samo ovaj sa spojenim riječima. Eto…

Mene to ne čudi. Znam da se puno njih ovdje neće složiti, ali ja sam i prije vjerovao da je za rangiranje bolje koristiti underscore ili spojene riječi nego hyphen u URL-u i sada to vjerujem još više. Govorim isključivo i samo o situaciji kada su baš svi drugi SEO faktori jednake kvalitete i kada je cilj rangirati što bolje isključivo za keyword phrase koji stavljate i u URL i nije vas briga kako ćete rangirati za pojedine keyworde koji se nalaze u vašoj keyword phrase.

To sve je moje vjerovanje i naravno da možda griješim, ali jako teško ću promijeniti mišljenje osim ako se u nekom novom boljem testu uvjerim da je drugačije :slight_smile: Totalno me zaboli što lažu iz Googlea i kakve gluposti sugeriraju :wink:

1 Like

trebo si uzet dvije club domene i testirat kako treba ako te već kopka. nikad svi faktori na sajtu neće biti jednaki, ali baš nikad, i ne može bit taj undescore bitan pored krupnijih seo faktora. imaš npr sigurno bitniji faktor brzinu pa opet ima sporih sajtova koji dobijaju odličnu posjetu. linkovi sadržaj, organizovanje sadržaja i sajta, juzer eksirience je otprilike to što je bitno, ove sve druge stvari su mnogo manje bitne. imaš npr sajtova koji uopšte ne koriste h1 tag za naslove članaka no h2 tag i nikakav problem ne bude čak dobijaju odlične posjete, a taj h1 tag bi trebao da bude bitan. Jedan jak link može da neutrališe brdo drugih manjkavosti. uglavnom moje mišljenje da se ne isplati mlatit sa tim.

Ma nije mi se dalo zezati sa novim domenama i kreiranjem dve web stranice jer mi nije ovo nešto primarno. Znam da test nije bio idealan, ali mi je barem pokazao to da Google kad treba odabrati između spojenih riječi i hyphena u subdomeni (kad sam morao koristiti subdomenu), dok je sve ostalo potpuno identično, daje prednost spojenim riječima. To je sad dokazana činjenica. Koliko je to znati korisno (kad se radi samo o subdomeni i slučaju prvog indeksiranja) to je sad manje važno.
Znači palo je u vodu ono što tvrde iz Googlea, barem djelomično. To me uopće ne čudi.

Ja vjerujem da je URL važan SEO faktor i da postoji razlika između underscorea i hyphena, ali ne mislim da važnije da li je underscore ili hyphen od nekog drugog važnog SEO faktora. Želim reći, sam URL je važan SEO faktor, a te nijanse URL-a nisu presudne u odnosu na druge važne SEO faktore (ali kada je sve ostalo jednako onda je to ono što će činiti razliku).

Ovaj test nije nešto pretjerano koristan, ali je meni važno što sam dobio još jedan dokaz da ne treba slijepo vjerovati Googleu i njihovim smjernicama. To sam se puno puta uvjerio.

1 Like

Slazem se da ne treba vjerovati Googleu. Slicno je i za EMD. Kazu da je jako smanjen utjecaj EMD-a dok ja smatram da nije uopce.