HŽ vozni red vlakova u HR

Dali netko zna, dali postoji aplikacija za vozni red HŽ-a?

Znači, baza reda vožnji za ubacit na sajt, tipa hzpp.hr/voznired.

Čini mi se da sam negdje vidio, a nikako ne nalazim…

tnx!

Ne radi bez www http://www.hzpp.hr/voznired

Znam da njima radi sajt :blush:

Mene zanima dali postoji rješenje kojim bi tražilicu (bazu) ubacio na svoj sajt.

Malo si prouči početne linkove iz ove pretrage, pa će ti se pričiniti da nekakav “slobodni” izvor takvih informacija ne postoji:

Znači, kada govorimo međunarodno, više je nego očigledno da nekakvi sustavi razmjene informacija postoje, u što se lako uvjeriš ako na bahn.de pokušaš rezervirati kartu od Zagreba do, recimo, Dugog Sela. Međutim, bahn.de isto tako ne dopušta upotrebu tih informacija trećima.

Moguće je, i ja bih očekivao, da postoji nekakav sustav rezervacija koji možeš koristiti plaćanjem pretplate, kakav postoji, recimo, za avionski prijevoz. Primjer je Sabre. Ja se sjećam da se prije nekih 10-ak godina s njihovog weba mogla skinuti cijela dokumentacija za API, a uplatom 2000 USD si mogao testirati rad svog programa s njihovim sustavom. Izgleda da je u međuvremenu to sve otišlo puno dalje. No, još uvijek imaju link s nekim informacijama za razvojne programere:

Činjenica je da se danas može preko svake druge web-stranice rezervirati avionsku kartu. To znači da takvi sustavi osiguravaju relativno povoljan pristup trećima. Iako tako nešto nisam primijetio baš za željezničke karte, čini se da Sabre nudi nešto i u toj domeni;


Što se samo nas tiče, vrlo vjerojatno naš HŽ ne bi postupao prema nekome tko bi “posisao” nekako podatke s njihovog weba, jer su i ovako kao firma u raspadu. A možda je moguće i kupiti vozni red koji ne bi smio biti predugačak. Kako bilo, to bi svakako bilo kršenje autorskih prava.


Last Friday, Birgit Bohle, the head of DB, made a statement expressing “skepticism about open data of any kind of rail database feed.”

Ovaj gornji članak je zanimljiv za pročitati. U njemu se navodi i mišljenje da sami vozni redovi vlakova ne mogu biti zaštićeni autorskim pravima, po europskom zakonodavstvu. Naravno, jednom obrađeni i pripremljeni kao baza podataka, ta baza podataka jest zaštićena autorskim pravom. Sam vozni red (sadržaj) kao takav nije, ali kad se fiksira na medij, onda taj konkretni oblik, ta priprema jest.

No, to znači da bi mogao (i morao moći) kupiti vozni red od HŽ-a i potom ga prepisati u svoju bazu… to je nešto za ispitati, IMHO.

1 Like

Hvala Tsereže, zanimljivo štivo.

poslao sam dopis na HŽ pa ćemo vidjet kako dišu.

samo imaj na umu da kad je jako sunce onda ti vlakovi kasne, isto vrijedi i kad je snjeg ili jaka kiša :slight_smile:

1 Like

Hm ma da… zašto? :slight_smile:

Već su predviđeni tabovi na tražilici; Sunce: Jako / slabo / nema sunca, Snijeg, vlakovođa pije / ne pije… itd

  • naravno, izračun maksimalnog kašnjenja po zadanim parametrima.

zato kaj vlakovi nemaju klimu, a po jakom suncu vozačima curi obilno znoj. :frowning:

inače sad se nešto nadzire da kroz par godina bi mogli doći konačno novi vlakovi od gredelja. oko 45 novih vlakova za relaciju sesvete - savski marof .

Prije nekoliko godina sam bio u HŽ-u na razgovoru, prezentaciji web aplikacije (servisa), ali dalje od toga se nije maklo ni milimetra. Previše je to troma mašinerija.

nažalost da. prezapušten je taj HŽ. godinama se nije ništa ulagalo i sad su zadnji trzaji. sad se mora nešto poduzeti jer ako ne. neće bit dobro.

http://www.hznet.hr/

To više nije domena od HŽ-a, već od @digits , zar ne?

vjerojatno… samo kako je došao do domene te ? :blush:

jer koliko vidim ovo je nova domena od HŽ-a http://www.hzpp.hr/Default.aspx

Domena istekla, ja naletio…što reći…

super potez :blush: u svakom slučaju.